Verliezen met 8-0 of 9-0 was misschien beter geweest

9 februari 2022 | Van onze AS-redactie

Een schandalige vertoning. Andere woorden zijn er niet voor. Van miljoenenploeg Ajax met zijn kwaliteiten kan en mag Vitesse verliezen. Maar niet op deze kansloze manier. Vitesse verloor in de Johan Cruijff ArenA met 5-0, maar het had gemakkelijk 8-0 of 9-0 kunnen zijn. Dat was misschien ook beter geweest. Dan was nog duidelijker dan nu gebleken dat het zo niet verder kan. Niet met een aantal qua niveau ronduit armoedige spelers en niet met een trainer die met zijn onbegrijpelijke keuzes meer kwaad dan goed doet.

Vorig seizoen kon de Arnhemse formatie Ajax een paar keer uitstekend partij geven. Dat lukte nu totaal niet en dat is niet zo vreemd. Toen liepen met Openda en Broja twee hele snelle jongens voorin en…daarachter liep de grillige, vaak egoïstische, maar bij vlagen ook briljante Tannane. Drie spelers die iedere tegenstander, ook Ajax, ontzag inboezemden en dwongen veel mensen achter te houden. Tegen de in alle opzichten zwakke aanvallers Baden Frederiksen en Grbic en een middenveld zonder creativiteit konden de Amsterdammers het veld klein maken en naar hartenlust aanvallen.

Trainer Thomas Letsch kan natuurlijk aanvoeren dat hij de geschorste Openda moest missen, maar ik hoorde hem voor de wedstrijd vertellen dat hij Baden Frederiksen en Grbic goede aanvallers vindt. Nou, zij komen zo veel tekort dat ik voor andere oplossingen zou hebben gekozen. Triest, want het zegt veel over de recente scouting, maar het is niet anders. Gboho is een technisch veel betere voetballer met een actie, maar Letsch heeft hem kapot gewisseld in plaats van hem de kans te geven in een goed ritme te komen en zelfvertrouwen te tanken. Ik zou zeggen, laat zaterdag toch Gboho maar om Openda heen zwerven en probeer anders de jonge De Regt maar naast de snelle Belg.

Dan de vervanging door Letsch van Rasmussen door Hajek. Dan snap je er als trainer niets van. Ik begreep dat de veel betere Cornelisse door ziekte niet beschikbaar was, maar als dat wel zo was geweest had de trainer op zeker toch voor de Tsjech gekozen. Die heeft net als Oroz en Yapi kennelijk een streepje voor bij deze trainer, maar ze hebben alle drie al uitgebreid laten zien van dramatisch niveau te zijn.

Hajek leverde in Amsterdam de overtreffende trap van een wanprestatie. Hoe krijg je het als trainer in je hoofd om zo’n trage, statische verdediger tegenover Antony te zetten? Was er helemaal geen plan om de gevaarlijkste Ajax-aanvaller te bespelen? Wist Hajek niet dat hij de binnenkant moest afschermen? Het aantal goede defensieve vervangers binnen de selectie is klein, maar had dan Manhoef maar op Antony gezet. En had aan een compacte speelwijze dan dubbele dekking op de behendige Braziliaan gekoppeld. Die heeft zich nu in een speeltuin gewaand. En met zijn karakteristieke manier van schieten had hij nog meer succes dan normaal, omdat die voor doelman Houwen kennelijk een complete verrassing was. Hij anticipeerde daar totaal niet op en liet de lange hoek telkens volledig vrij.

De snelle, gevaarlijke Openda heeft veel problemen verbloemd. Veel bar slechte wedstrijden zijn dankzij hem toch gewonnen, waardoor de trainer tot voor kort kon wijzen op uitstekende resultaten. Op een handvol uitschieters na is dit qua spel echter gewoon een bedroevend seizoen. En van de door het technische duo Spors en Klos aangetrokken spelers kunnen we toch wel vaststellen dat een flink aantal behoort tot de categorie mislukkelingen. 

Al eerder heb ik geconstateerd dat Vitesse kwetsbaar is. Afhankelijk van het centrale trio Doekhi, Bazoer, Rasmussen, de ‘nummer zes’ Tronstad, de wingbacks Wittek en Dasa en aanvaller Openda. Het drietal achterin is over het algemeen betrouwbaar, maar de Noor komt in de problemen als hij in te grote ruimtes komt te spelen en de vleugelmensen als zij in de verdediging worden gedrongen. Als iedereen fit is en alles past, zoals een paar keer in de Conference League en thuis tegen FC Utrecht, komt er een goede prestatie uit. Loopt het niet, dan gaat het speltechnisch grandioos mis. Dat gebeurt ook als sleutelspelers ontbreken, door hiaten in de selectie, vaak in combinatie met vreemde beslissingen van de trainer.

Dit Vitesse kan onder deze omstandigheden van letterlijk iedere tegenstander verliezen. De hoop moet erop worden gericht dat alle belangrijke radertjes binnen de ploeg heel blijven en nog een aantal keren goed gaan draaien. Dat kan dan leiden tot goede resultaten, in alle andere gevallen zal daar een flinke portie geluk voor nodig zijn. Tegen iedere tegenstander, groot of klein. 

Ajax-Vitesse 5-0
17. Antony 1-0, 30. Haller 2-0, 46. Haller 3-0, 51. Tadic 4-0, 61. Antony 5-0.