Vitesse houdt aansluiting met top

31 augustus 2015 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse is nog niet de geoliede machine van eind vorig seizoen. Daar maalt in Arnhem echter niemand om. Na de 4-1 winst op Cambuur heeft Vitesse 7 punten uit 4 duels. De ploeg van trainer Peter Bosz kent daamee een prima start van het seizoen.

In het met 13.573 bijzonder matig gevulde Gelredome gingen de toeschouwers er al in de eerste minuut goed voor zitten. Na een overtreding van Calvin Mac-Intosh op Nathan, waaraan weifelend optreden van Cambuur-doelman Leonard Nienhuis voorafging, legde arbiter Lindhout de bal op de stip. Lewis Baker faalde niet: 1-0.
Sander van de Streek, ex-speler van Vitesse, maakte nog net binnen het half uur gelijk (1-1), maar na een enorme blunder van doelman Nienhuis, kon Abiloa Dauda de thuisploeg in de 32e minuut weer op voorsprong zetten: 2-1. Nienhuis keerde na zijn matige optreden in de tweede helft niet meer terug tussen de palen en werd vervangen door Harm Zeinstra. Na de hervatting bleef het lang spannend. Dat was niet nodig geweest als Baker ook zijn tweede strafschop had benut. Nadat hij zelf was neergelegd, knalde hij de bal achter tegen de lat. In de 85e minuut zorgde Guram Kashia na hopeloos geschutter in de defensie van Cambuur voor de bevrijdende 3-1. Invaller Dominic Solanke, de 17-jarige huurling van Chelsea, toonde vlak voor tijd zijn grote klasse en bekroonde een individuele actie met een treffer: 4-1.

Met 7 punten uit 4 duels klom het ‘nieuwe’ Vitesse naar de zevende plaats. Ajax (12 uit 4) is na het 3-1 verlies van Feyenoord bij PSV nog de enige ploeg zonder verliespunten. Heracles is op basis van een beter doelsalde met 9 uit 4 de verrassende nummer twee. Ook Feyenoord en Roda JC hebben 9 punten. PSV en PEC Zwolle, beide nog ongeslagen, hebben 8 punten. De Graafschap pakte in de eredivisie nog geen enkel punt en staat laatste.

Opstelling Vitesse: Room; Diks, Kashia, Kruiswijk, Achenteh; Nakamba, Qazaishvili, Baker; Rashica (87. Brown), Dauda (75. Solanke), Nathan (67. Ibarra).

* Foto homepage: Renato Ibarra is blij na de 3-1 van Guram Kashia en spring bij zijn aanvoerder op de rug. Dominic Solanke, die even later voor 4-1 zal zorgen, komt ook zijn felicitaties overbrengen.

* Ook onderstaande foto ‘s zijn van Wil Kuijpers Fotografie


Aanvaller Nathan gaat in de mangel. Arbiter Lindhout zal fluiten voor een strafschop.


Kai Heerings van Cambuur raakt de bal onder toeziend ook van Dauda met de hand. Arbiter Lindhout fluit nu niet voor een strafschop.