Wim Hendriks bezorgd om amateurclubs

20 maart 2020 | Van onze AS-redactie

Als de voetballoze periode nog een tijdje aanhoudt, gaan er clubs in de problemen komen. Dat vreest Wim Hendriks, voorzitter van de Arnhemse Voetbal Federatie (AVF). “Clubs als ESA, VDZ, Eldenia en SML hebben wel wat reserves, maar ik ben bang dat verenigingen als Arnhemia en Eendracht het heel moeilijk krijgen.”

Clubs zitten momenteel zonder inkomsten en hebben steun nodig, meent Hendriks. “Want het is maar zeer de vraag of we snel na 6 april kunnen starten. Ik denk van niet. Dat betekent dat de clubs hulp nodig hebben. Nu dragen clubs maandelijks af aan de KNVB, betalen ze veldhuur aan de gemeente en is er de maandelijkse afschrijving door de energieleverancier. Houden die allemaal voet bij stuk, dan komen de verenigingen in financiële problemen.”

Een aantal clubs heeft zich al gewend tot de Arnhemse Voetbal Federatie. Hendriks: “De vragen gaan over werktijdverkorting (nu: tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud, NOW, red.) voor trainers, want veel clubs hebben meer dan één betaalde trainer in dienst. Daarnaast krijgen de besturen vragen van leden, die zich afvragen of ze nog contributie moeten betalen nu ze niet meer mogen voetballen.”

Zorgen zijn er ook over het verdere verloop van de competitie. “Er komen iedere dag nog mensen bij met het coronavirus, dus dan kun je naar mijn mening niet over drie weken beginnen”, spreekt Hendriks die verwachting uit. “Je zult ook eerst nog moeten trainen en tot en met 6 april zijn de sportparken gesloten.”

Het uitgangspunt van de KNVB is dat de competities in de A-categorie helemaal worden uitgespeeld en dat die uiterlijk op 30 juni eindigen. In het paasweekeinde (11, 12, 13 april) wordt er in ieder geval geen dubbel programma afgewerkt. Dat heeft de voetbalbond de clubs in een schrijven laten weten. De KNVB  voetbalbond meldt dat in een schrijven aan de clubs.

* Foto rechtsboven: Wim Hendriks (Foto: Eldenia)