Vitesse in 2021 landskampioen?

8 januari 2021 | Van onze AS-redactie

Vitesse hervat zaterdagavond de competitie met een uitwedstrijd bij Heracles Almelo. De ploeg van trainer Thomas Letsch sloot 2020 af met een vierde plaats op de ranglijst met 29 punten uit 14 duels. Zit er voor Vitesse in 2021 meer in het vat? Waar staat de Arnhemse formatie na de maand januari en is Vitesse na het winnen van de KNVB-beker in 2017 in staat de eerste landstitel in haar bestaan te pakken? De redactie van ArnhemSports.nl legde die vragen voor aan enkele prominenten.

Vitesse speelt in de maand januari in de competitie achtereenvolgens tegen Heracles (uit), FC Utrecht (thuis), Emmen (uit), Groningen (thuis), VVV (uit) en RKC (thuis). In diezelfde periode ontmoeten Ajax, PSV, Feyenoord en AZ elkaar allemaal. Morst Vitesse weinig punten en snoept genoemd viertal elkaar punten af, dan kan het nog een heel mooi seizoen worden.

Jhon van Beukering
Spits van Vitesse (2000 – 2004, 49 duels, 8 goals en nu trainer van SC Veluwezoom)
“Vitesse wordt geen kampioen van Nederland. Er staat een goede selectie, het zit ook prima in elkaar en de jonge spelers doen het goed, maar tegen op papier wat makkelijker tegenstanders laat Vitesse altijd punten liggen. Zie vorige maand bijvoorbeeld tegen PEC Zwolle. De uitwedstrijd bij Ajax had Vitesse moeten winnen en ze pakten PSV en Feyenoord. Dan zie je ook dat er een goede organisatie staat. Maar de ploeg gaat daarna vaak te gemakkelijk denken en dat kost punten. Pas als dat niet meer gebeurt, kun je aanhaken bij de top.”

“Ik zie Vitesse ook niet als koploper na de maand januari. Ik hoop het wel, maar ik denk het niet. Nou, ik weet zeker van niet. In januari speel je ook tegen Utrecht en Groningen en ook van die ploegen kun je verliezen. In de komende periode kun je ook maar zo enkele basisspelers moeten missen en topclubs als Ajax en PSV hebben dan gelijkwaardige vervangers. We zijn ook goed in het vooruit rekenen, maar je laat toch altijd punten liggen.”
Voorspelling eindstand: 1. Ajax, 2. PSV, 3. Feyenoord, 4. AZ, 5. Vitesse.

Hans Witjes
Columnist, oud-trainer van onder andere ESA
“Als Vitesse de maand januari goed doorkomt, dan staat de ploeg dicht bij de top of is misschien wel koploper. In dat geval doet Vitesse volop mee, maar ik verwacht niet dat de ploeg uiteindelijk meedoet om de titel.”

“Vitesse krijgt veel lovende kritieken en de media praat elkaar na, maar ik zie dat Vitesse in wedstrijden hele goede fases heeft, maar in delen ook de controle kwijt is. Vitesse heeft door de jaren heen ook de reputatie opgebouwd om tegen mindere goden de punten te laten liggen.”

“Vitesse houdt de titelrace dus niet vol. Die gaat tussen Ajax en PSV. Ajax schat ik sterk in, die ploeg ploeg wint heel gemakkelijk van mindere tegenstanders. PSV scoort altijd, ook in slechte wedstrijden. Vitesse strijdt met Feyenoord en AZ om de derde plaats, maar ook als Vitesse met goed voetbal vijfde zou worden, hebben ze voor mijn gevoel een geweldig seizoen gedraaid. Ik denk dat Feyenoord derde wordt. Feyenoord was in die laatste wedstrijd tegen Vitesse in Gelredome na rust heel sterk en het was een wonder dat Vitesse de 1-0 over de streep trok.”
Voorspelling eindstand: 1 Ajax, 2. PSV, 3. Feyenoord, 4. Vitesse, 5. AZ.

