Wervelende start Oost-Arnhem

11 september 2019 | Van onze AS-redactie

De korfballers van Oost-Arnhem zijn de veldcompetitie in de hoofdklasse A uitstekend gestart. In het Friese Oldeholtpade ging de ploeg van trainer Ron Steenbergen er zaterdagavond met een zege vandoor: 14-17 (8-8).

Oost-Arnhem had het duel met SCO met enige zorg tegemoet gezien. Vorig seizoen ging de openingswedstrijd tegen SCO met 29-16 verloren en ook de thuiswedstrijd leverde voor Oost-Arnhem geen punten op: 10-12. Bovendien kon trainer Ron Steenbergen dit keer geen beroep doen op de geschorste aanvoerder Rick Verdouw en de afwezige Rosemiek Harrewijn (werk).

Ron Steenbergen (Foto: Ingrid Wolfkamp)

Steenbergen betitelde SCO als ‘een lastige ploeg’. “Het zijn grote beren die ook nog heel hard werken.” Daarnaast beschikt de Friese formatie over Britt Rottink, een sterke en veel scorende speelster.
Tegen Oost-Arnhem kwam Rottink echter maar eenmaal tot scoren. “Rottink werd heel goed verdedigd”, oordeelde Steenbergen. “Eerst door Nynke Lokhorst en later door Willemien Kragt, toen Rottink in het andere vak werd gezet.”

Oost-Arnhem kwam in de eerste helft met 2-0 achter, maar demarreerde vervolgens naar een voorsprong: 2-4. SCO herpakte zich daarna en leek via 5-4, 7-5 en 8-6 op weg naar een veilige marge bij rust. In de slotfase van de eerste helft sloeg Oost-Arnhem echter nog twee keer toe: 8-8. 

Matthijs Baerends, blij met 7 treffers. (Foto: Mike Bekkers)

De bezoekers kwamen na de pauze niet goed uit de startblokken. Na een 10-8 en 11-9 achterstand knokten de gasten zich terug in de wedstrijd. Een stand van 12-12 stond lang op het bord, maar Oost-Arnhem liep vervolgens uit naar 13-15. Toen Matthijs Baerends het verschil bij 14-15 weer op twee treffers bracht, was het duel beslist. Eindstand: 14-17.

“SCO beschikt over veel fysieke kracht, maar wij hadden de betere afmakers en Bas Broenink was niet af te stoppen. Daar zat het verschil”, zei Steenbergen, die Frank Emmens als vervanger van Rick Verdouw een goede wedstrijd had zien spelen. 

De eerste punten zijn dus binnen voor Oost-Arnhem, dat het vorige seizoen begon met vier nederlagen op rij, maar zich uiteindelijk toch nog handhaafde.
Zaterdag komt Wageningen op bezoek in Arnhem. Ook tegen die ploeg kreeg de formatie van trainer Ron Steenbergen in het vorige seizoen twee nederlagen te slikken. Thuis verloor Oost-Arnhem met 25-20, uit met 20-13. Tijd voor revanche?

SCO – Oost-Arnhem 14-17 (8-8).
Oost-Arnhem, eerste aanval:
Bas Broenink 4, Frank Emmens (Bas van de Pijpekamp 1), Nynke Lokhorst, Noa Kapteyn 3.
Eerste verdediging: Thijs Broenink 1, Matthijs Baerends 7 (3 strafworpen), Willemien Kragt 1, Anna van Mölken.

* Foto geheel boven: Bas Broenink legt aan voor één van zijn vier treffers. (Foto: Mike Bekkers)

VELDKORFBAL
HOOFDKLASSE A
Eerste speelronde
Zaterdag 7 september

SCO – Oost-Arnhem 14 – 17
Rohda – Mid-Fryslãn 13 – 18
Tempo – Meervogels 21 – 10
Wageningen – Heerenveen 25 – 19

Programma
Zaterdag 14 september

Oost-Arnhem – Wageningen (15.30 uur, sportpark aan de Van Maerlantstraat)
Heerenveen – SCO
Meervogels – Rohda
Mid-Fryslãn – Tempo

Blijdschap bij de selectie van Oost-Arnhem na een dubbele zege in Oldeholtape. Ook het tweede team won bij SCO 2, met 21-19. (Foto: Mike Bekkers)