Vitesse: kelder Eredivisie?

4 augustus 2022 | Van onze AS-redactie

door HANS WITJES

Het nieuwe (competitie)seizoen nadert met rasse schreden. Aanstaande zondag al wacht voor Vitesse de eerste wedstrijd, thuis tegen Feyenoord. De strijd om de punten begint voor de Arnhemse club op een moment van grote onzekerheid op twee cruciale punten. Wie wordt de nieuwe eigenaar en hoe gaat het nieuwe elftal eruit zien?

De eigendomssituatie is uiteraard van belang voor het toekomstperspectief van de club. Hoe meer geld de nieuwe eigenaar in de club kan en wil steken, hoe beter zijn ook de sportieve vooruitzichten. Wordt de club veroordeeld tot een marginaal bestaan, blijven subtopambities overeind of ontstaan er zelfs nóg grotere mogelijkheden? Vitesse heeft volgens recente informatie van de Algemeen Directeur nagenoeg een akkoord bereikt met een overnamepartij, maar witte rook is er, enkele dagen voor de start van de competitie, nog steeds niet.

Stilzitten tot het moment waarop de nieuwe eigenaar er is, was en is voor de club natuurlijk geen optie. De selectie moet namelijk door het vertrek van een karrevracht aan spelers een complete metamorfose ondergaan. Trainer Letsch gaf in dat verband direct na het vorige seizoen aan dat hij niet van plan was om als opbouwtrainer te gaan fungeren. Dat had kunnen betekenen dat de Duitser zou vertrekken, maar klaarblijkelijk heeft hij op enig moment de toezegging gehad dat er een aantal kwalitatief goede vervangers zou worden aangetrokken.

De trainer is er dus nog, maar de selectie is zo kort voor de competitie nog niet op peil. Er zijn tot nu toe vijf nieuwelingen. Drie achterin: Meulensteen, Reis Ferreira (Ferro) en Flamingo. Verder Arcus als wingback en Sankoh als spits. Meulensteen kende ik natuurlijk al, van de andere vier heb ik een eerste indruk opgedaan live in Driel (tegen OFI Kreta) en daarna via een streaming tegen Atromitos FC.  

De wedstrijd tegen OFI Kreta was geen goede graadmeter, omdat de Griekse ploeg meer dan een helft met tien man moesten spelen. Kwalijk was wel dat die tien Grieken kort na rust twee keer als een mes door de boter door de Vitesse-achterhoede sneden, maar ik was nog wel genegen om dat als een incident te zien vanwege onwennigheid.

Verder vielen in die wedstrijd enkele dingen op. Meulensteen is nu al de leider van de ploeg, een uitstekende aankoop. Cornelisse was een prima secondant aan de linkerkant van de centrale verdediging. En alle nieuwelingen waren in staat om aardig mee te tikken in de overtalsituatie en beschikken over een zekere basistechniek, enig tactisch inzicht en voldoende snelheid. Dat lijkt een logische combinatie van kwaliteiten, maar met spelers als Yapi, Oroz en Hajek in de selectie is het dat bij Vitesse niet. Het tweede dat opviel, was de zorgwekkende aanvallende onmacht van de selectie als geheel.

Tegen het kleine Atromitos FC zijn mijn zorgen ernstig vergroot. In die wedstrijd liep Arcus nog slechter te verdedigen dan zijn voorganger Dasa en kon hij niet één keer laten zien dat ook hij over diens wapen, de gevaarlijke afdraaiende voorzet, beschikt. Ik vraag me voorlopig af of hij in aanvallend opzicht wel van meerwaarde gaat zijn en heb voorshands geen vertrouwen kunnen putten uit zijn verdedigende inbreng.

Verdedigend liep het 3-5-2 systeem belabberd, ook deze nobody’s uit Griekenland gleden lachend door de geelzwarte linies. En aanvallend waren de prestaties wederom tegen het zielige aan. Er was nauwelijks een goedlopende aanval te zien, er werd vrijwel geen kans gecreëerd.

Vitesse snakt naar een creatieve aanvallende middenvelder, die ook een doelpunt kan maken en een balvaste, kopsterke, scorende spits. Komen die spelers niet, dan wacht een loodzwaar seizoen ergens in de kelder van de Eredivisie. De namen van de ex-Feyenoorders Diemers en Jørgensen heb ik horen noemen, door sommigen schertsend. Ik zou zeggen, laat ze maar komen. Deze transfervrije spelers hebben bij Feyenoord met zijn grote, voor sommige spelers meedogenloze legioen een mindere tijd achter de rug, maar kunnen, mits gemotiveerd, bij Vitesse opbloeien en van betekenis zijn. Nog even iets over de trainer. Ik heb hem vorig seizoen zeer regelmatig bekritiseerd in verband met in mijn ogen onlogische keuzes. Nu hij blijft, wil ik hem best met een schone lei laten beginnen, maar de eerste signalen stemmen mij meteen alweer niet vrolijk. Hajek captain maken in een oefenwedstrijd, Bero benoemen tot aanvoerder voor komend seizoen. Het geeft aan dat deze beperkte spelers veel te hoog staan in de hiërarchie van de coach. Verder lijkt het feit dat Letsch de rechtsbenige (!) Flamingo tegen Atromitos FC links naast Meulensteen zette in plaats van de linksbenige Cornelisse, aan te geven dat laatstgenoemde ook dit seizoen niet in de basis komt. Als dat zo is, jaagt de Duitser deze talentvolle verdediger van eigen kweek het Gelredome uit en gaat een andere club van zijn kwaliteiten profiteren.

* Foto boven: Vitesse in betere tijden. De spelers vieren een feestje na de winnende treffer (1-0) van Luc Cataignos tegen OGC Nice in de Europa League op 7 december 2018. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)