Vitesse, meer dan alleen voetbal

29 augustus 2024 | Van onze AS-redactie

De club was de laatste maanden veelvuldig in het nieuws. Financiële beslommeringen en somberheid en zorg over de toekomst van Vitesse voerden in de berichtgeving de boventoon. Begrijpelijk, want het voortbestaan van de Arnhemse Betaald Voetbal Organisatie (BVO) hing aan een zijden draadje. Maar Vitesse is gered en wist u dat er ook nog zoiets bestaat als Vitesse Betrokken, de maatschappelijke poot van Vitesse? En dat die poot springlevend is. De redactie van ArnhemSports.nl sprak met Kevin Janssen, de manager van Vitesse Betrokken. En kwam tot een prettige constatering: ook dit is Vitesse.

Vrijwel alle BVO’s (Betaald Voetbal Organisaties) in de Eredivisie en steeds meer clubs in de KeukenKampioenDivisie besteden naast het voetbal aandacht aan maatschappelijke projecten. Deze activiteiten worden onder verantwoordelijkheid van de vereniging uitgevoerd, maar zijn vaak ondergebracht in een aparte afdeling of rechtsvorm.

Vitesse Betrokken is een stichting met een eigen bestuur en een van de BVO Vitesse gescheiden financiële huishouding. Uiteraard organiseert Vitesse Betrokken de verschillende maatschappelijke projecten in nauwe samenwerking met Vitesse. Er zijn ook andere Arnhemse organisaties waarmee wordt samengewerkt. Wat zijn dan die maatschappelijke projecten? Kevin Janssen: “Je kunt het vergelijken met de voetbalacademie van Vitesse. Daar is het doel het optimale uit de voetbaltalenten te halen, bij Vitesse Betrokken proberen we dat op het maatschappelijke vlak.”

Janssen vervolgt: “Betaald voetbal en dus ook Vitesse, heeft een enorme aantrekkingskracht. Iedereen wil daar graag bij horen en aan meedoen. Kijk bijvoorbeeld naar de onlangs georganiseerde en uiterst succesvolle crowdfundingsactie van de supportersverenigingen. Vitesse Betrokken gebruikt die aantrekkingskracht van de vereniging om doelgroepen te bereiken die door de reguliere zorg- of maatschappelijke organisaties niet of moeizaam bereikt worden. Als wij met ons Vitesse shirtje aan bij mensen aanbellen ontstaat er gelijk een gesprek over Vitesse, óók in de zogenaamde wat moeilijkere wijken. Het lukt ons dan makkelijk hen uit te nodigen om deel te nemen aan onze activiteiten.”

Zo sluit Vitesse Betrokken met een deel van haar aanbod nauw aan bij het Nationaal Programma Arnhem Oost. De inzet van dit door de gemeente Arnhem geïnitieerde en uitgevoerde programma is gericht op de wijken Presikhaaf, Malburgen, Geitenkamp, het Arnhemse Broek en Klarendal en heeft tot doel het leven van de bewoners op diverse terreinen te verbeteren (zie ook Arnhem-Oost.nl).

G-TOERNOOI

Vitesse Betrokken organiseert verschillende programma’s. Een jaarlijks terugkerende activiteit is het zogenaamde G-toernooi. Dit toernooi is gericht op sporters met een beperking. Ieder team wordt begeleid door een speler of trainer van Vitesse. Vaak speelt één van de profs uit de Vitesse selectie mee in een van de G-teams. Clubicoon én gedreven Vitesse Betrokken ambassadeur Edward Sturing is een belangrijke initiator van dit toernooi. Het G-toernooi werd al georganiseerd toen er nog op Monnikenhuize gespeeld werd. Het is ieder jaar weer een groot succes, waaraan de spelers (veelal afkomstig uit zorgorganisaties of het speciaal onderwijs) ongelooflijk veel plezier beleven.

