Wie delen de eerste klappen uit bij de start van de competitie in het amateurvoetbal?

21 september 2019 | Van onze AS-redactie

De voorbereiding zit erop, de competitie in het amateurvoetbal gaat dit weekeinde van start. In 3A van het zaterdagvoetbal staat al meteen de topper Dieren – ESA op het programma. Twee titelkandidaten die ook vorig seizoen hun zinnen al op promotie hadden gezet, maar daarin niet slaagden. In 1E van het zondagvoetbal staat zaterdagavond al de Betuwse derby De Bataven – RKHVV op het programma. Zondag maakt MASV haar debuut in de tweede klasse in het uitduel met Eendracht ’30 in Mook. Arnhemse Boys – Eldenia (3D) en Veluwezoom – Eendracht (5E) zijn ook mooie affiches. De AS-redactie blijkt vooruit en haalt deze vijf wedstrijden voor het voetlicht.

Zaterdagvoetbal
Derde klasse A
Dieren – ESA

Dieren en ESA kenden beide een prima voorbereiding. beide ploegen plaatsten zich voor de knock-outfase van de strijd om de districtsbeker. ESA kwam zelfs tot 22 doelpunten in drie duels en kreeg geen enkele treffer tegen. Een kanttekening: EMM, Harskamp en Quick 1888 zijn geen tegenstanders om wakker van te liggen.

Peter Gerritsen

Trainer Peter Gerritsen van ESA zal uit die duels dan ook niet nauwelijks conclusies hebben getrokken. Dieren is zaterdagmiddag van een ander kaliber. De ploeg van trainer Wim Kamphuis miste afgelopen seizoen promotie op een haar en lijkt er met de terugkeer van Evert Palm alleen maar sterker op geworden.
Twee titelkandidaten die elkaar al op de eerste speeldag treffen. Wie deelt de eerste klap uit?
Pronose: 1-1.

Zondagvoetbal
Eerste klasse E
De Bataven – RKHVV

Vorig seizoen ontmoetten De Bataven en RKHVV elkaar nog in de hoofdklasse. Zaterdagavond staan beide ploegen als eersteklassers tegenover elkaar. De Bataven zag degradatie niet aankomen en pas aan het einde van het seizoen vergooide de Gendtse ploeg haar kansen op klassebehoud.

Voor RKHVV lag de situatie anders. Al snel was duidelijk dat de Huissense formatie zou degraderen. De nederlagen waren in de meeste gevallen nooit groot, maar het gebrek aan scorend vermogen brak RKHVV regelmatig op.
De Bataven – RKHVV staat al zaterdagavond op het programma. De Betuwse derby zorgt jaarlijks voor veel animositeit en wat is er mooier om de concurrent al in de openingswedstrijd van het seizoen te verslaan? Een favoriet valt niet aan te wijzen.
Prognose: 2-2.

Tweede klasse I
Eendracht ’30 – MASV

Met een behoorlijk gewijzigde selectie begint MASV na de promotie aan een nieuw seizoen. Trainer Roberto Straal, de opvolger van Tim Cornelisse, kampt nog met de nodige blessures en in defensief opzicht valt er nog wel wat te sleutelen aan de Arnhemse formatie.

Juchende MASV-ers in het duel met SML, vorig seizoen. (Foto: Nico Kooij)

In het bekertoernooi incasseerde MASV in drie duels 11 treffers. In de laatste wedstrijd, uit bij zaterdageersteklasser DFS, kwam de Arnhemse ploeg er met een 7-2 nederlaag nog genadig vanaf.
Zondagmiddag zal er in Mook in de uitwedstrijd bij Eendracht ’30, dat zich door een 1-0 zege op VDZ in de finale van de nacompetitie handhaafde in de tweede klasse, beter verdedigd moeten worden. Meer dan een gelijkspel zit er waarschijnlijk niet in voor MASV.
Prognose: 2-2.

Derde klasse D (west I)
Arnhemse Boys – Eldenia

Arnhemse Boys overleefde de poulefase van het bekertoernooi, maar dat biedt geen garantie op een goede competitiestart. Marcel Omvlee, de nieuwe trainer van Arnhemse Boys, lijkt er echter in geslaagd al snel een eenheid te hebben gemaakt van zijn ploeg. Of dat voldoende is om Eldenia te bedwingen, is de vraag.

Eldenia kende een matig vorig seizoen, maar de ploeg van trainer Erwin Koen herbergt wel kwaliteit. De Eldenaren zouden dit seizoen daarom wel eens kunnen gaan verrassen.
Prognose: 1-1.

Vijfde klasse E
Veluwezoom – Eendracht

Veluwezoom behoort, na de degradatie van afgelopen seizoen, ongetwijfeld tot de betere ploegen in 5E. De ploeg van de nieuwe trainer John van Beukering, met een flink gewijzigde selectie, telt een aantal spelers met individuele kwaliteiten die een wedstrijd kunnen beslissen.

Tegenstander Eendracht, ook gedegradeerd uit de vierde klasse, moet eveneens vanaf de grond worden opgebouwd. Een zware taak voor trainer Vincent Courbois, de opvolger van de vertrokken Vincent Selhorst.
In deze derby is Veluwezoom zondagmiddag op sportpark de Pinkenberg de favoriet.
Prognose: 4-1.

Klik hier voor het voetbalprogramma.