Vitesse laat Ajax ontsnappen

6 april 2014 | Van onze AS-redactie

Vitesse is zo goed als uitgeschakeld in de strijd om de tweede plaats in de eredivisie. Na het gelijkspel tegen koploper Ajax (1-1) bedraagt de achterstand op Feyenoord met nog drie wedstrijden voor de boeg zes punten.

Het ging de afgelopen week bij Vitesse niet meer over voetbal, maar over randzaken. Al die commotie over de uitspraken van oud-eigenaar Merab Jordania bleek zondag in een uitverkocht Gelredome niet van invloed op de prestaties van de spelers. De ploeg van trainer Peter Bosz schotelde de fans tegen Ajax een wervelende eerste helft voor. De aanstaande landskampioen werd voor de pauze compleet weggespeeld door Vitesse. Het was een wonder dat het voor rust bleef bij een treffer van Bertrand Traoré, in de 24e minuut.
Daarvoor had aanvoerder Guram Kashia van Vitesse al op de paal gekopt. Kort daarop onthield arbiter Kuipers de thuisclub een strafschop nadat verdediger Ricardo van Rhijn van Ajax de bal in het strafschopgebied met de hand had meegenomen.
Na de treffer van Traoré werd Ajax overlopen, maar Vitesse sprong slordig om met een groot aantal riante mogelijkheden. “Over de hele wedstrijd genomen kan ik wel leven met het gelijkspel”, zei trainer Peter Bosz van Vitesse na afloop. “Want Ajax was de tweede helft beter. Maar kijk je naar de eerste helft, dan hebben wij zeker vijf, zes één-op-één kansen gekregen en daar mag je er toch wel drie of vier van maken. En dan was het voor Ajax heel lastig geworden.”
Kort voor de pauze ontsnapte Daley Blind aan een rode kaart toen hij met een te late tackle de op volle snelheid liggende Renato Ibarra onderuit haalde. Vitesse mocht in de slotfase van de eerste helft niet mopperen dat arbiter Kuipers in een wilde tackle van Kashia op Duarte geen strafschop zag.

Direct na de pauze was het bij de eerste grote kans voor Ajax meteen raak. Kolbeinn Sigthórsson kreeg vanaf links vrije doortocht en schoof de bal onder doelman Piet Velthuizen door in het doel: 1-1. Vitesse was daarna zo van slag dat het de greep op de wedstrijd verloor. In de 53e minuut was Sigthórsson heel dicht bij 1-2, maar de IJslander schoot naast. Uiteindelijk waren beide ploegen tevreden met het gelijkspel.
Bij puntenverlies van Feyenoord (uit tegen PSV) kan Ajax zondag thuis tegen ADO Den Haag landskampioen worden. Daley Blind en Ricardo van Rhijn zijn daarin niet van de partij. Het tweetal is na een gele kaart tegen Vitesse geschorst.

* Onderstaande foto’s zijn van Wil Kuijpers Fotografie


Christian Atsu waagt een doelpoging.


Vitesse viert een feestje na de 1-0 van Bertrand Traoré (geheel rechts).


Daley Blind komt met gestrekt been in op Renato Ibarra. Arbiter Kuipers volstaat met een gele kaart voor de Ajacied.

 
De fans van Vitesse namen zondag afscheid van Wilfried Bony, die de Arnhemse club afgelopen zomer verruilde voor Swansea City.


‘Hoog bezoek’ in Gelredome: bondscoach Louis van Gaal en Robin van Persie.