Wie pakt de periodetitel: OVC ’85 of ESA? En krijgt John Farkas SC Rheden weer aan de praat?

7 maart 2020 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal wordt dit weekeinde in de eerste klassen en lager de zeventiende speelronde afgewerkt. Pakt OVC ’85 in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal de tweede periodetitel door een zege bij Eefde of profiteert ESA door winst bij DVOV nog van een eventuele misstap van de Oosterbeekse ploeg? Herstelt SC Rheden zich zondagmiddag onder leiding van de nieuwe trainer John Farkas na twee nederlagen op rij tegen titelkandidaat OBW (3C)? En lukt het Marcel Omvlee, volgend seizoen assistent-trainer bij SML, om met Arnhemse Boys te stunten tegen zijn toekomstige werkgever (3D)? Zet Westervoort de zegereeks in 4D voort en wordt koploper GVA het volgende slachtoffer? De AS-redactie blikt vooruit en haalt deze vijf duels voor het voetlicht.  

Zaterdagvoetbal
Derde klasse  A
Eefde – OVC ’85 (14.30 uur)
OVC ’85 is in 3A de trotse koploper (40 punten uit 16 duels) met de achtervolgers FC Zutphen en ESA (beide 38 uit 16) nog dicht in de buurt. Bij Eefde (vijfde met 25 uit 15) staat voor de ploeg van trainer Marco Bosch niet alleen het behoud van de koppositie op het spel, maar ook de tweede periodetitel. Daarin gaat OVC ’85 aan kop met 22 uit 8 (doelsaldo plus 17), ESA is de enig overgebleven concurrent met 21 uit 8 (doelsaldo plus 14). De eerste periodetitel ging naar FC Zutphen.

Het kampioenschap zal ongetwijfeld het doel zijn van OVC ’85, maar met het behalen van een periodetitel is in ieder geval een plek in de nacompetitie al veiliggesteld.
OVC ’85 treft in Eefde, op FC Zutphen na, de best presterende ploeg in thuisduels. Op eigen bodem won Eefde zes van de zeven gespeelde wedstrijden en verloor thuis alleen van ESA (2-3). De uitbalans van OVC ’85 is echter niet minder imponerend. De Oosterbeekse ploeg pakte in zeven van de acht gespeelde uitwedstrijden de volle buit en ging alleen bij De Treffers onderuit (3-1).
Kortom, OVC ’85 wacht een uiterst lastig duel, maar zal met een kleine zege Eefde verlaten.
Progonose: 1-2.

DVOV – ESA (15.00 uur)

ESA kan zich in de strijd om de titel geen misstap meer veroorloven. Ook als de ploeg van trainer Peter Gerritsen in de race om de tweede periodetitel bij een eventuele uitglijder van OVC ’85 nog een kans maken, dan zijn drie punten op het Rozendaalse sportpark De Pinkenberg zaterdagmiddag noodzakelijk.
Net als OVC ’85 kan ESA een uitstekende uitbalans overleggen: zes van de acht duels werden in winst omgezet, bij Dieren pakte ESA een punt (1-1) en alleen bij OVC ’85 gingen de Arnhemmers onderuit (1-0).

Komt Olaf Jonkman van DVOV tot scoren tegen ESA? (Foto: Aafje Boerma)

Gezien de stand op de ranglijst mag ESA geen probleem hebben met DVOV, dat met 18 uit 16 op een negende plaats staat. Maar dat is op papier. DVOV, dat de laatste twee duels won, is nu zo goed als zeker van klassebehoud en kan vrijuit spelen. Aan het enthousiasme zal het bij de ploeg van trainer Robert Grauwde niet ontbreken en ESA zal mee moeten gaan in de strijd om het surplus aan kwaliteit te kunnen verzilveren. 
Prognose: 1-2.
Zondagvoetbal
Derde klasse C
SC Rheden – OBW (14.00 uur)
Na twee nederlagen op rij kunnen de titelaspiraties van SC Rheden in de ijskast. Na het plotselinge, onverwachte tussentijdse vertrek van trainer Wilco Klop naar Be Quick Zutphen verloor SC Rheden bij Witkampers (3-0) en afgelopen zondag bij degradatiekandidaat Montferland (1-0).

