Wie haakt af in titelstrijd: SML of VDZ? Houdt MASV de achtervolger op afstand?

7 december 2019 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal wordt dit weekeinde in de eerste klassen en lager de tiende speelronde afgewerkt. SML en VDZ spelen in 3D van het zondagvoetbal al zaterdagavond de altijd beladen stadsderby op sportpark de Bakenberg, de thuishaven van SML. Wie blijft in het spoor van koploper FC Jeugd en wie haakt af? Houdt MASV, koploper in 2I, achtervolger Dio ’30 op afstand? en wie is in 1E de sterkste in de Betuwse derby Bemmel – RKHVV? Kan VVO in 3C bij SC Rheden voor een verrassing zorgen en slaagt Arnhemse Boys er in 3D in Roda ’46 op grotere achterstand te zetten. De AS-redactie blikt vooruit en haalt deze vijf duels voor het voetlicht.

Zondagvoetbal
Eerste klasse E
Bemmel – RKHVV (zaterdag 7 december, 19.30 uur)
RKHVV (17 uit 10, doelsaldo +12) is als de nummer zes de hoogste genoteerde Betuwse ploeg in de eerste klasse E. Het Gendste De Bataven (ook 17 uit 10, +8) en Bemmel (16 uit 10, doelsaldo +3) doen echter niet of nauwelijks onder voor de Huissense ploeg.

De uitwedstrijd bij Bemmel wordt daarom voor RKHVV allerminst een eenvoudige klus. Op sportpark Ressen pakte Bemmel 13 punten in 5 duels en kon alleen Heino (2-2) een puntje kapen.
RKHVV is in uitwedstrijden een van de succesvolste ploegen in 1E. Alleen Orion pakte meer punten (13 uit 5) op vreemde bodem, koploper BVC ’12 en RKHVV volgen (10 uit 5).
Prognose: 1-1Dio ’30 – MASV (14.00 uur)
Voor de verrassende koploper MASV (22 uit 9) wacht zondagmiddag in Druten een echte test. De ploeg van trainer Roberto Straal gaat op bezoek bij Dio ’30, dat met 20 uit 10 de tweede plaats bezet.
De stand in 2I geeft een wat vertekend beeld, omdat het duel SDOUC – MASV, op 24 november in de 33e minuut gestaakt bij 0-1, niet in de stand is verwerkt. Wint MASV die wedstrijd, dan bedraagt de voorsprong al 5 punten.

De Arnhemse ploeg kan dus een grote slag slaan als het de uitwedstrijd bij Dio ’30 in winst omzet. De Drutense ploeg is op eigen veld echter sterk. Vier van de vijf thuisduels werden in een zege omgezet, alleen Varsseveld hield Dio ’30 op 1-1.
MASV verloor dit seizoen pas eenmaal. Alleen Spero, inmiddels opgeklommen naar een gedeelde vierde plaats, was met 2-0 te sterk.
Prognose: 1-1

Derde klasse C
SC Rheden – VVO (14.00 uur)
SC Rheden begint zondagmiddag op sportpark IJsselzicht met 10 punten voorsprong op VVO aan de derby in de gemeente Rheden. De ploeg van trainer Wilco Klop morste afgelopen zondag tegen DVV (4-4) na drie thuiszeges de eerste twee punten op eigen bodem.

Wilko Klop

VVO pakte in de thuiswedstrijd tegen Montferland na zes nederlagen op rij tot opluchting van trainer Martijn van de Hel eindelijk weer een overwinning (4-1). De Apeldoorner hoopt dat zijn ploeg de lijn van het bij vlagen aardige spel tegen SC Rheden doortrekt.
De uitbalans ziet er echter niet goed uit bij VVO. De eerste uitwedstrijd werd nog gewonnen bij Ruurlo (1-2), daarna volgden louter nederlagen, vier in totaal.
SC Rheden, de nummer drie met 17 uit 9, kan bij winst goede zaken doen in de strijd om de derde plaats. Koploper VVG ’25 (25 uit 9) en OBW (22 uit 9) zijn voorlopig nog uit het zicht verdwenen.

Aron Gerritsen neemt uit een vrije trap het doel van Montferland onder vuur in het door VVO met 4-1 gewonnen duel. (Foto: Aafje Boerma)

VVO staat met 7 uit 9 elfde en heeft Ruurlo (7 uit 10) en Montferland (6 uit 9) onder zich. Op basis van de stand op de ranglijst is SC Rheden de favoriet, maar mag VVO gezien de laatst twee wedstrijden, tegen OBW en Montferland, hopen op een punt.
Prognose: 2-1.

Derde klasse D (West I)
SML – VDZ (zaterdag 7 december, 20.00 uur)
SML (17 uit 9) tegen VDZ (18 uit 10), de nummer twee tegen de nummer drie op de ranglijst. Wie haakt aan en wie haakt af bij koploper FC Jeugd, dat onder leiding van de Arnhemse trainer Mohammed Mouhouti verrassend aan de leiding gaat met 23 uit 10.

SML en VDZ, twee ploegen die in deze klasse gezien de aanwezige kwaliteit titelkandidaten zijn. Maar beide ploegen zijn nog niet constant, VDZ nog minder dan SML.
SML pakte in de laatste drie duels 7 punten, maar liet zich tussendoor in de beker verrassen door vierdeklasser Orderbos en verloor na strafschoppen. VDZ won het laatste competitieduel met 6-2 van Quick 1890, maar verloor een week eerder in een erbarmelijk slechte wedstrijd met 2-0 bij Saestum.

Habib Al Mohsinawi

Er staat zaterdagavond (!) veel op het spel. Voor VDZ, volgende week vrij, is het de laatste wedstrijd voor de winterstop en het jaar afsluiten met een nederlaag geeft voor de ploeg van trainer Habib Al Mohsinawi een slecht gevoel.

Voor SML staat volgende week de topper bij FC Jeugd op het programma. Een nederlaag tegen VDZ kan de formatie van trainer David Roig Garcias dus niet gebruiken.
Prognose: 1-1

Arnhemse Boys – Roda ’46 (14.00 uur)
Arnhemse Boys (twaalfde en voorlaatste met 6 uit 9) is in de degradatiekraker tegen Roda ’46 (laatste met 5 uit 9) alleen gebaat bij een zege. Sporting (8 uit 9) en Driel en HDS (9 uit 9) zijn voor de ploeg van trainer Marcel Omvlee nog niet uit het zicht verdwenen.

Arnhemse Boys verloor de eerste twee thuisduels (Eldenia 2-3, FC Jeugd 0-3), maar bleef in de laatste drie wedstrijden op eigen bodem ongeslagen/ Na VDZ (1-0 winst) volgden gelijke spelen tegen Saestum (2-2) en afgelopen zondag tegen VVZA (1-1).
Handhaven is het doel bij Arnhemse Boys en om in ieder geval rechtstreekse degradatie te voorkomen zou een zege op Roda ’46 zeer welkom zijn. De bezoekers uit Leusden pakten in vier uitwedstrijden nog geen enkel punt en dat maakt Arnhemse Boys favoriet in de onderlinge strijd.
Prognose: 3-1

* Foto geheel boven: SML – VDZ, vorig seizoen, voor veel publiek. SML won met 1-0. (Foto: Nico Kooij)

* Klik hier voor het voetbalprogramma