Vitesse mag nu al trots zijn op deze Europese campagne

25 november 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

En weer verdient Vitesse complimenten voor de geleverde Europese prestatie, dit keer uit tegen Stade Rennes. De Arnhemmers gaven de Franse topploeg uitstekend partij, kwamen een aantal dure verdedigingsfouten te boven en hadden de veerkracht om een 3-1 achterstand in de eindfase volledig weg te werken. Fantastisch, in de eerste plaats voor de ruim vijfhonderd geweldenaren die met de ploeg waren meegereisd, maar natuurlijk ook voor alle meelevende supporters thuis voor de tv.

Trainer Thomas Letsch was zo verstandig geweest om Baden Frederiksen en Buitink buiten de basis te laten en te kiezen voor de echte voetballers Gboho en Huisman. De creatieve Fransman speelde vrij onopvallend en werd na één helft gewisseld, de jeugdige Huissenaar maakte (opnieuw) een ijzersterke indruk. Niet alleen scoorde hij een mooi doelpunt en was hij in de tweede helft dicht bij een tweede, maar hij imponeerde met zijn combinatie van techniek en loopvermogen. Een sprankelende sollicitatie voor een basisplaats.

Ook Openda was weer zeer goed. Wat een gevaar stichtte de Belg, de Rennesverdediging deed het in de broek voor hem. In de afronding was hij weer een paar keer te wild, een bekend euvel, maar bij de 3-3 haalde hij de trekker goed over en gaf hij zijn optreden extra glans. Als hij die nauwkeurigheid in de afronding regelmatig kan laten zien, wordt hij een topspeler.

De dure fouten die ik in de aanhef noemde, werden gemaakt door spelers waarvan ik dat niet verwacht. Aan de eerste tegengoal ging een knullige afspeelfout van Rasmussen vooraf, die nog een aantal andere onzekere momenten had. Bij de tweede tegentreffer leed Tronstad onnodig balverlies, zoals een paar keer vaker deze avond. Al moet gezegd dat de eerst wel en toen niet meer vlaggende grensrechter in de voorbereiding op dat doelpunt een dubieuze rol speelde. Het was wel degelijk buitenspel, maar de UEFA heeft het niet nodig gevonden om aan wedstrijden in de Conference League een VAR toe te voegen, dus de goal bleef staan.  Aan het derde doelpunt van Stade Rennes ging een vrije trap na dom balverlies van Wittek vooraf. De Duitser speelde verder redelijk, maar dit keer ook niet meer dan dat.

Het waren fatale missers van vaste waarden, die ik eerder had verwacht van de invallers, doelman Houwen, rechterwinger Yapi en/of centrale verdediger Oroz. Houwen heeft een aantal ballen goed gepakt, maar wat tegen Feyenoord al bleek, werd nu nog duidelijker: hij durft bij hoge voorzetten niet van zijn lijn af te komen. Dat leverde een aantal gevaarlijke situaties op, die goed afliepen. Ik heb dan toch liever een keeper als Schubert, die wel lef heeft en af en toe zelfs iets te veel waagt.

Yapi scoorde in mijn ogen een flinterdunne voldoende. Aanvallend was zijn inbreng echter vrijwel nihil. In dat opzicht was het verschil met de later ingevallen, disciplinair gestrafte Dasa schrijnend. Vanaf diens komst was er volop dreiging vanaf rechts. Hoe bestaat het toch dat, na het eerdere incident met Openda, nu de Israëliër te laat was voor de bespreking? We zullen het nooit weten, maar met hem in de basis had Vitesse misschien wel gewonnen.

Oroz viel mij aanvankelijk niet op en dat was een goed teken. In de tweede helft ging hij echter twee keer gruwelijk in de fout, gelukkig zonder gevolgen. Hopelijk leert de jonge Kroaat nog veel bij, op dit moment is hij niet volledig betrouwbaar en kan hij niet in de schaduw staan bij de geschorste Doekhi.

Bazoer speelde weer sterk, maar blijft zich in het veld af en toe vreemd gedragen. Nergens voor nodig, wie leert hem dat eindelijk eens een keer af? Hij is voor Vitesse van groot belang, maar zonder zijn streken interessant voor menige topclub. Hopelijk hapt er in de winterstop geen enkele club toe.

Bero speelde een echte Bero-wedstrijd. Hij deed veel goede dingen, maar af en toe deed hij door technisch knoeiwerk ook veelbelovende aanvallende mogelijkheden teniet. Voor mij zijn dat momenten om gek van te worden, maar het is een aspect dat aan het spel van de Slowaak zal blijven kleven.

Vaste lezers weten dat ik geen fan ben van Buitink. Tot mijn verrassing heeft hij als invaller een goede invalbeurt afgeleverd met een knap doelpunt, een mooie volley die door de keeper knap over de lat werd geduwd  en nog enkele andere goede acties. Of hij dit vast kan houden, weet ik niet. Ik kan dat nog moeilijk geloven, maar als dat wel zo is, snoert hij mij de mond.

Vitesse heeft na het verrassende verlies van Tottenham Hotspur bij Mura zelfs nog een behoorlijke kans om verder te komen. Da moet dan gebeuren in de laatste groepswedstrijd in het Gelredome tegen datzelfde Mura. Wat enorm jammer dat daar geen publiek bij zal kunnen zijn. Hoe het ook afloopt, Vitesse mag nu al trots zijn op deze Europese campagne.

Stade Rennes-Vitesse 3-3
9. Laborde 1-0, 39. Laborde 2-0, 43. Huisman 2-1, 69. Laborde 3-1, 75. Buitink 3-2, 90. Openda 3-3