John Farkas (Foto: SC Rheden)

Bij SC Rheden zit zondagmiddag voor het eerst John Farkas als coach op de bank. Het clubicoon liet in februari de taken nog over aan zijn assistent Marcel Gerrist. Farkas wilde eerst zijn andere taken bij de club netjes afronden.
Farkas en Gerrist zullen er ongetwijfeld voor zorgen dat er tegen OBW een getergde ploeg in het veld staat. De bezoekers uit Zevenaar zijn in 3C koploper met 32 uit 15, maar VVG 25 staat er met 30 uit 13 relatief veel beter voor.
De titel is voor SC Rheden uit beeld, maar de formatie van John Farkas is nog volop in beeld voor een hoge eindklassering en daarmee plaatsing voor de nacompetitie. Omdat 3C slechts 13 ploegen telt, zijn er twee periodetitels te verdelen. VVG ’25 pakte de eerste [periodetitel en als de ploeg uit Gaanderen ook kampioen wordt, komen er twee ploegen uit de eindstand in de nacompetitie. Met 9 uit 3 gaat Witkampers, de huidige nummer drie op de ranglijst (25 uit 15), aan kop in de tweede periode.
In de totaalstand neemt SC Rheden met 22 uit 14 de vijfde plek in. Doetinchem is vierde met 22 uit 13. 
Prognose: 1-1. 

Derde klasse D (West I)
Arnhemse Boys – SML (14.00 uur)
Voor trainer Marcel Omvlee van Arnhemse Boys wordt dit een zeer pikant duel. De inwoner van Rhenen gaat komend seizoen als assistent-trainer  van John van Dijk aan de slag bij SML, zo werd deze week bekend. Van Dijk wordt bij SML de opvolger van David Roig Garcias, die na dit seizoen vertrekt. Omvlee wordt op zijn beurt bij Arnhemse Boys opgevolgd door zijn huidige assistent Pim Scholten.

Scrimmage voor het doel van SML, dat de thuiswedstrijd met 5-1 won van Arnhemse Boys. (Foto: Nico Kooij)

In de aanloop naar de beladen Arnhemse derby gebeurde er buiten het veld dus veel. Slaagt Omvlee er zondag met zijn ploeg in de tweede zege van het seizoen te pakken. Eerder lukte dat tegen VDZ (1-0), maar daarna bleef Arnhemse Boys tien wedstrijden op rij zonder overwinning.
Op voorhand lijkt Arnhemse Boys, in 3D dertiende en laatste met 7 uit 15, kansloos tegen de stadgenoot. SML strijdt om de titel en staat met 29 uit 15 op een tweede plaats achter koploper FC Jeugd (32 uit 15).
Een voordeel voor Arnhemse Boys is dat het duel op natuurgras wordt gespeeld, maar SML blijft de torenhoge favoriet op basis van kwaliteit.
Prognose: 0-2.

Vierde klasse D
Westervoort – GVA (14.00 uur)
Westervoort is koploper in de tweede periode nog zonder verliespunten (18 uit 6). De ploeg van trainer Bob Dengerink kan met een zege op GVA (winnaar eerste periode en koploper in 4D met 39 uit 14) een plek in de nacompetitie al zo goed als veiligstellen.

Ook bij een nederlaag houdt Westervoort de kansen op de tweede periodetitel in eigen hand, want de ploeg behoudt dan met winst in de nog twee resterende duels altijd een voorsprong op de concurrenten. GVA is namelijk niet van belang.
In de totaalstand neemt Westervoort een vierde plek in met 31 uit 14 en kan met een zege op GVA ook de kampioenstrijd weer nieuw leven inblazen. Jonge Kracht (34 uit 14) en Groessen (32 uit 15) staan respectievelijk op een tweede en derde plaats.
Westervoort won dit seizoen thuis zes van de zeven duels. Alleen Jonge Kracht ging er op sportpark Naederhuyse met de drie punten vandoor (1-3). In de heenwedstrijd in Doornenburg was GVA net iets te sterk voor Westervoort (2-1).
Prognose: 1-1.

* Foto rechtsboven: Spelmoment uit ESA – Uni VV (4-0) op 15 februari 2020. (Foto: Nico Kooij).

Klik hier voor het voetbalprogramma.