Vitesse deelt kop met FC Twente

2 december 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse is zondag door een 3-0 zege op Roda JC in punten op gelijke hoogte gekomen met FC Twente. Beide ploegen hebben 34 punten uit 15 wedstrijden. Het doelsaldo van FC Twente is net iets beter (plus 20 tegen plus 19). Jonathan Reis (foto links) scoorde tweemaal.

Vitesse had zondag in Gelredome geen enkel probleem met Roda JC, dat in door scheidsrechtersbegeleider Toon Hartemink geregelde shirts van Arnhemse Boys speelde. De Belgische arbiter Lardot had het uittenue van Roda JC afgekeurd, omdat die te veel op de shirts van Vitesse zouden lijken.
Marco van Ginkel zette Vitesse al na 10 minuten op voorsprong: 1-0. Vlak voor rust scoorde Jonathan Reis 2-0 na een pass van Wilfried Bony.
Na de pauze ging Vitesse op jacht naar meer treffers en naar de koppostie. Reis zorgde in de rebond na ruim een kwartier voor 3-0, nadat Bony de bal na een inzet met zijn bovenbeen tegen de lat had ‘geschoten’. De ruim 16.000 toeschouwers schreeuwden om een vierde treffer, maar die viel niet. Marco van Ginkel, die ook nog tegen een domme gele kaart opliep, was er met een enorme pegel nog het dichtst bij. De lat stond een doelpunt echter in de weg.
Roda JC had er in Gelredome maar bitter weinig tegenover kunnen stellen. Bij een 2-0 stand trof de Hongaar Nemeth nog wel de paal.
Middenvelder Theo Janssen van Vitesse zat er na afloop niet mee dat zijn ploeg er niet in was geslaagd FC Twente op doelsaldo te passeren. “Dat is niet zo belangrijk. Nu tenminste niet”, zei Janssen voor de camera van EredivisieLive. De middenvelder kraakte ondanks de 3-0 zege ook nog een kritische noot. “We waren af en toe wat gemakzuchtig.”
Een kampioenschap voor Vitesse leek een utopie, maar ineens houdt iedereen rekening met de Arnhemse ploeg. In dat kader trok Janssen een vergelijk met FC Twente. “Twente was toen ook onderweg. Het is afwachten hoe we gaan presteren als we bovenaan staan. Is iedereen dan bestand tegen de druk? In het begin van het seizoen konden we ook twee keer op de eerste plaats komen, maar toen speelden we gelijk.”

Foto’s: Wil Kuijpers Fotografie

(later meer foto’s)


Vitesse viert feest na de 1-0.


Jonathan Reis op weg naar 2-0.


Jonathan Reis viert zijn treffer.


Theo Janssen troost Wilfried Bony, nadat de doelpoging van de Ivoriaanse spits geen treffer had opgeleverd.