Vitesse heeft een grote kans op schandelijke wijze laten liggen

10 december 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Zoals ik eerder al vaststelde, mag Vitesse trots zijn op de Europese campagne als geheel. Dat geldt echter niet voor de met 3-1 gewonnen wedstrijd in het Gelredome tegen NS Mura. Daarin heeft de ploeg van trainer Thomas Letsch namelijk een wanprestatie geleverd. De Arnhemse ploeg heeft op die manier verzuimd om concurrent Tottenham Hotspur volledig kansloos te maken voor plaatsing in de volgende ronde. Een grote kans op meer Europees voetbal heeft de club op schandelijke wijze laten liggen.

Natuurlijk, de gang van zaken rond het niet spelen van de laatste groepswedstrijd door de Londenaren is kwalijk, met een uiterst dubieuze rol van de UEFA, die het eigen reglement achteloos terzijde schuift ten faveure van een zogenaamde grote ploeg en Vitesse zelfs niet informeert over de besluitvorming. Dat kan echter geen excuus zijn voor het feit dat Vitesse op deze avond niet met een nulletje of zes van de zwakke Slovenen heeft gewonnen.

De eerste helft was al tamelijk slordig van Arnhemse kant, maar tegen de bedroevend acterende tegenstander nog goed genoeg om met een comfortabele 3-0 voorsprong te gaan rusten. Als de geelzwarte formatie na de rust ook maar een beetje redelijk voor de dag was gekomen, had  er na negentig minuten een uitslag op het scorebord gestaan waardoor het nog te spelen duel van de Spurs tegen Rennes een formaliteit was geworden. Nu wordt het bidden en hopen dat Tottenham tegen Rennes niet wint. Vitesse is puur afhankelijk geworden van het resultaat in Engeland en ik denk niet dat dat goed uitpakt.

Te veel spelers haalden in deze wedstrijd het vereiste niveau niet. Laat ik het elftal eens doorlopen.
Doelman Houwen was goed, al bleek zijn zwakke punt één keer in de eerste helft: de hoge ballen vanaf de zijkant. Er kwam er in de hele wedstrijd maar één en die stompte hij beroerd weg, recht in de voeten van een Muraspeler, die gelukkig hoog over knalde.

Rechterwinger Dasa gaf twee gevaarlijke voorzetten, maar speelde verder een bleke wedstrijd met de nodige fouten.

Centrale verdediger Doekhi, normaal de betrouwbaarheid zelve, had zowel verdedigend als opbouwend een paar zwakke momenten.

Centrale verdediger Bazoer speelde voor zijn doen een zeer matige wedstrijd met een aantal hem onwaardige afspeelfouten.

Centrale verdediger Rasmussen viel in de eerste helft op met een aantal uitstekende inspeelpasses tussen de linies, maar liet verdedigend een paar steken vallen. Eén van zijn fouten leverde de tegengoal op.

Linkerwinger Wittek speelde redelijk, maar was dit keer minder dwingend in zijn acties dan in veel andere wedstrijden.

Nummer zes Tronstad speelde een goede wedstrijd, zowel verdedigend als opbouwend.

Middenvelder Bero liet ten overvloede nog eens zien dat hij zwaar overschat wordt. Technisch was hij voor de zoveelste keer een antischakel van jewelste.

Middenvelder Huisman leverde ondanks zijn doelpunt een van zijn mindere wedstrijden af. Te veel balverlies, af en toe onnodig verloren duels.

Spits Buitink was attent bij het scoren van het eerste doelpunt, maar miste in de eerste helft bij een kopkans die er gewoon in móét. Al met al een matig optreden.

Spits Openda speelde een behoorlijke eerste helft en scoorde daarin een goed doelpunt. Viel na de rust heel ver terug, zo te zien door gemakzucht.

Als veel van de spelers zo matig of slecht acteren, krijgt zelfs een in fouten grossierende tegenstander als NS Mura aandeel in het spel. Dat is wat we in de tweede helft zagen gebeuren. Na een aantal waarschuwingen was het niet eens verrassend meer dat de Slovenen uiteindelijk scoorden, het perspectief van Vitesse op slag zwaar verslechterend. De Arnhemmers hebben dat duidelijk over zichzelf afgeroepen en nog maar eens bewezen dat er geen enkele stabiliteit in de prestaties zit.

Als supporter ben ik hier woedend over, het overschaduwt het in zijn totaliteit toch puike Europese presteren op dit moment volledig. Ik had graag gezien dat de trainer hetzelfde gevoel aan deze wedstrijd had overgehouden, maar in het interview na afloop heb ik dat niet of nauwelijks gehoord. Wat slecht is, is gewoon slecht, zie dat en benoem dat gewoon.

Vitesse-NS Mura 3-1.
4. Buitink 1-0, 35. Openda 2-0, 40. Huisman 3-0, 81. Marosa 3-1.