Zware blessure voor VDZ-speler Daan van der Held na afgrijselijke overtreding

10 april 2019 | Van onze AS-redactie

De wedstrijd De Paasberg – VDZ in de voorronde van het toernooi om de Arnhem Cup is dinsdagavond in de 39e minuut gestaakt bij een 0-1 stand wegens een zeer ernstige blessure van VDZ-speler Daan van der Held. De verdediger brak zijn kuitbeen en scheurde zijn enkelbanden af na een schandalige overtreding van Joey Janssen van De Paasberg. Arbiter Marcel Brandenburg trok direct de rode kaart voor Janssen en besloot even later het duel te staken. Van der Held werd per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

Habib Al Mohsinawi

Nog met trillende stem deed trainer Habib Al Mohsinawi van VDZ zijn verhaal. “Daan wilde de bal kaatsen, maar die speler van De Paasberg kwam er vanaf de zijkant vol met twee benen vooruit invliegen. Het was een verschrikkelijk gezicht, zijn enkel lag naast het been.”
Op het veld zette het ambulancepersoneel de enkel volgens Al Mohsinawi al terug. “Ik ben met een paar spelers mee geweest naar het ziekenhuis.. De enkel is in het gips gezet en later in de week volgt nog een operatie.”

De spelers van VDZ lieten hun emoties de vrije loop. “De jongens stonden met tranen in de ogen op het veld. Iedereen was in shock”, zei Al Mohsinawi, die verder vol lof was over de handelwijze van het bestuur van De Paasberg. “Mijn complimenten. Het bestuur van De Paasberg heeft telefoonnummers uitgewisseld met de ouders van Daan en met onze voorzitter. Dat is allemaal netjes afgehandeld.”
De wilde tackle met noodlottige gevolgen verbaasde Al Mohsinawi. “Want het was een normale wedstrijd waarin De Paasberg ons goed partij gaf.”

Dat vond ook arbiter Marcel Brandenbarg. “De wedstrijd verliep vrij normaal, maar vanuit het niets kwam die overtreding. Heel vervelend, want het was weer mijn eerste wedstrijd sinds anderhalf jaar.”
Brandenbarg heeft zelf het besluit genomen de wedstrijd te staken. “Ik heb eerst gewacht op de ambulance. Die jongen van VDZ lag lang op het veld en het ambulancepersoneel is nog een tijd met hem bezig geweest. Dan heb je met het tijdsaspect te maken, maar ik had ook te maken met emoties. Uiteraard vielen er ook woorden, maar dat is door beide ploegen wel gesust. Maar zouden we weer zijn gaan spelen, dan hadden we een risico genomen waar niemand wat aan heeft.”

Het bestuur van De Paasberg betreurde de gang van zaken. “We zijn allemaal geschokt”, vertelde Adrie van der Beek, secretaris en penningmeester van de club. “De scheidsrechter meldt de rode kaart van Joey Janssen aan de KNVB. Wij komen als bestuur donderdag bij elkaar om te bepalen wat we met deze situatie gaan doen.”

Julian Hell zorgde voor het doelpunt van VDZ, maar daar had later niemand het over.
De toernooileiding heeft nog geen beslissing genomen over wat er met de gestaakte wedstrijd gaat gebeuren. “Daarover hebben we nog overleg, maar dit is vreselijk voor die speler en slecht voor het toernooi. De scheidsrechter heeft mij direct op de hoogte gesteld en ik heb begrepen dat het een schandalige overtreding was. Heel triest allemaal.”

* Foto rechtsboven: Spelmoment uit het duel De Paasberg – VDZ. (Foto: Nico Kooij)