VVO bezorgt SML enorme kater

22 september 2020 | Van onze AS-redactie

Een geweldige voorbereiding. Grote overwinningen in oefenduels. Zo goed als zeker groepswinnaar in de bekerpoule met een zege op aartsrivaal VDZ. Een topselectie, die voor voor niets minder dan de titel gaat in de derde klasse C van het zondagvoetbal. Maar zondag kwam voor SML de klap. De ploeg van trainer John van Dijk verloor de eerste competitiewedstrijd op het eigen sportpark De Bakenberg van VVO: 3-4.

De nederlaag tegen VVO was de laatste domper in een bewogen week voor SML. Dinsdag ging de training niet door in verband met een mogelijk coronageval in de selectie. In dezelfde week liet assistent-trainer Marcel Omvlee weten ‘geen klik te hebben met hoofdtrainer John van Dijk’ en stapte per direct op. Een poging van het verbaasde bestuurslid Mark Steinfelder, belast met technische zaken, om met beide partijen nog om de tafel te gaan zitten, draaide op niets uit. Het besluit van Omvlee stond vast, een gesprek vond niet meer plaats.

Niettemin begon SML zondag als torenhoge favoriet aan het duel met VVO. De frivole Arnhemse titelkandidaat zou zich toch niet laten verrassen door VVO, dat in de voorbereiding wisselend presteerde en veel doelpunten tegen kreeg? Hoe anders pakte het uit. 

Binnen een kwartier vielen al vier treffers, verdeeld over beide ploegen. Muqdad Hassoo zette VVO al snel op 0-1, waarna Joshua Gieling snel antwoordde. Hassoo klopte vervolgens op snelheid de SML-defensie en schoot de bal fraai achter doelman Sil Milder. Ook na deze fraaie treffer liet de gelijkmaker niet lang op zich wachten. Abdullah Sprenkel was de maker van 2-2.

Abdullah Sprenkel viert zijn gelijkmaker (2-2). teleurstelling bij VVO-er David Mekking (4). (Foto: Nico Kooij)

In het laatste kwartier voor de pauze zette Mo Edan met een kopbal de bezoekers op 2-3, maar SML toonde opnieuw veerkracht. Uit een indraaiende vrije trap van Rens Jansen, al dan niet nog aangeraakt door Ko Snel, viel voor de derde keer de gelijkmaker: 3-3.
De tweede helft was minder spectaculair, maar dat viel niet te zeggen over de winnende treffer Theo Weijs. De van ESA overgekomen middenvelder schoot de bal een kwartier voor tijd van buiten het strafschopgebied snoeihard in de kruising: 3-4. Pogingen van SML om nogmaals op gelijke hoogte te komen, mislukten.

Aanvoerder Ko Snel van SML sticht gevaar voor het doel van VVO. (Foto: Nico Kooij)

Na het eindsignaal van de goed leidende arbiter Jan-Maarten ten Broek dropen de spelers van SML af, teleurgesteld en vol ongeloof. “We moeten aan de bak, we zijn er dus nog lang niet”, sprak aanvoerder Ko Snel na afloop. “De trainer had ons al gewaarschuwd, dat na een goede voorbereiding we nu meer tegenstand zouden krijgen. In de voorbereiding kwam die alleen in een bekerwedstrijd van VDZ en daar hadden we al moeite mee. We zijn met de neus op de feiten gedrukt.”

Snel stak als verdediger ook de hand in eigen boezem. “Als je als ploeg drie keer scoort, mag je een wedstrijd nooit verliezen. We weten dat tegenstanders tegen ons gaan inzakken en we zijn ook bezig met tactieken om ons daartegen te wapenen.”

En VVO? Dat had zijn zaakjes tactisch aardig voor elkaar. De Velpse ploeg koos bij balwinst in de omschakeling meteen de diepte en vooral linksback Rens Jansen had de grootste moeite met de razendsnelle Muqdad Hassoo. 
Tien minuten na de pauze moest Hassoo, geblesseerd geraakt na een overtreding van Ko Snel, zich laten vervangen en dat veranderde het spelbeeld.
Met de van MASV teruggekeerde Kay van Huet als extra middenvelder liet VVO de ruimte rechts voorin open. Dat gaf Rens Jansen veel tijd en ruimte om enkele gevaarlijke voorzetten af te leveren, maar doelpunten leverde dat voor SML niet op.

VVO-trainer Peter Gerritsen kon na afloop tevreden zijn. De missie was geslaagd, maar net als voor zijn collega John van Dijk is er nog genoeg werk te verrichten. De vele tegendoelpunten, ook in de voorbereiding, zullen de nodige zorgen baren.
Een overwinning op titelkandidaat SML is goed voor het moraal, maar tegen de Arnhemse ploeg weet elke Velpse speler dat maximale inzet en concentratie is vereist om tot een goed resultaat te komen. De komende weken zal duidelijk worden of dat besef er ook is tegen andere tegenstanders, te beginnen tegen FC Trias, komende zondag.
Positief is dat Gerritsen binnenkort kan beschikken over een bredere selectie. Kay van Huet keerde al terug van MASV, maar ook verdediger Aron Gerritsen traint na zijn blessure weer mee. Bas Korteling, ook gekweld door lang blessureleed, pakt deze week de draad weer op en zal zich op het trainingsveld melden.

Redouan Eddarkaoui van SML op weg naar het doel van VVO. Ted Bronkhorst is in de achtervolging. (Foto: Nico Kooij)

In dezelfde klasse verloor sc Rheden thuis met 1-0 van DVV. “Heel zuur, omdat het doelpunt van DVV pas in blessuretijd viel”, zei trainer John Farkas van sc Rheden. “Maar onverdiend was de overwinning niet.”
De drie punten gingen dus naar de Duivense ploeg van trainer Ron Olyslager, die zelf jarenlang als doelman en als trainer van Rheden actief was.

* Foto geheel boven: Verdediger Dennis de Ridder van VVO werkt de bal weg. (Foto: Nico Kooij)