Wapens waardoor Vitesse moeilijk is te verslaan

13 januari 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

De thuiswedstrijd van Vitesse tegen FC Utrecht beschouwde ik als een van de moeilijkere van dit seizoen. Dan is het toch bijzonder prettig dat de drie punten in Arnhem zijn gebleven en de ploeg van trainer Letsch , gezien het resterende programma van deze speelronde, de toch al uitstekende positie op de ranglijst zelfs nog wat zal gaan verbeteren.

Op de absolute beginfase na heb ik in het eerste uur weer het Vitesse gezien dat ik graag wil zien. Spelend met flair, de tegenstander geen ruimte gevend en bijna iedere tweede bal veroverend. Natuurlijk kon worden vastgesteld dat FC Utrecht zijn niveau niet haalde, maar dat is voor een groot deel de verdienste van dit Vitesse en zijn speelstijl.

Het laatste halfuur was speltechnisch een stuk minder, maar in die fase konden de geelzwarten vertrouwen op de oerdegelijke defensie en dan met name op het superieure blok Pasveer-Doekhi-Rasmussen. Een tegenstander mag in de laatste minuten met hoge ballen gaan werken, daar worden deze spelers niet warm of koud van, want die zijn (ook) in de lucht nauwelijks te kloppen. Het enige slippertje van Pasveer moeten we hem in dit verband maar vergeven. Dat leidde, na de kopbal van Janssen in de derde minuut, tot de tweede en laatste kans van de Utrechtenaren in deze wedstrijd.

Dat uitgerekend Doekhi matchwinnaar werd met zijn eerste officiële doelpunt voor Vitesse, is deze speler, die in tamelijke anonimiteit  wekelijks uitblinkt, zeer te gunnen. Ik ben blij dat ik, in tegenstelling tot de meeste Vitessesupporters, zijn intrinsieke kwaliteiten altijd heb gezien en ook benoemd. Hij maakte in zijn beginperiode af en toe wat fouten, is slungelachtig en oogde (en oogt) soms wat oncomfortabel als hij de bal voert, maar dat zijn zaken waar kenners doorheen kijken. Doekhi heeft een mooie lengte, is snel en atletisch, kan zeer goed koppen, heeft een uitstekende tackle en een behoorlijke inspeelpass. Al die criticasters van eerdere seizoenen zullen hun mening intussen toch wel hebben herzien.

Middenvelder Bero werd na de vorige wedstrijd bij Heracles Almelo enorm opgehemeld vanwege zijn inbreng bij het eerste doelpunt en het scoren van het tweede. Een schoolvoorbeeld van opportunisme, want net als in vele wedstrijden daarvoor speelde de Slowaak toen verder zeer matig. Maar zie, zijn beslissende rol in Almelo heeft hem waarschijnlijk een kick gegeven, want in deze wedstrijd vond ik hem eindelijk weer eens goed spelen. Dat enorme loopvermogen van hem wist hij nu te koppelen aan goede onderscheppingen en voortzettingen. Zo spelend is hij van grote waarde voor de ploeg.

Erg opvallend vond ik de korte invalbeurt van de jeugdige nieuweling Oroz. Achttien jaar pas, een jongensachtig gezicht, maar wel 1.92 meter lang en een centrale verdediger waar Letsch toekomst in ziet. Anders zou de trainer er niet over hebben gepiekerd om hem na slechts één training in een dergelijke belangrijke wedstrijd op zo’n vitale positie in te brengen. Ik ben benieuwd hoe dat zich verder ontwikkelt, misschien staat er volgend seizoen na een te verwachten transfer van Doekhi en het vertrek van de gehuurde Rasmussen wel een centraal duo bestaande uit de jongelingen Oroz en Cornelisse.

Vitesse blijkt nog steeds moeite te hebben om stabiel te presteren over negentig minuten. Dat is een belangrijk verbeterpunt, maar aan de andere kant is het wel zo dat het team beschikt over wapens, waardoor het moeilijk is te verslaan. Een ijzersterk blok achterin, enkele spelers die het verschil kunnen maken, veel snelheid voorin en in staat tot een gesloten teamprestatie. Als Vitesse deze kwaliteiten tijdens de rest van het seizoen met grote regelmaat weet te tonen dan wordt het een prachtig seizoen.

De eerste uitdaging op dat punt ligt zaterdagmiddag bij FC Emmen. Een ploeg die deze wedstrijdronde is afgedroogd door Heracles Almelo en afgetekend op de laatste plaats staat. Aangeschoten wild dus, maar gevaarlijk als Vitesse daar nonchalant mee om zou gaan. Letsch zal er ongetwijfeld op hameren om dat niet te doen en als zijn jongens die boodschap oppikken, ligt de weg open om  de succesreeks in Drenthe voort te zetten.

Vitesse-FC Utrecht 1-0
Doekhi 1-0.