Wielervereniging RETO: ‘Als je op de fiets gaat zitten, ben je een kampioen!’

13 juni 2024 | Van onze AS-redactie

Op zondag 23 juni a.s. vindt het Nederlands Kampioenschap Wielrennen plaats in Arnhem. Een van de betrokkenen bij het goed laten verlopen van de activiteiten rondom het NK is de grootste wielerclub van Arnhem: RETO. De vereniging levert begeleiding in de vorm van vrijwilligers rondom meerdere activiteiten. Jack Boumeester, vicevoorzitter van RETO, is daar blij mee: “Hoe mooi is dat om als lokale vereniging zo direct betrokken te zijn.”

Onder de activiteiten en events die RETO begeleidt, behoren fietsclinics samen met de professionals van Team Visma-Lease a Bike om kinderen op de basisschool beter te leren fietsen, maar ook een dikke bandenrace, een pumptrack en de evenementenregelaars. “We hebben bijzonder veel activiteiten dit jaar. Om dat samen met grote partijen en bijvoorbeeld de gemeente te mogen doen, ja, dat is super! We werken bijvoorbeeld ook in juli samen met voetbalvereniging VDZ aan Ome Joop ’s Tour. Dat is een jaarlijkse fietsvakantie voor Arnhemse jongens en meisjes die normaal niet op vakantie kunnen. Op deze manier dragen wij maatschappelijk een mooi steentje bij”, legt Boumeester trots uit.

Tegenprestatie

De wielervereniging is er klaar voor om zich in te zetten in en rondom het NK Wielrennen. Boumeester kijkt uit naar het NK: “We zijn blij om als RETO ons steentje bij te dragen en ook zichtbaar te zijn als vereniging. Als tegenprestatie krijgen wij vanuit de gemeente Arnhem vijf fietsen die wij voor de jeugd kunnen inzetten als leenfiets. Omdat een fiets best duur kan zijn om zomaar even aan te schaffen, is dat wenselijk zodat de jeugd kennis kan maken met de sport. Daar zijn wij vanzelfsprekend heel blij mee, want dat geeft ons meer mogelijkheden en kansen voor onze jonge leden.”

De vicevoorzitter van de wielervereniging is positief gestemd over de ontwikkelingen van de afgelopen jaren binnen de vereniging. “Sinds corona gaat het goed met de vereniging. We hebben een nieuw fris bestuur en vullen elkaar goed aan. We hebben binnen de club allerlei activiteiten verdeeld over verschillende fietsdisciplines. Zo verzorgt de club zowel wedstrijdsport als toertochten. Die combinatie zie je niet zo vaak bij verenigingen. We zijn blij om die groepen te mixen en leuke ervaringen met elkaar op te doen.”
Boumeester voegt toe: “Het ledenaantal bij de vrouwen is ook goed aan het stijgen. We voelen ons een warme club voor iedereen die interesse heeft in wielrennen, van jong tot oud en voor elk type renner is wel een groep waar diegene zich bij aan kan sluiten. Ons motto rondom het NK is daarom ook: ‘Als je rond het NK op de fiets gaat zitten in Arnhem en omstreken, ben je een kampioen!'”

Topsport

De regio Arnhem is met de Posbank en omliggende natuurgebieden ideaal als fietsregio. De topsportkant van de vereniging ervaart nu weer hoogtepunten. “Eigenlijk wel bijzonder, want sinds het olympisch zilver van Leo Peelen in 1988 kent de club niet zoveel successen. De afgelopen jaren hebben we meervoudig Nederlandse kampioenen binnen de vereniging, waaronder een jonge talentvolle Mads Pé Teunissen van Manen. Maar ook mensen uit een leeftijdsklasse die je niet verwacht, 40-plussers bijvoorbeeld. Dat belooft veel voor de toekomst. Wie weet kent Arnhem straks wel de nieuwe ‘Mathieu van der Poel’. De sportieve, maar zeker ook de sociale ontwikkelingen binnen de club, dat zijn wel dingen waar we heel trots op kunnen zijn”, concludeert Boumeester.

De wielervereniging, gevestigd op sportpark ’t Cranevelt in Arnhem, bestaat bijna 104 jaar. RETO is opgericht op 24 oktober 1920 als ‘Ren- En Touristenclub Oosten’. Toentertijd waren er leden vanuit steden zoals Nijmegen, Wageningen, Deventer, Zutphen en Apeldoorn. Met de oprichting van meer regionale wielerverenigingen in de daarop volgende decennia verviel de regiofunctie en werd de naam vervangen door de afkorting RETO. Inmiddels bestaat de vereniging uit ruim 550 betrokken leden en heeft de club een sportieve maar ook maatschappelijke functie in de wielerregio Arnhem.

* Tekst: Luuk Wolsink
* Foto boven: Renners van de Arnhemse wielervereniginng RETO gaan vanaf sportpark ’t Cranevelt van start voor hun trainingsrondje. (Foto: Stichting Eldense Draai)
* Foto midden: Renners van RETO staan klaar voor hun trainingsavond. (Foto: Stichting Eldense Draai)