Wilco Klop nieuwe trainer VDZ

23 januari 2022 | Van onze AS-redactie

Voetbaltrainer Wilco Klop staat volgend seizoen aan het roer bij VDZ. De 58-jarige Rhedenaar wordt de opvolger van Habib Al Mohsinawi, die de zondagse derdeklasser nu voor het zesde seizoen onder zijn hoede heeft. Klop is nu nog werkzaam bij de zaterdagse tweedeklasser Be Quick Zutpen.

“Een warme en goed georganiseerde club”, zegt Klopt over zijn toekomstige vereniging. “Maar er is ook nog veel werk te doen en daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen. Daarnaast wilde ik zelf graag terug naar de zondag. Voor mij is dat toch dé voetbaldag.”
Klop kreeg via de ’tamtam’ te horen dat trainer Habib Al Mohsinawi VDZ aan het einde van het seizoen zou verlaten. “Ik heb toen met VDZ contact opgenomen en mijn cv gestuurd. Daarna zij er gesprekken geweest, met de technische commissie en met de spelersraad, en die waren positief”, vertelt Klop, die zaterdagmiddag tot een definitief akkoord kwam met de Arnhemse club.

“Bij dat laatste gesprek waren veel mensen betrokken”, vervolgt Klop. “Van de technische commissie en het bestuur. Zij hebben nogmaals aangegeven wat ze wilden en ik heb mijn verhaal gedaan. Van twee kanten in alle openheid. Ik heb daar een heel goed gevoel aan overgehouden. De liefde kwam ook van twee kanten.”

VDZ wil snel een stap maken naar de tweede klasse en daar structureel een rol in vervullen. “VDZ behoort tot de grootste clubs van Arnhem, heeft een prachtige accommodatie, maar speelt gezien de mogelijkheden te laag”, vindt Klop. “Ik weet dat VDZ geen spelers haalt en betaalt en dat het de intentie is om het met eigen jongens te doen. Op het niveau van de derde klasse moet dat ook kunnen als je zo groot bent. Kom je in de tweede klasse, dan kun je je ook daar op die manier handhaven door een hecht collectief te zijn, goed te trainen en steeds beter te gaan voetballen.”

Over de manier van spelen en in welk systeem is Klop helder. “Ik speel zelf het liefst 1-4-3-3, maar eerlijk gezegd hecht ik niet zo aan systemen. Schuift een verdediger in, dan wordt het 3-4-3, laat een spits zich terugzakken, dan is het 4-4-2. Het gaat erom dat er een basis is waar je op kun terugvallen, maar er moet voor spelers altijd voldoende ruimte zijn om je te ontwikkelen. In welk systeem je ook speelt.”

Klop, die als actief speler onder meer uitkwam voor Vitesse, NEC en Rheden, hoopt dat de coronaperikelen snel voorbij zijn. “Want voor clubs en spelers is dit een lastige periode geweest. Je traint en zou zaken willen bespreken, maar iedereen komt vijf minuten voor tijd en is ook meteen weer weg, omdat alles dicht zit. Een drama. Ik heb zelf bij Be Quick de boel al vier keer opnieuw opgestart. Maar we kunnen het ook positief bekijken als alles weer normaal gaat draaien. Ik denk dat de spelers weer heel graag willen na een rotperiode. Op naar iets moois.”

Bij Be Quick Zutphen, waar Klop bezig is aan zijn tweede volledige seizoen, heeft hij nog een klusje te klaren. Zijn ploeg staat onderaan in de tweede klasse H van het zaterdagvoetbal. “Toen ik kwam, was er niks. Nu zijn alle bestuursfuncties ingevuld en is er veel verbeterd. We hebben ook nog alle kans om ons te handhaven en daar ga ik me voor de volle honderd procent voor inzetten.”
Klop had bij de ploeg uit Zutphen nog een doorlopend contract tot de zomer van 2023, maar dat is ontbonden.

Komend seizoen is het dus de beurt aan VDZ, dat met Klop een ervaren trainer in huis. De Rhedenaar was werkzaam bij Hatert, Babberich, OBW, De Bataven, HSC ’21, Longa ’30, Rheden en de jeugd van Vitesse.