Volleybalinternational Kirsten Knip leert scholieren de kneepjes van het vak

12 juni 2020 | Van onze AS-redactie

Leergierig, enthousiast en gedreven. De leerlingen van de Julianaschool genoten donderdagmiddag volop toen zij door international Kirsten Knip en jeugdtrainers van de Arnhemse vereniging Aetos tijdens een clinic de eerste beginselen van de volleybalsport kregen aangeleerd. Op de beachvelden van sportcomplex Valkenhuizen keek sportwethouder Jan van Dellen goedkeurend toe.

Tien basisscholen uit Arnhem doen mee aan het project Schoolvolley+ van de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo). Dit gratis volleybalaanbod in de vorm van clinics is een uitvloeisel van de toekenning van het WK volleybal voor vrouwen in Nederland en Polen, waarbij Arnhem één van de speelsteden is. 

Sportwethouder Jan van Dellen slaat een balletje mee.

“Met de Nevobo hebben wij een bid gemaakt en uiteindelijk is het WK aan Polen en Nederland toegekend”, legt sportwethouder Jan van Dellen uit. “De openingswedstrijd en de volledige eerste fase van het toernooi vindt plaats in Gelredome, net als de finale. Wij wilden dat er iets tegenover kwam te staan. Niet alleen het promoten van topsport, maar ook de breedtesport. We willen de jeugd laten bewegen en met clinics zoals op Valkenhuizen willen we dat bereiken. De komende twee jaar staan er ook nog tal van andere activiteiten op het programma.”

International Kirsten Knip

Daarbij ontvangt Arnhem de volledige steun van de Nevobo. Zo kregen de leerlingen van de Julianaschool donderdag les van international Kirsten Knip. “Ik vind het leuk om mijn plezier in het spel over te brengen op die kinderen”, vertelde de volleybalster. “Zeker bij hen die nog niet met volleybal in aanraking zijn geweest. Als ze het dan zo leuk vinden, dat ze zich ook nog aansluiten bij een volleybalclub, zou dat helemaal mooi zijn.”

In Arnhem is dat dan Aetos, in 2018 onstaan uit een fusie van Agilitas, Arvevo en Volvera.  Knip: “Het is in deze tijd belangrijk dat het volleybal blijft leven. Er zijn geen grote toernooien, geen competitie. En ook met het oog op het WK wil ik een bijdrage leveren om het volleybal in beeld te krijgen en te houden.”

Niet alleen bij de leerlingen van de Julianaschool, maar ook bij Knip spatte het enthousiasme er tijdens de clinic vanaf. De international kwam afgelopen seizoen uit voor de Roemeense landskampioen Alba Blaj. Knip keert echter niet meer terug naar Roemenië. “Mijn nieuwe club. Die heb ik nog niet. Ik laat het op me afkomen en zie wel wat het wordt.”

Anke Brandsma, gymleerkracht op de Julianaschool en De Boomhut, genoot van het fanatisme bij de leerlingen. “Dit zijn de krenten in de pap. Zeker als je op de beachvelden terecht kunt. De kinderen vinden dit geweldig”.

Op basisscholen is volleybal niet een sport die veel wordt aangeboden. Brandsma: “Het is een technisch moeilijke sport, maar als je het veel zou aanbieden, kan het zeker gegeven worden. Maar wij zitten in een klein gymzaaltje. Dat is dan weer net te klein met dertig kinderen. Ze bewegen dan ook veel te weinig.”

Na de clinic van donderdag zijn op dezelfde locatie maandag 15 juni de leerlingen van basisschool De Boomhut aan de beurt. Naast enkele vrijwilligers van Aetos is dan ook international Celeste Plak van de partij. Plak kwam afgelopen seizoen uit voor het Turkse Aydin BBSK.

International Luuc van de Ent zal aansluiten bij de clinics voor basisschool de Schatgraaf (Meikers 3) op 16 en 18 juni van 8.30 – 14.15 uur. Ook zal de in Duitsland spelende volleyballer helpen bij de clinics op 30 juni van 9.00 – 13.30 uur op SBO de Pyramide (Groningensingel 1185). Bij deze laatste school zal er wel in de gymzaal gevolleybald gaan worden, omdat het speciaal onderwijs betreft en daarmee ook kleinere groepen.

* Alle foto ’s zijn gemaakt door Arnoud Jordan Fotografie (www.arnoudjordanfotografie.nl)