VITESSE GOALS

Voor de leeftijdsgroep tot 12 jaar heeft Vitesse Betrokken het programma GOALS ontwikkeld. Janssen: “Het is de afkorting van Gezond Onderweg naar een Actieve LeefStijl. Leerlingen van basisscholen in Arnhem krijgen een programma aangeboden waarin zij aangezet worden om meer te bewegen en hun motorische vaardigheden te verbeteren. Dit wordt gekoppeld aan voorlichting over een gezonde leefstijl. Na 12 weken worden ze doorgestuurd naar een sportvereniging of andere partners van Vitesse Betrokken. Zo blijven ze ook na afloop werken aan een gezonde leefstijl. GOALS wordt uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Arnhem en scholen van de organisaties Delta en Flores. Met GOALS bereiken we 12 scholen en bijna 1800 kinderen.”

Met het succesvolle Vitesse Hattrick programma krijgen kinderen in hun eigen wijk voetbaltraining van gekwalificeerde trainers. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het maatschappelijke aspect.  Janssen: “Er wordt een wijkcompetitie gespeeld, waarin niet alleen naar het voetballen wordt gekeken, maar ook naar sportiviteit. Dit programma voeren we uit in samenwerking met Rijnstad Jeugdzorg en het Sportbedrijf Arnhem. Met elke deelnemer wordt vooraf besproken aan welk aspect van zichzelf ze willen werken, bijvoorbeeld aan meer zelfvertrouwen. Deze sociale componenten kunnen de deelnemers uitwerken in maatschappelijke activiteiten in hun leefomgeving, bijvoorbeeld door een schoonmaakactie in de buurt of iets organiseren voor buurtbewoners.”

VITESSE UNITED

Voor de leeftijdsgroep 12 tot 27 jaar is het programma Vitesse United ontwikkeld. Janssen: “In dit programma werken we samen met heel veel scholen in Arnhem zoals het praktijkonderwijs, de Internationale Schakelklas en andere scholen voor voortgezet onderwijs. Op deze manier kunnen deelnemers hun certificaat Maatschappelijke diensttijd behalen. We doen dit samen met een aantal andere betaald voetbal organisaties in Nederland.”

In dit 16 weken durende programma zetten jongeren zich in voor hun eigen woonwijk. In groepsverband gaan de deelnemers aan de slag met vaardigheden als creativiteit, communiceren, innoveren en ondernemen. Deze competenties worden tijdens het project in de praktijk gebracht door onder meer het organiseren van buurtactiviteiten, wijktrainingen en evenementen voor anderen.
Zie ook: https://www.vitesse.nl/club/vitesse-betrokken/projecten/vitesse-united

VITESSE WERKT

Vitesse Betrokken staat in financiële zin nagenoeg los van Vitesse. Het merendeel van de activiteiten wordt door middel van gemeentelijke of landelijke subsidies bekostigd. Inmiddels bestaat het team van Janssen uit zo’n elf medewerkers. De meesten hebben een sportachtergrond, maar steeds meer worden er ook medewerkers aangetrokken met specifieke sociaal-maatschappelijke kennis en ervaring. Of met expertise in het begeleiden van deelnemers naar betaald werk. Janssen over deze laatste activiteit: ”Met name voor mensen die al langere tijd om verschillende redenen niet werken, hebben we het arbeidsre-integratie programma Vitesse Werkt opgezet. Wij zorgen ervoor dat deelnemers, die op geen enkele wijze enige vorm van werkervaring hebben, werkvaardig worden. Daarna, als wij er voldoende vertrouwen in hebben, brengen we ze in contact met leden van de businessclub van Vitesse. Een win-win situatie: op deze manier verbindt Vitesse haar fans die aan het werk willen met bedrijven die personeel zoeken.”

VITESSE BETROKKEN

Met recht een tak van de BVO Vitesse die zeer betrokken is bij haar fans en dan met name bij hen, die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. En dat steuntje heeft altijd een geel-zwarte voetbalkleur. Janssen: “Met deze programma’s neemt Vitesse haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo laat Vitesse zien dat Vitesse meer is dan alleen voetbal. De betrokkenheid bij Vitesse verbindt leerlingen, deelnemers en bedrijven met elkaar. Zo draagt Vitesse haar steentje bij om de regio Arnhem sterker te maken.”

* Foto rechtsboven: Kevin Janssen, manager van Vitesse Betrokken
* Foto ‘s: Vitesse Betrokken
* Tekst: Wilfrie Koekkoek