Vitesse stap dichter bij De Kuip

10 februari 2021 | Van onze AS-redactie

Vitesse heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de halve finale van de strijd om de KNVB-beker. De Arnhemse ploeg won in Rotterdam met 1-0 van Excelsior. Loïs Openda scoorde in blessuretijd van de tweede helft de winnende treffer.

Vitesse is door de zege weer een stapje dichter bij de finale, die op 18 april in de Rotterdamse Kuip wordt gespeeld. De formatie van trainer Thomas Letsch moet in de halve finale nog wel afrekenen met de winnaar van Ajax – PSV of NEC – VVV Venlo. Vitesse speelt in de halve eindstrijd in ieder geval een thuiswedstrijd. Ook de winnaar van Heerenveen – Feyenoord speelt in eigen stadion.

Loïs Openda kroonde zich dinsdagavond tot matchwinnaar. De van Club Brugge gehuurde aanvaller schoot raak op aangeven van Maximilian Wittek. De ontlading was groot bij de bezoekers, die ook al eerder hadden gescoord. Die treffer, in de 70e minuut gescoord door Armando Broja, werd op advies van de VAR echter afgekeurd. De bal had bij het nemen van een vrije trap door Riechedley Bazoer niet stilgelegen. 

VAR knijpt oogje toe

De VAR was in de openingsfase van het duel nog niet zo scherp. Een afschuwelijke overtreding van Brandon Ormonde-Ottewill op de enkels van Oussama Tannane, na veertig seconden (!), bleef onbestraft. Arbiter Dennis Higler was het volledig ontgaan, de VAR kneep na het zien van de beelden om onbegrijpelijke redenen een oogje toe. Een rode kaart was op zijn plaats geweest.  

De bezoekers kregen in de openingsfase een aantal goede kansen, maar Openda (pass Bazoer) en Broja (pass Thomas Bruns) lieten die mogelijkheden onbenut. Nadat Bruns met een enkelblessure het veld had verlaten en was vervangen door Huissenaar Daan Huisman, kreeg Broja zeven minuten voor rust de grootste mogelijkheid. Na een subtiel passje van Vroegh verscheen de aanvaller vrij voor doel, maar de paal voorkwam een Arnhemse voorsprong.

Na de pauze, met Bazoer voortdurend op het middenveld, oefende Vitesse nog meer druk uit. Het bood Excelsior de kans enkele keren gevaarlijk te counteren, maar een slechte eindpass en slordige afronding voorkwamen een Rotterdamse voorsprong. Aan de andere kant trof Openda nog een keer de buitenkant van de paal en stuitte de spits vervolgens tot twee keer toe op de uitblinkende doelman Allessandro Damen van Excelsior. Nadat Vitesse een treffer claimde na een kopbal van Broja – de bal was al dan niet achter de lijn – voorkwam Openda met zijn treffer op het nippertje een verlenging.

KNVB – BEKER
Kwartfinales
Dinsdag 9 februari

Excelsior – Vitesse 0-1
Programma
Woensdag 10 februari
NEC – VVV Venlo AFGELAST
Ajax – PSV (20.00 uur)
Donderdag 11 februari
Heerenveen – Feyenoord (20.00 uur)

De halve finales worden gespeeld op 2, 3 en/of 4 maart. De finale is op zondag 18 april in De Kuip in Rotterdam.