Vitesse koploper in eredivisie

9 november 2013 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse heeft de koppositie in de eredivisie veroverd. De ploeg van trainer Peter Bosz won zaterdagavond in Gelredome met 3-1 van FC Utrecht. Mike Havenaar zorgde vier minuten voor tijd voor 2-1, Davy Pröpper in blessuretijd voor 3-1.

Vitesse – FC Utrecht kwam pas op gang na het indrukwekkende eerbetoon aan de overleden Theo Bos en David Di Tomasso. Beide spelers droegen het rugnummer 4 in hun actieve carriére bij respectievelijk Vitesse en FC Utrecht.
Vitesse was in het eerste half uur oppermachtig en crëerde een aantal prima kansen. Mike Havenaar kreeg er twee, maar faalde in de afwerking. De thuisclub had pech toen Reanato Ibarra na een schitterende steekpass van Davy Pröpper tegen de lat schoot.
Toch kwam Vitesse op voorsprong, maar daar had het een foutieve waarneming van arbiter Pol van Boekel voor nodig. Hij zag een handsbal van verdediger Kai Heerings van FC Utrecht die het niet was. De bal ging ondanks hevige Utrechtse protesten op de stip. Atsu faalde niet: 1-0.
Na de pauze pakte FC Utrecht de zaken energieker aan. Steve de Ridder had de gelijkmaker op zijn schoen, nadat hij doelman Piet Velthuizen al was gepasseerd. Jan-Arie van de heijden haalde de bal echter van de doellijn. Nadat De Ridder ook zijn tweede kans had verprutst, kwamen de gasten toch nog op gelijke hoogte. Aanvoerder Guram Kashia van Vitesse hield de bal bij een voorzet met de hand tegen. De Ridder benutte de toegekende strafschop feilloos: 1-1.
Vitesse ging daarna op jacht naar de zege. Patrick van Aanholt en Lucas Piazon troffen de paal. Pas vier minuten voor tijd kopte Mike Havenaar knap raak na een voorzet van Kelvin Leerdam: 2-1. In blessuretijd bekroonde Davy Pröpper zijn sterke wedstrijd met een schitterende treffer. Hij joeg de bal in de kruising: 3-1.
Vitesse gaat met 24 punten uit 13 duels aan kop in de eredivisie. AZ kan die plek zondag weer overnemen, maar dan moeten de Alkmaarders in De Kuip winnen van Feyenoord.

* De foto’s (op homepage en onder) zijn van Wil Kuipers Fotografie.

Uitslagen
Vrijdag
Heerenveen – RKC             5-2
Zaterdag
Roda JC – Go Ahead Eagles   1-4
Vitesse – FC Utrecht             3-1
Heracles – FC Groningen      0-3
ADO Den Haag – Cambuur   2-0

Stand aan kop
1. Vitesse            13-24
2. AZ                   12-22
3. FC Groningen  13-22
4. FC Twente       12-20
5. Feyenoord       12-19
6. PSV                  12-19
7. Ajax                 12-19
8. PEC Zwolle       12-19
9. Heerenveen      12-18 

Programma
Zondag

12.30 uur: PEC Zwolle – FC Twente
14.30 uur: NAC – PSV
14.30 uur: NEC – Ajax
16.30 uur: Feyenoord – AZ


Tijdens Vitesse – FC Utrecht was er een indrukwekkend eerbetoon aan Theo Bos en David di Tomasso.


Atsu stuurt doelman Ruiter van FC Utrecht de verkeerde kant op en brengt de stand uit een strafschop op 1-0.


De felictaties voor Atsu zijn daarna van Kelvin Leerdam (links) en Mike Havenaar.


Mike Havenaar heeft vier minuten voor tijd de bevrijdende 2-1 gescoord en viert die treffer uitbundig met Qazaisvili.