‘Zaak Elsweide’ bij tuchtcommissie

7 februari 2014 | Van onze AS-redactie

Het bestuur van de Arnhemse voetbalclub Elsweide heeft de KNVB district oost gemeld het eerste zaterdagelftal terug te trekken uit de competitie van de derde klasse A. De tuchtcommissie heeft deze zaak nu in behandeling.

Dat laatste is volgens Jan Lammers, hoofd wedstrijdzaken van de KNVB, louter een formele kwestie. “Elsweide heeft aangegeven de komende twee wedstrijden niet te kunnen spelen en heeft daarom zelf het eerste elftal uit de competitie gehaald. Formeel moet de tuchtcommissie daar dan eerst uitspraak over doen.”
Elsweide verloor afgelopen zaterdag op eigen veld met 12-0 van Excelsior Zetten. De club kon maar net een elftal op de been krijgen. De trainingen werden naarmate het seizoen vorderde steeds slechter bezocht en een aantal spelers stopte helemaal. Daardoor had het bestuur geen andere keuze dan het elftal terug te trekken uit de competitie.

Door het uit de competitie halen van Elsweide, dat dit seizoen pas 4 punten in 15 duels behaalde, komen alle uitslagen van het eerste elftal van de Arnhemse club te vervallen.
De derde klasse A van het zaterdagvoetbal bestaat na het vertrek van Elsweide nog maar uit twaalf ploegen. Dat betekent dat nu geen enkel team meer rechtstreeks degradeert. De nummers twaalf en elf, nu respectievelijk DVOV en Uni VV, komen na de reguliere competitie uit in de nacompetitie om degradatie te voorkomen.

Bovendien bestaat de kans dat ook Ostrabeke het bijltje er in de derde klasse A bij neergooit. De Oosterbeekse ploeg kampt met financiële problemen en kan daardoor de competitie mogelijk niet uitspelen. Over het lot van Ostrabeke valt waarschijnlijk volgende week een beslissing. Leden van de Oosterbeekse vereniging zijn bezig met acties om de benodigde gelden bijeen te krijgen.
Speelt ook Ostrabeke de nacompetitie niet uit, dan hoeft aan het einde van het seizoen slechts één ploeg uit te komen in de nacompetitie. Als behalve Elsweide ook Ostrabeke zich terugtrekt, dan moet DVOV de meeste punten inleveren. De Velpse ploeg behaalde dit seizoen acht punten, vier tegen Elsweide en drie tegen Ostrabeke.