VITESSE GAAT EUROPA IN

31 mei 2015 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse heeft zondag een fraai seizoen bekroond met het behalen van Europees voetbal. De Arnhemse ploeg won in de finale van de play-offs tegen Heerenveen, na een gelijkspel in Friesland (2-2), de return in Gelredome met 5-2. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)

Vitesse is door het winnen van de play-offs geplaatst in de derde vooronde van de Europa League. Die wedstrijden worden gespeeld op donderdag 30 juli en donderdag 6 augustus. De loting is op vrijdag 17 juli in Nyon.
Dat Vitesse zich uiteindelijk plaatste voor Europees voetbal is niet meer dan terecht. De Arnhemse ploeg speelde dit seizoen goed en aantrekkelijk voetbal. Dat resulteerde niet altijd in punten en in januari was zelfs sprake van een heuse crisis. Vitesse verloor na de winterstop de eerste drie duels van achtereenvolgens PSV (thuis, 0-1) en Heerenveen (uit, 4-1) voor de competitie en van FC Groningen (uit, 4-0) in de strrijd om de KNVB-beker. De ommekeer kwam in de thuiswedstrijd op 1 februari tegen Ajax (1-0 zege). Uros Djurdjevic zorgde toen vlak voor tijd voor de winnende treffer. Het was het begin van een indrukwekkende reeks, die Vitesse uiteindelijk van de twaalfde naar de vijfde positie bracht. In de play-offs werd eerst PEC Zwolle aan de kant gezet, waarna het karwei tegen Heerenveen werd afgemaakt.

Voor 17.529 toeschouwers had Vitesse het zondag in de eerste helft niet gemakkelijk met Heerenveen. De Friezen namen al in de vierde miuut door Mark Uth de leiding. Guram Kashia zorgde nog binnen het kwartier met het hoofd voor de gelijkemaker (1-1), maar Uth toonde in de 24e minuut opnieuw zijn klasse door Heerenveen met een fraai schot opnieuw op voorsprong te zetten: 1-2.
Met Marko Vejinovic op de plek van McEachran voerde Vitesse na de pauze de druk op Heerenveen op. De gasten kwamen nauwelijks nog van eigen helft en het Friese balbezit was schaars. In de 56e minuut ging de bal op de stip. Heerenveen-speler Simon Thern hield binnen de beruchte lijnen Bertrand Traor heel even vast en toen de spits van Vitesse alsnog ging liggen, wees arbiter Nijhuis tot woede van heel Heerenveen naar de stip. Het had veel weg van een optelsom, want ook voor rust claimde Vitesse een strafschop. Vejinovic faalde niet: 2-2.

Davy Pröpper zette Geleredome in de 77e minuut in vuur en vlam. De middenvelder kwam na een geweldige balaanname meteen in schietpostie en haalde uit. Via de hak van verdediger Otigba van Heerenveen verdween de bal in de uiterste hoek: 3-2. De bezoekers wilden daarna nog wel, maar hadden de kracht niet meer Vitesse pijn te doen.
Na voorbereidend werk van Traoré en Wallace besliste Zakaria Labyad in de 77e minuut met een fraai schot via de onderkant van de lat de wedstrijd: 4-2. Dat de aanvaller van Vitesse op dat moment nog op het veld stond, had hij te danken aan arbiter Nijhuis. Voor de pauze maakte Labyad een afschuwelijke overtreding op Uth, zonder enige intentie om de bal te spelen. De karatetrap op het bovenbeen van Uth bleef zelfs onbestraft. Wonder boven wonder kon Uth na een blessurebehandeling de wedstrijd wel uitspelen.
Om het feest van Vitesse compleet te maken zorgde Jan-Arie van der Heijden na een geweldige actie van Qazaishvili voor de 5-2 eindstand.

Voor de camera van FOXSports toonde trainer Peter Bosz zijn blijdschap. “Het gaat natuurlijk om winnen, maar wij hebben dat op onze manier gedaan. ook na een kleine voorsprong, zijn we gewoon doorgegaan. Ik heb na rust genoten over de manier waarop we Heerenveen in de tang hadden.”    

* Foto homepage: Davy Pröpper claimt tevergeefs een penalty bij arbiter Bas Nijhuis, nadat Bertrand Traoré binnen het strafschopgebied onderuit was gegaan.

* Ook onderstaande foto ’s zijn van Wil Kuijpers Fotografie.


Doelman Eloy Room van Vitesse redt.


Trainer Peter Bosz, druk coachend.


Qazaishvili waagt een doelpoging.