Verloren, maar in staat om met AZ te concurreren

24 december 2020 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans WitjesAZ is een van de topploegen in Nederland. Dus dat Vitesse in het natte Alkmaar een nederlaag zou lijden, was een mogelijkheid waar de ploeg van Letsch vooraf serieus rekening mee moest houden.  Dat gebeurde ook, maar het vervelende is dat verliezen helemaal niet nodig was geweest.

Om als Vitesse van zo’n sterke tegenstander te winnen, moet aan drie voorwaarden worden voldaan. Het team moet over de volle negentig minuten goed presteren, er moeten geen onnodige fouten worden gemaakt en het moet een beetje meezitten.

Goed gepresteerd is er zeker, maar in de eerste vijfentwintig minuten heeft de ploeg het volledig laten afweten. Het begon direct al met een afschuwelijke blunder van Wittek waar de 1-0 uit ontstond, maar ook daarna liep Vitesse een tijdje verschrikkelijk te knoeien. De Arnhemmers wisten in die fase geen raad met de tactiek van AZ om het midden volledig vast te zetten en Wittek op de vleugel vrij te laten. Zodra Pasveer hem aanspeelde, zette rechtsback Sugawara druk op Wittek en die had na zijn vroege ketser veel moeite om in de wedstrijd te komen. De Duitser trof het daarbij niet dat het veld zo glad was, want de doorschietende ballen van Pasveer kwamen daardoor als raketten op hem af, met als gevolg een paar keer balverlies.

Er ging in die eerste periode meer mis en ik zat te foeteren voor de tv, maar gelukkig herstelde Vitesse zich. Ik kom dan bij de onnodige fouten die in zo’n topwedstrijd niet mogen worden gemaakt. De ploeg kreeg drie levensgrote kansen en dan moeten er één of twee ballen in. Dat gebeurde niet en toen er achterin veel te veel ruimte werd weggegeven, viel de 2-0 in plaats van de gelijkmaker.

De tweede helft begon met een ongelooflijk mazzeltje in de vorm van een rare klutsbal die in het AZ-doel plofte: 2-1. Het zat dus even mee, je zou kunnen zeggen dat de ploegen quitte stonden na de vroege geluksgoal van AZ in de eerste helft. Ineens was alles weer mogelijk en Vitesse was lange tijd de betere ploeg. In dat deel van de wedstrijd bleek dat ook een technisch goed elftal als AZ fouten gaat maken, als er flink druk wordt gezet. De 2-2 leek te vallen, maar helaas stond Darfalou inderdaad enkele centimeters buitenspel.

Vervolgens zat het eerst al niet mee dat sterkhouder Bazoer geblesseerd moest uitvallen. En even later werd een volgende fout in de achterhoede fataal. Na een simpele ingooi mocht een AZ-speler zo maar de achterlijn halen, Dasa had naar voren kunnen stappen, maar had geen idee waar de net ingevallen Druijf liep, zodat die simpel kon binnentikken: 3-1. Alweer een doelpunt waar AZ heel goedkoop aan kwam. Ondanks een paar goede kansen voor Vitesse in de absolute slotfase was de wedstrijd daarmee in feite gespeeld.

Echte uitblinkers had Vitesse deze avond niet. Bazoer en Tannane hadden het aanvankelijk moeilijk met de tactiek van AZ, maar kwamen later beter in hun spel. Bazoer al na een minuut of twintig, Tannane een poosje later. Zij konden hun stempel echter niet op deze wedstrijd drukken en dan wordt winnen een stuk moeilijker. Ondanks de nederlaag stemt wel positief dat Vitesse heeft aangetoond met het als topploeg bestempelde AZ te kunnen concurreren. Dat geeft hoop voor na de winterstop.

Januari 2021 zal pas echt bewijzen waar dit Vitesse staat. De vier als topploegen beschouwde clubs treffen elkaar en dat gaat puntenverlies opleveren voor minstens drie van die vier en misschien zelfs voor alle vier. Vitesse speelt in die maand zes wedstrijden tegen ploegen waar het normaal gesproken van moet kunnen winnen. Gek genoeg acht ik het zeer laag geklasseerde FC Utrecht in die serie nog de moeilijkste tegenstander, want die club heeft een sterke selectie en staat veel te laag op de ranglijst.  Als Letsch en zijn mannen in die maand geen of nauwelijks punten morsen, vinden ze zichzelf eind januari terug op plaats twee of drie. De geschiedenis van Vitesse kennende, zou je zeggen dat dit een ongekende vorm van wishful thinking is, maar aan de andere kant, met deze selectie is het zeker geen utopie.

In dat verband verontrustte mij wel dat Bazoer in een interview met Fox Sports op de vraag of hij in de winter zou vertrekken, niet met een krachtig nee antwoordde. Hij gaf aan dat hij nog niet met zijn zaakwaarnemer had gesproken, maar dat in het voetbal alles mogelijk is. Ik zal wel te idealistisch zijn, maar ik vind dat Bazoer het vertrouwen dat hij van Letsch heeft gekregen en de creatieve sleutelrol die de trainer voor hem heeft bedacht, zou moeten terugbetalen met een heel seizoen Vitesse. Als hij zo blijft spelen, komt hij ook daarna wel weg voor een mooie transferprijs en zijn beide partijen tevreden. Mocht hij wel vertrekken dan verandert dat het perspectief voor de rest van het seizoen.

We zullen zien, eerst maar eens in kleine kring onder de kerstboom gaan zitten en enkele dagen later achter de oliebollen. Even zonder de sportieve spanning over de geelzwarten en hopelijk voor alle lezers in een sfeer van warmte en geluk.      

AZ-Vitesse 3-1
5. Karlsson 1-0, 20. Boadu 2-0, 46. Openda 2-1, 75. Druijf 3-1.