Vitesse stort na rust compleet in

13 april 2013 | Van onze AS-redactie

Vitesse heeft zaterdag in de titelrace een lelijke misstap gemaakt. De Arnhemse ploeg verspeelde in Kerkrade na rust een 3-0 voorsprong. Ver in blessuretijd kwam Roda JC op gelijke hoogte: 3-3.

Vitesse speelde in Kerkrade een zeer matige eerste helft, maar was zoals zo vaak dit seizoen dodelijk effectief. De ploeg van trainer Fred Rutten creëerde twee kansen en dat leverde ook twee doelpunten op.
Roda JC dicteerde het spel en Mitchel Donald trof voor de thuisploeg de paal. Toch kwam Vitesse op voorsprong. Uit de eerste goede aanval kopte Mike Havenaar schitterend raak na een voorzet van Renato Ibarra: 0-1. Tien minuten voor rust zorgde Havenaar, weggestuurd door Wilfried Bony, voor 0-2.
Na een bedroevende eerste helft pakte Vitesse de zaken na de pauze een stuk energieker aan. Toen Bony met zijn dertigste treffer op aangeven van weer Ibarra voor 0-3 zorgde, leek het duel beslist.
Het machteloze Roda kwam echter terug in de wedstrijd na een handsbal Jan-Arie van der Heijden. Malki benutte in de 63e minuut de strafschop: 1-3. Vitesse raakte het spoor daarna volledig bijster. Zeven minuten later was het opnieuw raak. Na een lage voorzet van af de rechterflank tastte doelman Piet Velthuizen van Vitesse mis en ook Tomas Kalas stond te slapen. Frank Demouge tekende van dichtbij voor 2-3.
Doelman Piet Velthuizen moest na een botsing het veld verlaten en werd vervangen door Eloy Room. De invaller zag in de hectische slotfase steeds meer Roda-spelers voor hem opduiken. Met meer geluk dan wijsheid leek Vitesse toch drie punten mee naar Arnhem te nemen. Een treffer van Malki werd wegens buitenspel afgekeurd en kort daarop voorkwam Room een treffer van Malki. In de rebound had de Arnhemse keeper geluk dat de bal van Demouge op de paal belandde.
Het bleek uitstel van executie. In de zesde minuut van de blessuretijd kopte Guram Kashia de bal tegen zijn eigen doelpaal, waarna Donald in de rebound alsnog raak kopte: 3-3.
De ontgoocheling was na het laatste fluitsignaal groot bij Vitesse. “Het is over”, zei Theo Janssen voor de camera van EredivisieLive over de kansen op de landstitel. “we moeten ons nu maar richten op het behalen van Europees voetbal.”