Wordt ESA de nieuwe koploper en pakt VVO eindelijk weer een overwinning?

30 november 2019 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal wordt dit weekeinde in de eerste klassen en lager de tiende speelronde afgewerkt. Neemt ESA, nu nog de nummer drie op de ranglijst van de derde klasse A van het zaterdagvoetbal door een zege op lijstaanvoerder FC Zutphen de koppositie over. En kunnen de fans van VVO in 3C van het zondagvoetbal na zes nederlagen op rij endelijk weer een keer juichen? Hoe zal het DVV-trainer Ron Olyslager vergaan in 3D bij een bezoek aan zijn oude club SC Rheden? De AS-redactie blikt vooruit en haalt alle vijf duels voor het voetlicht.

Zaterdagvoetbal
Derde klasse A
ESA – FC Zutphen (14.30 uur)
Door twee overwinningen op rij in de uitwedstrijden bij Excelsior Z (0-4) en DVE Trajanus (2-5) heeft ESA koploper FC Zutphen weer in het vizier. De lijstaanvoerder verloor op 9 november verrassend met 3-2 bij Eefde, waardoor de achterstand van ESA (20 punten uit 9 duels) op FC Zutphen nog maar twee punten bedraagt.

Peter Gerritsen

Die achterstand kan de ploeg van trainer Peter Gerritsen zaterdagmiddag al goedmaken. Sterker, bij een zege gaat ESA over de lijstaanvoerder heen. Of dat dan ook de koppositie oplevert, is de vraag. Daarvoor moet ook OVC ’85, de nummer twee met 21 uit 9, puntenverlies lijden in het thuisduel met Oeken.
ESA zette drie van de vier thuisduels om in winst, alleen Oeken hield de Arnhemmers op een gelijkspel. FC Zutphen is op vreemde bodem minder sterk dan thuis. Vijf thuiswedstrijden leverden vijf zeges op met een doelgemiddelde van 24-0 (!), in uitwedstrijden pakte FC Zutphen 7 punten in 4 duels. Bij De Treffers (3-3) en Eefde (3-2 verlies) morste FC Zutphen punten.
Prognose: 2-1.

DVOV – Dieren (15.00 uur)
DVOV begon als nieuwkomer in 3A ijzersterk aan het seizoen met twee overwinningen. In de laatste zeven wedstrijden kwam de ploeg van trainer Robert Grauwde nog slechts tot één zege (thuis tegen DVE Trajanus, 4-0) en een gelijkspel (thuis tegen Uni VV, 1-1).

Het lijkt er op dat de Velpse ploeg, nu de nummer gene op de ranglijst met 10 punten uit 9 duels, staat op de plek waar het hoort.
Zaterdagmiddag wacht de lastige thuiswedstrijd tegen titelkandidaat Dieren, dat met 18 uit 9 op een vijfde plaats staat. Dieren zal voor DVOV een maatje te groot zijn, geen schande, want tegen de ploeg van trainer Wim Kamphuis hoeft DVOV geen punten te pakken om weg te blijven uit de degradatiezone. Elk punt tegen Dieren is echter een bonuspunt.
Pronose: 0-2.

Zondagvoetbal
Derde klasse C
VVO – Montferland (14.30 uur)
Na zes nederlagen op rij wordt het voor VVO de hoogste tijd weer eens punten te pakken. De Velpse ploeg (4 punten uit 8 duels) is inmiddels afgegleden naar de laatste plaats, maar kan die zondagmiddag afgeven aan Montferland (6 uit 8) als het de onderlinge confrontatie wint.

Niek Meijer van VVO onwijkt de tackle van OBW-aanvoerder Sjors Benen. (Foto: Aafje Boerma)

VVO-trainer Martijn van de Hel, dit seizoen geconfronteerd met een waslijst aan blessures, kan hoop putten uit het optreden van zijn ploeg bij titelkandidaat OBW, afgelopen zondag. VVO kreeg in Zevenaar voor de pauze drie enorme kansen, maar die leverden geen treffer op. pas ver in blessuretijd sloeg OBW toe, maar aan die treffer kleefde ook nog eens een buitenspellucht. De 2-0 deed er daarna niet meer toe.
Montferland pakte in de laatste drie duels 5 punten. Na de zege bij Pax (0-1) speelden de Achterhoekers twee keer gelijk (DVV 0-0, Pax 1-1). Het heeft er dus alle schijn van dat VVO te maken krijgt met een defensief ingestelde tegenstander. Montferland incasseerde in de eerste vijf wedstrijden 16 goals, in de laatste drie slechts 1.
Prognose: 1-0.

SC Rheden – DVV (14.00 uur)
Voor DVV-trainer Ron Olyslager betekent de uitwedstrijd tegen SC Rheden een weerzien met zijn oude club. Olyslager stond jarenlang in het doel van de Rhedense hoofdmacht en was later trainer van de club in zijn woonplaats.

Ron Olyslager

DVV verloor voor het laatst op 20 oktober, thuis tegen HC ’03 (1-2) en bleef daarna vier duels ongeslagen en kreeg bovendien geen goals tegen. De zeges in de thuisduels met FC Trias (4-0) en Witkampers (6-0) en uit bij Ruurlo (3-0 winst) en het gelijkspel bij Montferland (0-0) leverden de Duivense ploeg een plek in de middenmoot op (zesde met met 11 punten uit 8 wedstrijden).

SC Rheden staat met 16 uit 8 op een derde plaats en is ook al vier wedstrijden ongeslagen. De laatste nederlaag dateert van 13 oktober, uit tegen Ruurlo (3-2). darvoor verloor de ploeg van trainer Wilco Klop alleen nog bij titelkandidaat OBW (3-2).
Om mee te blijven doen in de strijd om de titel kan SC Rheden zich tegen DVV geen misstap veroorloven.
Prognose: 2-1.

Derde klasse D (West I)
VDZ – Quick 1890 (14.00 uur)
VDZ, derde op de ranglijst met 15 punten uit 9 wedstrijden, heeft na de nederlaag van vorige week zondag bij Saestum (2-0) wat goed te maken. De ploeg van trainer Habib Al Mohsinawi zal bij een nieuwe misstap de aansluiting met de topploegen verliezen.

Bij winst houdt VDZ de aansluiting met koploper FC Jeugd (20 uit 9) en kan het mogelijk profiteren van fouten van de concurrenten. Bovendien houdt VDZ tegenstander Quick 1890 (13 uit 8) dat minder verliespunten heeft dan de Arnhemse ploeg, onder zich.

VDZ is thuis nog ongeslagen (twee zeges, twee keer een gelijkspel), maar het wisselvallige spel van de rood-zwarte brigade baart zorgen.
Haalt VDZ het niveau van het laatste half uur van de laatste thuiswedstrijd tegen VVZA, toen het na een 0-2 achterstand nog op gelijke hoogte kwam (2-2), dan hoeft Quick 1890 zich geen illusies te maken.
Prognose: 2-2.

* Klik hier voor het voetbalprogramma