Versterkte promotieregeling biedt kansen voor regionale volleybalteams

4 maart 2024 | Van onze AS-redactie

Doordat de Nederlandse Volleybalbond gemeend heeft om extra divisies op te zetten, en daardoor een versterkte doorstroming vanuit lagere divisies zal plaatsvinden, is het aantal promovendi per divisie vergroot van één naar vier. Meer divisieteams betekent meer inkomsten voor de NEVOBO. Bijkomend effect is dat het meerdere teams kansen biedt om te promoveren en het erg moeilijk is om te degraderen.

Wanneer we in de regio kijken, hebben we het over LIVO, de combinatievereniging uit Westervoort en Duiven, Nuovo uit Doorwerth en Labyellov uit Zevenaar. Ook de vrouwen van het Arnhemse Aetos hebben nog een piepkleine kans om te promoveren.

Hoe ziet de versterkte promotie eruit? De eerste drie teams uit iedere divisie of klasse promoveren direct. De nummer vier speelt een promotie/degradatie wedstrijd tegen de nummer laatst uit de direct aansluitende hogere divisie of klasse. In totaal komen er zeven nieuwe divisies bij. Die moeten allemaal gevuld worden met zo’n twaalf teams. Dat betekent dat er heel veel teams naar een hogere divisie moeten promoveren om die divisies ook gevuld te krijgen.  Niet alle teams die bij de eerste vier zullen eindigen willen ook daadwerkelijk hoger gaan spelen. Naar verwachting zullen daarom veel nummers vier of vijf ook nog kans maken op directe promotie.

Piepkleine kans

De komende weken beloven echt spannend te worden. Zo hebben de vrouwen van Aetos nog één inhaalwedstrijd te goed. Maximale winst is 5 punten. Ze zouden dan de laatste vijf wedstrijden met maximale cijfers moeten winnen en de concurrentie zou punten moeten laten liggen. Door twee verliespartijen in de laatste twee wedstrijden wordt het kansje wel steeds kleiner. De mannen van Aetos spelen in de tweede divisie geen rol van betekenis. De competitie op een positieve manier uitspelen, ervaring opdoen en langzaam aan de opbouw voor het komende seizoen beginnen is het devies.

De mannen en vrouwen van Nuovo uit Doorwerth doen het beter. Beide ploegen maken kans om vanuit de promotieklasse te promoveren naar de derde divisie. De vrouwen zitten op een vijfde stek op het vinkentouw. Zelf de potjes winnen en kijken hoe de concurrentie puntjes verspeelt.
De mannen staan ondanks het puntverlies, 3-1 nederlaag tegen het Tielse Tivoc, nog steeds aan kop.

De beide teams van Livo uit Westervoort/Duiven doen het ook prima. De vrouwen staan op een keurige vijfde plek in de derde divisie. Een keer met maximale cijfers winnen en de concurrentie met dezelfde cijfers zien verliezen, kan het team zelfs op plaats twee brengen. De 3-1 uitnederlaag tegen concurrent Apollo 8 uit Borne dit weekend was geen goed begin. Nog vijf wedstrijden te gaan.

De mannen van LIVO doen het nog beter. Ze staan op een mooie vierde plaats in de derde divisie. Het team op plaats twee en het team op plaats vijf mogen niet promoveren. De kans op promotie naar de tweede divisie is dus groot. Ook hier nog vijf wedstrijden te gaan.

De mannen en vrouwen van het Zevenaarse Labyellov hebben met een normale promotieregeling te maken. Alleen de nummer één promoveert. Beide teams spelen in de eerste klasse en draaien bovenin mee. De vrouwen staan met nog vijf wedstrijden te gaan op een keurige eerste plaats. Met promotie naar de promotieklasse zou de weg naar boven weer ingeslagen kunnen worden. De mannen staan in dezelfde eerste klasse op een derde plaats. Gelijk aantal punten met de nummer twee en één punt achterstand op de koploper. Eigen potjes winnen en afwachten wat de concurrentie doet is het motto.

Kortom: we gaan nog een paar mooie en spannende weken tegemoet. Natuurlijk houden we u op de hoogte hoe het onze verenigingen in de regio vergaat.

* Foto boven: Het eerste vrouwenteam van Nuovo dat in de promotieklasse D nog alle kans heeft op promotie. (Foto: Nuovo)

(Tekst: Marinus Wouterse)