Habib Al Mohsinawi
Oud-jeugdtrainer Vitesse, nu trainer VDZ
“Hoe komen de ploegen uit de winterstop, wie heeft zich versterkt en wie heeft de ploeg in ieder geval bij elkaar kunnen houden? Dat speelt een rol, maar ik denk dat Vitesse hoe dan ook mee blijft doen in de top, maar uiteindelijk zal de ploeg niet bij de eerste drie eindigen. Ik hoop het wel, want ik gun ze het van harte, maar Vitesse komt daarvoor in het eerste jaar onder Thomas Letsch nog net iets te kort. De top vijf moet altijd kunnen.”

“Vitesse zal ook na de maand januari niet bovenaan staan, ook al spelen alle andere ploegen uit de top vijf tegen elkaar. Ik vind Utrecht een hele gevaarlijk tegenstander. Een goede ploeg met goede spelers en als dat eenmaal gaat draaien…..”
“Ajax, PSV en AZ staan aan het einde op de eerste drie plaatsen. Die drie ploegen hebben, net als Vitesse, een herkenbare speelstijl. Bij Feyenoord zie ik geen herkenning. Dat berust te veel op toeval. Daarom voorspel ik Vitesse aan het einde als de nummer vier.”
Voorspelling eindstand: 1. Ajax, 2. PSV, 3. AZ, 4. Vitesse, 5. Feyenoord.

Edwin Vonk
Vice-voorzitter Businessclub Vitesse Gelredome, directeur van Vonk Financieel Adviseurs
“FC Utrecht wordt heel lastig, maar als Vitesse uit die zes wedstrijden in januari 16 punten pakt, dan staan we heel dicht bij de top. Op de vraag of Vitesse de race gaat volhouden, zeg ik ‘ja’. Maar Ajax wordt kampioen, want dat is de beste ploeg.”“Een kampioenschap voor Vitesse zou fantastisch zijn, maar dan moeten Ajax en PSV ook nog veel punten laten liggen. Dat zie ik niet gebeuren. Vitesse gaat zeker bij de eerste drie eindigen. Spelers als Bazoer en Tannane gedijen uitstekend onder deze trainer. Thomas Letsch zegt precies hoe het is. Dat geeft duidelijkheid en Vitesse heeft daar profijt van. De ploeg is ook fit en daarom voorspel ik nog een mooi tweede deel van het seizoen.”
Voorspelling eindstand: 1. Ajax, 2. PSV, 3. Vitesse, 4. AZ, 5. Feyenoord.

Martin Laamers
Middenvelder van Vitesse (1986 – 1996, 354 wedstrijden, 31 goals)
“Het is mogelijk dat Vitesse na de maand januari dicht bij de top zit, maar dan moet het ook een beetje meezitten. Maar laten we het van wedstrijd tot wedstrijd bekijken. Eerst Heracles en dat is op kunstgras altijd moeilijk. Als je echt mee wil blijven doen, moet je in de zes duels in januari 15 punten pakken. Het zijn niet de topclubs waar je tegen speelt, maar juist tegen de op papier mindere tegenstanders zijn het de moeilijkste wedstrijden. Tegen topclubs is iedereen supergemotiveerd, de kleinere clubs zijn dat juist tegen Vitesse.”

“Ik spreek ook uit ervaring. Als we tegen mindere ploegen speelden, lieten we de punten liggen. Maar het huidige Vitesse is wel stabiel en heeft een aantal goede spelers. Hoe houden die zich en daar ben je ook afhankelijk van. Neem een Bazoer. Fantastische speler, maar heeft zijn rare momenten. Pakt uit het niets een rode kaart, maar gelukkig gedraagt hij zich nu wat beter. Ik hoop dat het goed blijft gaan, want hij heeft enorme kwaliteiten.”

“Vitesse kan geen kampioen worden. Uitgesloten. Daarvoor is de concurrentie te sterk en is Vitesse ook te afhankelijk van een paar spelers, zoals Bazoer. Daar komt bij dat iedereen nu ook rekening houdt met Vitesse, dan moet je het dus iedere keer maar weer waar kunnen maken. In de breedte komt de selectie ook net iets te kort.”
Voorspelling eindstand: 1. Ajax, 2. PSV, 3. Feyenoord, 4. AZ, 5. Vitesse.

* Foto geheel boven: Vitesse wint op 30 april 2017 in de Rotterdamse Kuip de KNVB-beker door een 2-0 zege op AZ. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)