Vertrek trainer Arthur Langedijk aderlating voor AHV Swift

24 februari 2017 | Van onze AS-redactie

Minder dan twee seizoenen had Arthur Langedijk nodig om AHV Swift van de bodem naar de top van de eredivisie te brengen. Zaterdag, na afloop van de met 50-21 gewonnen wedstrijd tegen Bevo HC 2, maakte Langedijk zijn vertrek bij de Arnhemse club wereldkundig. De succesvolle coach verandert van werkkring en verhuist van Beuningen naar Amsterdam.

AHV Swift maakte onder Langedijk een enorme progressie. Bij zijn aanstelling, voor aanvang van het seizoen 2015 – 2016,  zei de trainer tijd nodig te hebben om zijn ploeg naar het gewenste niveau te tillen. Langedijk hield woord. In de heenronde van de eredivisie pakte Swift vorig seizoen één punt in 9 wedstrijden. In de terugronde won Swift vier keer, speelde het eenmaal gelijk en verloor nog slechts vier keer. De grote stappen die Swift vorig seizoen al maakte werden duidelijk in de nacompetitie. Swift won acht van de tien wedstrijden in de degradatiepoule en werd daarin uiteindelijk eerste.
Dat schiep verwachtingen en Langedijk, niet vies van grote uitspraken, wilde dit seizoen een gooi doen naar de titel en in ieder geval bij de eerste twee in de eredivisie eindigen. Een plek in die top twee zou ook een plaats opleveren in de kampioenscompetitie, waarvoor ook de zes Nederlandse ploegen uit de BENE- League automatisch zijn geplaatst. Ook nu kwamen de woorden van Langedijk uit. In de eredivisie, met dit seizoen twaalf ploegen, hoefde Swift alleen E&O voor laten gaan. De ploeg uit Emmen pakte één punt meer dan Swift (38 om 37). De onderlinge duels bleken beslissend. E&O won beide.
Langedijk: “We hebben dit seizoen twee eredivisieduels verloren. Twee keer van E&O en beide keren op een doordeweekse avond. Ook de verloren bekerwedstrijd tegen Houten was doordeweeks. Dit seizoen drie keer verloren, maar nooit in het weekeinde. Dat is geen toeval, maar je moet natuurlijk ook doordeweeks kunnen presteren.”
Volgens Langedijk, die voor volgend seizoen (nog) geen andere club heeft, is de basis van het succes ‘keihard trainen’. “En je moet natuurlijk ook een beetje geluk hebben. Weinig schorsingen, weinig blessures. Maar ook dat heeft te maken met goed trainen.”
Langedijk verhuist na dit seizoen naar Amsterdam en heeft in Purmerend als leraar Nederlands in het voortgezet onderwijs een nieuwe baan gevonden. Het heen en weer reizen valt volgend seizoen niet te combineren met zijn taken bij Swift. De Arnhemse club moet dus op zoek naar een opvolger.
Na afloop van het met 50-21 gewonnen duel met Bevo HC 2, dat het A1-juniorenteam (!) vorige week zaterdag naar Arnhem had gestuurd, lichtte Langedijk de spelersgroep van Swift in over zijn vertrek. In de Gelderlander stak aanvoerder Peter Schoenaker zijn waardering voor Langedijk niet onder stoelen of banken, maar waren de meningen over het vertrek van Langedijk verdeeld. ‘Ik denk dat we na twee jaar toe zijn aan een andere coach en dat de formule op is. Anderen wilden nog een jaartje met Arthur door. Maar we hebben hoe dan ook veel aan hem te danken. Arthur heeft ons veel bijgebracht, individueel en als team.”

In het duel met Bevo HC 2 scoorde Swift maar liefst 50 doelpunten. In de eenzijdige ontmoeting scoorde Sofiane Rhouma een seconde voor het eindsignaal de luid bejubelde laatste treffer. Gijs Hoeve waagde negen doelpogingen en die waren allemaal raak!
De handballers van Swift maken zich nu op voor de wedstrijden in de kampioenspoule. In groep A is AHV Swift ingedeeld bij Aalsmeer, Quintus en Lions. Op zaterdag 4 maart speelt Swift de eerste wedstrijd uit tegen Quintus.

AHV -Swift – Bevo HC 2 50-21 (20-7).
Doelpunten AHV Swift: Thijs Geurds 9, Gijs Hoeve 9, Robin Schoenaker 6, Peter Schoenaker 5, Ruben de Bok 5, Mark Portengen 4, David Petit 4, Quentin Bouffard 3, Sofiane Rhouma 3, Stanley Santos 2.

* Foto geheel boven: Arthur Langedijk instrueert zijn spelers tijdens de bekerwedstrijd tegen Houten. (Foto: Hanna Koops)
* De andere foto ‘s zijn gemaakt door John Voermans.

 

EREDIVISIE      
Uitslagen      
Speelronde 22      
Zaterdag 18 februari      
AHV Swift Bevo HC 2 50 – 21
E&O Houten 26 – 24
Venlo/Swift 2000 Tachos 30 – 34
Hellas Hercules 21 – 19
Aristos Lions 2 28 – 31
Zondag 19 februari      
Aalsmeer 2 HARO Rotterdam 30 – 26
   
Eindstand  
E&O 22 – 38
AHV Swift 22 – 37
Lions 2 22 – 33
Hellas 22 – 27
Houten 22 – 26
Tachos 22 – 24
Aalsmeer 2 22 – 24
Venlo/Swift 2000 22 – 18
Bevo HC 2 22 – 12
Aristos 22 – 11
Hercules 22 –  8
HARO Rotterdam 22 –  6