Westerhof: ‘Oranje weer snel thuis’

12 juni 2014 | Van onze AS-redactie

Speciaal voor ArnhemSports blikt Clemens Westerhof vooruit op het WK in Brazilië. De oud-bondscoach van Nigeria zal ook tijdens het toernooi enkele malen zijn visie geven op het vierjaarlijkse spektakel. Voor Oranje ziet Westerhof geen hoofdrol. “We gaan snel naar huis.“

Clemens Westerhof was bondscoach van Nigeria tijdens het WK van 1994 in de Verenigde Staten. Nadat hij met zijn ploeg in datzelfde jaar de Afrika Cup had gewonnen, maakte Nigeria op het wereldtoernooi grote indruk door in de groepsfase Argentinië, Bulgarije en Griekenland achter zich te laten. In de knockout-fase ging het tegen Italië echter mis. Na een 1-0 voorsprong verloor Nigeria onverdiend met 2-1. Van 1998 tot 2000 was Westerhof ook nog bondscoach van Zimbabwe. In Nederland was de kleurrijke Arnhemmer onder meer trainer bij Feyenoord, Vitesse en MVV.

Wat zijn de kansen voor Nederland?
Westerhof: “Nul. Ik heb er weinig vertrouwen in. We verliezen van Spanje en Chili en tegen Australië wordt het gelijk. We kunnen dus snel naar huis.”

Waarom ben je zo pessimistisch?
“Hoe kun je nou een systeem vlak voor een toernooi veranderen, omdat er één speler, in dit geval Kevin Strootman, door een blessure niet bij kan zijn? Het loopt ook niet. Een Martins Indi weet niet wat hij moet doen. Daar kan die jongen verder niets aan doen, maar je speelt nu wel tegen de wereldtop. Het middenveld is sterk genoeg met Sneijder en De Guzman. Die De Guzman is een hele goede. Voorin zit het met Robben en Van Persie gewoon goed. Maar ik vrees dat de tegenstanders Van Persie en Robben keihard aan zullen pakken.”

Kunnen de Afrikaanse landen voor verrassingen zorgen?
“In poule A wordt Kameroen in een poule met Brazilië, Mexico en Kroatië derde. Dus die ploeg gaat na de eerste ronde naar huis. In poule C wordt Ivoorkust ook derde of vierde. Er waren al problemen over premies. Dat is heel vaak in die landen en dat leidt af.”
“Nigeria wordt in poule F tweede achter Argentinië. Veertien dagen geleden was ik nog in Nigeria en heb daar met bondscoach Keshi gesproken. Bij Nigeria zit niet één locale speler. Allemaal jongens die prof zijn op hoog niveau. De enige vraag is of je er een team van kunt maken en dat er niet een paar tussen lopen die voor eigen eer gaan. Klopt het allemaal, dan komt Nigeria een heel eind.”
In poule G zie ik Ghana over Portugal heen gaan en ook Duitsland heeft nog niet van Ghana gewonnen. Maar ook hier geldt: houdt de minister van sport zich aan de afspraken als Ghana ver komt. Bij Afrikaanse landen zijn bijna altijd geldproblemen. In poule H gaat Algerije na de groepsfase naar huis.”

Verwacht je een hoog niveau op het WK?
“Dat is moeilijk te zeggen. De klimatologische omstandigheden gaan zeker een rol spelen. Vaak zie je dat nog niet terug in de poulefase, maar daarna wordt het steeds zwaarder. De Latijns-Amerikaanse landen zijn dus in het voordeel.”

Wie zijn de grote favorieten?
“Ik tip als finale Brazilië – Argentinië. Duitsland vind ik niet zo heel goed, maar het zijn wel toernooivoetballers. Als het er op aan komt, staan ze er. Uruguay gaat ver komen door het schoppen en vlak ook Chili niet uit. Die ploeg vind ik beter dan Spanje.”

Wie gaan er verrassen?
“Chili is een echte outsider en Zwitserland kan ook verrassen. Een goede ploeg, maar het wordt net als met Belgie. Een paar keer gaat het goed en dan komt de klad erin. Dat is nou net het verschil met die Duitsers. En nogmaals, ik zie Nigeria ver komen.”

* Foto homepage: Clemens Westerhof neemt de ploegen door en ziet geen kansen voor Oranje.