Zorgen voor dinsdag

27 februari 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Cijfers kunnen bedriegen. Een 4-1 overwinning wekt de indruk dat Vitesse thuis tegen VVV-Venlo een goede prestatie heeft geleverd en op de sloffen heeft gewonnen, maar zo is het niet. Over grote delen van de wedstrijd was het wederom ondermaats wat de ploeg van trainer Thomas Letsch liet zien. De goede wil droop er vanaf, op de instelling viel niets aan te merken, maar het spel stond bol van de slordigheden en de misverstanden. De Limburgers werden nauwelijks gevaarlijk, maar combineerden bij tijd en wijle wel fluitend door het Arnhemse middenveld heen.

Met de blik op de superbelangrijke bekerwedstrijd van aanstaande dinsdag tegen dezelfde tegenstander baart dat toch zorgen. De geflatteerde zege kan twee dingen niet verbloemen. Ten eerste dat de verrassing van het 5-3-2-systeem volledig is uitgewerkt. Ten tweede dat een groot aantal Vitessespelers grillig of zelfs gewoon slecht speelt. Overtuigen kunnen eigenlijk alleen Pasveer, Bazoer, Rasmussen en Doekhi. Tannane heeft goede momenten, maar kan veel beter. De beide backs Dasa en Wittek kennen ups en downs. De spitsen Openda en Broja zijn talentvol, maar maken te veel fouten. De middenvelders Bero en Tronstad overtuigen totaal niet. Bero is een kilometervreter, maar technisch beperkt, Tronstad is het tegenovergestelde. Technisch goed, maar met weinig loopvermogen. Bero had wel een goed moment bij de voorbereiding op de vierde goal en Tronstad had dat bij het door hem gescoorde derde doelpunt. Het maakt hun zwakke optreden enigszins goed, maar natuurlijk niet meer dan dat.

Een graadmeter voor de kwaliteit van het spel van de geelzwarten is de mate van chagrijnigheid waarmee ik naar een wedstrijd zit te kijken. Die was driekwart wedstrijd bijzonder hoog. En ik zat me tot de 3-1 af te vragen waarom trainer Letsch niet ingreep. Als het systeem niet meer werkt en veel spelers worstelen met hun vorm is er alle aanleiding om iets te veranderen. Bijvoorbeeld overstappen op 4-3-3, of het brengen van een aantal verse krachten. De sympathieke Duitser deed het niet en je zou kunnen zeggen dat het wedstrijdverloop hem gelijk heeft gegeven. Maar dat is, om met de voormalige trainer Co Adriaanse te spreken, scorebordjournalistiek.

Uiteraard moet ik ook de goede dingen benoemen. De eerste tien minuten van de wedstrijd waren van de kant van Vitesse prima. En de kwaliteit van drie van de vier doelpunten was hoog. Dat geeft aan dat het elftal nog steeds in potentie hetzelfde kan als in de vrij lange periode waarin het de belangrijkste belager van Ajax leek te worden. Alleen tikte het team toen lange tijd over behoorlijke delen van wedstrijden een hoog niveau aan en lukt dat sinds eind januari niet meer of bij kortere vlagen.
Als Vitessesupporter moeten we reëel zijn: daar moeten we het mee doen. Het is de subtopper, en daar is Vitesse er één van, eigen. Kijk naar het presteren van bijvoorbeeld FC Utrecht en SC Heerenveen. Dat is ook een en al wisselvalligheid. Dat betekent wel dat het straks bij de playoffs alle kanten op kan gaan.

Natuurlijk heeft Vitesse behalve de competitie ook nog de mogelijkheid van het winnen van de beker achter de hand. VVV-Venlo zou dinsdag weleens een flink obstakel kunnen worden, maar normaal gesproken moet dat te nemen zijn. Dan zou de ploeg de finale in De Kuip halen en dat zou een hoogtepunt zijn voor iedereen die Vitesse een warm hart toedraagt. Geweldig om mee te maken in 2017, maar ik vrees in 2021 een duel zonder publiek en dus alleen via de televisie te volgen.

Maar laat ik daar maar niet op vooruitlopen. VVV-Venlo is immers een luizige ploeg met een sluipschutter in de gelederen. Reken er maar op dat de Limburgers die halve finale anders benaderen dan deze competitiewedstrijd en met het mes tussen de tanden gaan spelen. Vitesse had over grote delen van dit duel al geen controle. Als het team die in de halve finale wel wil hebben, dan moeten het spel en de organisatie een stuk beter zijn. Als dat niet zo is dan is het alleen nog maar hopen op enkele briljante creatieve oprispingen. Vitesse heeft gelukkig wel een aantal spelers die die kunnen krijgen, maar dat gebeurt helaas niet iedere wedstrijd. We gaan het zien, hopelijk wordt het een dinsdagavond met weinig of geen chagrijn.   

Vitesse -VVV-Venlo 4-1.
3. Openda 1-0, 19. Giakoumakis 1-1, 57. Bazoer 2-1, 75. Tronstad 3-1, 82. Broja 4-1.