Winst in Heerenveen is leuk, maar alles draait er nu om dat de puzzel wordt opgelost die leidt tot het voortbestaan van de club

12 mei 2024 | Van onze AS-redactie

Het ging uitsluitend om de eer en toch is de 3-1 uitwinst van Vitesse bij SC Heerenveen leuk. Voor de ploeg, de trainersstaf en de supporters, met name die in het uitvak. Er is geen prijs voor beschikbaar, maar de fans die het team in de alsmaar aanhoudende slechte tijden van dit seizoen overal in het land massaal hebben gesteund, zouden die wel verdienen.

De ploeg van de dapper voortgaande trainer Edward Sturing heeft in Friesland twee gezichten laten zien. In de eerste helft leek het spel nergens op. De geelzwarten stapelden fout op fout en kregen nauwelijks een voet aan de bal. De 1-1 ruststand was dan ook zwaar geflatteerd.

Na de thee toonde de Arnhemse formatie toch nog wel iets meer te kunnen zijn dan een grijze, grauwe degradant. Er gingen wat dingen goed en meteen kwam er meer vertrouwen in de ploeg. En dan blijken spelers die aanvankelijk weer eens liepen te prutsen dat het een aard had, toch wel tot combinaties te kunnen komen en gevaar te kunnen stichten. Met name de revival van Kozlowski vond ik opmerkelijk. Deze jongen kan zo verschrikkelijk goed voetballen en laat het over een heel seizoen genomen zo weinig zien. Als hij op vergelijkbare wijze had kunnen leveren als de ditmaal fletse Aaronson had hij Vitesse enorm kunnen helpen. Maar dat is nakaarten en met achttien strafpunten op het conto is dat zinloos in het kwadraat.

Het heeft in deze fase van het seizoen geen zin om de spelers nog eens uitgebreid onder de loep te nemen, maar ik wil twee spelers toch even noemen. Om te beginnen Van Ginkel. Fijn voor deze sympathieke, altijd hard werkende clubjongen dat hij aan het einde van zijn tijd bij Vitesse nog twee keer wist te scoren. Zijn penalty was trouwens slecht ingeschoten. Ik roep het al jaren tegen keepers: blijf staan tot er is geschoten. Als Noppert dat had gedaan, had hij de bal zo opgeraapt. Van Ginkel is met zeven goals de topscorer van zijn ploeg, maar zou wel moeten inzien dat hij nu beter kan stoppen. Zijn motoriek is echt te stroef geworden om nog langer als professional door te gaan.

Verder wil ik  Buitink complimenteren met de weergaloze goal die hij als invaller maakte. Ook een echte Vitessenaar, die een zware knieblessure heeft overwonnen en in de weinige minuten die hij als invaller mocht maken steeds alles heeft gegeven. Hij wil graag bij Vitesse verder in de Keuken Kampioen Divisie en daar zou hij het als spits weleens goed kunnen gaan doen. Als het zo ver komt tenminste…

Daar draait natuurlijk alles om momenteel en niet om de nog komende wedstrijd tegen Ajax. Natuurlijk, die moeten supporters, om de club te steunen en nogmaals te laten zien dat Vitesse in Arnhem en omgeving leeft, massaal bezoeken. Maar feit blijft dat er voor Reijntjes en Van der Kraan een puzzel op tafel ligt waarvan de grote vraag is of die nog wel op te lossen is. Met de kennis die ik uit de media heb, vrees ik dat er alleen perspectief is, als de zakenwereld in de regio opstaat en Vitesse structureel financieel ruim gaat ondersteunen, zodat een doorstart nieuwe stijl kan worden gemaakt. Dus als club van deze omgeving met een realistische begroting. Ik zou graag schrijven dat ik er vertrouwen in heb dat dat gaat lukken, maar daar zie ik op dit moment helaas te weinig aanknopingspunten voor .

In de komende week zal ongetwijfeld (wat) meer duidelijkheid ontstaan. Hopelijk biedt de informatie die dan en in de weken daarna naar buiten komt reden tot optimisme over de toekomst van deze mooie club.

SC Heerenveen-Vitesse 1-3

8. Tahiri 1-0, 23. Van Ginkel 1-1, 58. Van Ginkel 1-2, 90. Buitink 1-3