Westervoort, ESA, De Paasberg en Zuid Arnhem vol vertrouwen de nacompetitie in

31 mei 2024 | Van onze AS-redactie

Voor Westervoort, ESA, De Paasberg en Zuid Arnhem begint zaterdagmiddag (1 juni) de nacompetitie. Alle vier regionale ploegen kenden een prima seizoen. Westervoort gaat voor een plek in de eerste klasse, ESA voor promotie naar de tweede klasse. Dat geldt ook voor De Paasberg, dat zich als debutant in de derde klasse al keurig handhaafde en nu hoopt op meer. Zuid Arnhem lonkt naar de vierde klasse. De redactie van ArnhemSports.nl zet de wedstrijden van de vier regionale clubs op een rij.

Zaterdag 1 juni
Om een plek in de eerste klasse, eerste ronde
DOS ’37 – Westervoort (15.00 uur, sportpark Het Midden, Vriezenveen)

Westervoort verspeelde op de laatste speeldag het kampioenschap van de tweede klasse G door een 1-4 thuisnederlaag tegen Schalkhaar. Een teleurstelling, maar na twee kampioenschappen op rij is het behalen van een plek in de nacompetitie ook al een enorme prestatie van de ploeg van coach Wim Bleijenberg. Wie weet kan Westervoort zich daarom nog een keer opladen en alnog promotie bewerkstelligen.

Tegenstander DOS ’37 hoopt zich via de nacompetitie te handhaven in de eerste klasse. De formatie uit Vriezenveen eindigde in de eerste klasse H op een negende plaats. Op de laatste speeldag had DOS ’37 de kans de nacompetitie bij een zege op Stevo te ontlopen, maar verloor op eigen veld ging de confrontatie met de directe concurrent verloren: 1-2.
De Overijsselse kende een uitstekende maand maart met drie zeges op rij. De vierde volgde op 6 april toen in eigen huis de latere kampioen WHC met 3-1 werd verslagen. Daarna ging het echter mis met de Vriezenveners. Vier van de vijf laatste competitieduels gingen verloren, de laatste nederlaag tegen Stevo was de grootste domper.

Zaterdag 1 juni
Om een plek in de tweede klasse, tweede ronde
Renswoude – ESA (14.30 uur, sportpark De Hokhorst, Renswoude)

Met Renswoude treft ESA een tegenstander die de laatste weken heel wat teleurstellingen heeft moeten slikken. Liefst zeventien weken, met een maximale voorsprong van 12 punten, voerde Renswoude de ranglijst in de derde klasse B van het zaterdagvoetbal aan. Maar verspeelde tot twee keer toe verspeelde de Utrechtse ploeg het kampioenschap. Na de 1-0 nederlaag op 18 mei bij CDW moest de ploeg het titelfeest een weekje uitstellen, want in de thuiswedstrijd tegen het al gedegradeerde DEV Doorn kon het onmogelijk misgaan. En wat zou er mooier zijn dat thuis kampioen worden.

Dat gebeurde dus niet. ook in de laatste wedstrijd ging het gruwelijk mis. DEV Doorn won (0-3), waardoor ONA ’53 de titel pakte. De Wageningse ploeg passeerde Renswoude op de ranglijst door bij plaatsgenoot WAVV te winnen: 1-2.
De vraag is wat ESA, dat afgelopen dinsdag in de eerste ronde Hoevelaken na een 3-3 eindstand na strafschoppen versloeg, zaterdagmiddag te wachten staat: een gedemoraliseerde tegenstander of een ploeg die de scherven bij elkaar heeft geraapt en weer volledig gefocust is. ESA, voor de winterstop de belangrijkste degradatiekandidaat, zette na de jaarwisseling een in ieder geval een geweldige reeks neer en bleef ongeslagen. De formatie van trainer Marco Bosch zal de strijd met Renswoude daarom met veel vertrouwen aangaan.

Zaterdag 1 juni
Om een plek in de tweede klasse, tweede ronde
Zwart Wit ’63 – De Paasberg (14.30 uur, sportpark Parkweg, Harderwijk)

De Paasberg stuit zaterdagmiddag in de nacompetitie op een geduchte tegenstander. Zwart Wit ’63 legde in de derde klasse B van het zaterdagvoetbal achter kampioen Zeewolde met 48 punten uit 26 duels beslag op de tweede plaats. Aan die hoge eindklassering dankt de ploeg uit Harderwijk de plek in de nacompetitie. Onverslaanbaar is Zwart Wit ’63 echter niet, want de ploeg verloor maar liefst acht keer. Na kampioen Zeewolde (16 zeges) behaalde het veruit de meeste overwinningen (15) in de derde klasse B.
De Paasberg kende als debutant in de derde klasse A een goed seizoen. Met 43 punten uit 24 wedstrijden eindigde de ploeg van coach John Raaijmann als derde in de eindrangschikking en dat was precies voldoende voor een plek in de nacompetitie. Handhaving in de derde klasse was het doel van De Paasberg, dus het seizoen kan alleen nog maar fraaier eindigen.

Zaterdag 1 juni
Om een plek in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal
Lelystad ’67 – Zuid Arnhem (14.30 uur, sportpark Langezand, Lelystad ’67)

Lelystad ’67, in het seizoen 2021-2022 nog een tweedeklasser, eindigde dit seizoen in de vierde klasse B als elfde met 25 punten uit 26 wedstrijden. Pas op de laatste speeldag ontsnapte de ploeg uit Flevoland door een 4-2 zege op DSV ’61 aan directe degradatie.

Zuid Arnhem kende in de vijfde klasse B een prima seizoen. Na het binnenhalen van de eerste periodetitel kon de ploeg van trainer Giovanni Zweers de titelstrijd met Hulshorst echter niet volhouden. Zuid Arnhem, dat in de derde periode ongeslagen bleef, eindigde met 44 punten uit 22 duels als derde en is in de nacompetitie om een plek in de vierde klasse zeker niet kansloos. Bij een zege op Lelystad ’67 speelt de Arnhemse ploeg de finale op 8 juni tegen Veluwse Boys, dat in de vijfde klasse B met 4 punten voorsprong net boven Zuid Arnhem als tweede eindigde.