Vitesse heeft niets in de play-offs te zoeken

10 april 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Door de 1-0 overwinning thuis tegen SC Cambuur kunnen de play-offs  Vitesse bijna niet meer ontgaan. Of kan ik beter formuleren: daardoor kan Vitesse daar niet meer aan ontsnappen? Want de Arnhemmers mogen dan eindelijk weer eens drie punten hebben gehaald, op deze wijze spelend hebben zij niets in die nacompetitie te zoeken.

De eerste helft ging nog wel. Van tijd tot tijd legde de ploeg van trainer Thomas Letsch aardige combinaties op de mat. Kort voor rust resulteerde dat eindelijk in de volkomen verdiende 1-0 tegen een tegenstander die er bijzonder weinig van bakte.

Na rust werd Vitesse al even slordig als de Friezen en in de eindfase kwam de overwinning zelfs geheel onnodig nog enigszins in gevaar. De geelzwarte formatie voelde zich genoodzaakt om haar toevlucht te nemen tot het armoedige middel van tijdrekken bij de cornervlag. Daar heb ik persoonlijk een bloedhekel aan en wat mij betreft bestraft iedere scheidsrechter dat met een vrije trap tegen en een gele kaart wegens spelbederf.

De trainer had dit keer een logisch elftal uit de hoge hoed getoverd. Ik vermoed dat dat toeval is geweest en werd daarin bevestigd door enkele late wissels van de Duitser. De statische Hajek links in de zone, het is spelen met vuur. En Openda wisselen en daardoor de snelheid uit de voorhoede halen, terwijl de tegenpartij risico moet nemen en aandringt, is in strijd met iedere logica. Dat het goed afliep, lag deels aan het stuntelige spel van SC Cambuur en was verder een kwestie van geluk.

Ik loop nog even de spelers langs.

Doelman  Houwen heeft nauwelijks iets te doen gehad tot het moment kort voor rust, waarbij hij een blessure opliep. Aan de voor de keeper nare botsing met Doekhi ging een vuil duwtje van een Cambuurspeler vooraf. De scheidsrechter gaf trouwens zijn eigen dubieuze interpretatie van de spelregels door tijdens de behandeling van de doelman, dus op een dood moment, voor de rust te fluiten.

Na de rust nam Schubert de plaats onder de lat in. Een keeper met veel durf, soms iets te veel zelfs, maar in deze wedstrijd kwam dat prima van pas. Een uitstekende invalbeurt.

Rechterwingback Dasa is een sleutelspeler en liet zien waarom. Hij nam veel initiatief en zorgde voor veel gevaar. De Israëliër zwierf in een bepaalde fase zelfs over het hele veld, maar dat vind ik iets te veel van het goede. In zijn eigen zone, en die is groot genoeg, komt hij het beste tot zijn recht.

Centrale verdediger Doekhi speelde voor de zoveelste keer een voortreffelijke partij. Hij kan in een sobere rol bij iedere topclub mee.

Zijn collega Bazoer haalde een ruime voldoende. Ik heb echter het vervelende gevoel dat hij op zo’n zeventig procent inzet speelt. Hij kan veel beter, zou continu alles moeten geven en regelmatig moeten uitblinken.

De centrale verdediger op links, Rasmussen, zet zich daarentegen wel altijd volledig in. De Deen heeft echter meer zwakke momenten dan vorig seizoen. In deze wedstrijd had hij goede acties, maar was hij ook weer een paar keer aarzelend aan de bal.

Middenvelder Tronstad is als balveroveraar en schakelspeler van groot belang. Hij draaide gelukkig goed, als dat anders was geweest, was het allemaal nog veel moeilijker geworden dan het al was.

Middenvelder Bero werkte zich weer een slag in de rondte. Deed een aantal goede dingen met als positieve verrassing zijn slimme passje voorafgaand aan het doelpunt. Had in zijn spel ook, zoals altijd, een aantal onnodige technische fouten. Scoorde wel een royale voldoende.

Middenvelder Huisman speelde een matige wedstrijd. Er mislukte hem dit keer meer dan er lukte. Dat kan mede met gebrek aan ritme te maken hebben. Hoe dat ook zij, de Huissenaar kan en moet veel beter.

Linkerwingback Manhoef begon wat onwennig, maar kreeg de smaak al vrij snel te pakken. Deze positie is ideaal voor hem, maar hij kan zelfs op meerdere posities uit de voeten. De jongeling is op dit moment in ieder geval een uitstekende vervanger van Wittek.

Spits Buitink toonde het ongelijk van Letsch duidelijk aan. Hij had natuurlijk al veel eerder in de basis moeten staan. De Nijkerker speelt met lef, is fysiek sterk, sticht gevaar en geeft alles. Ronduit indrukwekkend was in de tweede helft zijn sprint over tachtig meter, waarmee hij een gevaarlijke counter ontzenuwde.

Spits Openda pikte eindelijk weer eens een doelpunt mee. Het was er een uit het boekje: op snelheid gelanceerd, rondde de Belg beheerst af. Die beheersing mist hij nog veel te vaak om de door hem uitgesproken ambitie om bij een betere club te spelen waar te kunnen maken.

Van de invallende veldspelers kreeg alleen Vroegh met een minuut of twintig aardig wat speeltijd. Hij begon met een paar mislukte passes en kwam ook daarna niet meer echt in de wedstrijd. Het is ook ondankbaar invallen in een team waar qua voetbal al niet veel lijn meer zit.

Over twee weken wacht Willem II, maar gezien de grote voorsprong op nummer negen, FC Groningen, kijk ik daar ver overheen naar de play-offs. Trainer Letsch ziet zijn ploeg nog wel opleven. Volgens hem was dat in de eindfase van vorig seizoen na een mindere periode ook gelukt door het alsnog halen van Europees voetbal. Dat is geschiedvervalsing. Vitesse kwam toen alleen zo ver door het hopeloos falen van Feyenoord.

In mijn inleiding heb ik al een schot voor de boeg gegeven: het toetje om Europees voetbal zal Vitesse slecht gaan smaken. Over twee wedstrijden beter zijn dan FC Twente (of AZ) gaat de zich door de competitie heen worstelende, vaak onlogisch gecoachte Arnhemse ploeg namelijk niet lukken. Het is maar een mening en ik krijg (in dit geval!) graag ongelijk, maar de kans dat dat gaat gebeuren is vrijwel nihil.

Vitesse-SC Cambuur 1-0
42. Openda 1-0