Verlies bij PKC, maar Oost-Arnhem richt blik op duel met concurrent Groen Geel

19 januari 2022 | Van onze AS-redactie

In de aanloop naar het cruciale treffen met Groen Geel, woensdagavond (vanavond) in sporthal Valkenhuizen, verloor Oost-Arnhem zaterdag in poule B van de Korfbal League met 31-14 bij landskampioen PKC. Van die ingecalculeerde nederlaag lag bij de zwaar gehavende ploeg van trainer Henco Pullen niemand wakker.

Punten behaald tegen PKC zouden toch al niet meegaan naar de degradatiepoule, waarin Oost-Arnhem zal gaan uitkomen. “We hebben deze wedstrijd daarom bewust wat kleiner gemaakt”, zei Pullen. “We zijn op zoek gegaan naar doelen waar we zelf invloed op uit kunnen oefenen. Zoals geconcentreerd zijn in de passing. Dat is niet altijd gelukt en dan heb ik het niet over het geven van een moeilijke pass, maar het gooien zonder te kijken.”

Na de openingstreffer van Bas Broenink profiteerde PKC van het vele balverlies bij Oost-Arnhem en nam met 9-2 de leiding. De afronding bij de bezoekers liet daarbij ook te wensen over, want voor die twee treffers gebruikte Oost-Arnhem 25 schotpogingen. Pas na een time-out van Pullen kwam er meer lijn in het Arnhemse spel en liep de score tot de rust niet verder op: 16-9.

“Na de pauze kregen we meer moeite om het te belopen”, constateerde Pullen. “Maar we hebben gespeeld naar onze mogelijkheden. Individueel hebben we ook best succesjes behaald.”
Zo hield Nynke Lokhorst international Sanne van der Werff van scoren af en en kwam ook PKC-er Jelmer Jonker tegen Thijs Broenink niet tot scoren.

Nadine Ruysink en Anouk Damen, die beiden hun debuut in de basis maakten, hadden het een stuk lastiger tegen Julie Caluwé (5 treffers) en Nienke Hintzbergen (6 treffers, waarvan 1 uit een strafworp). ,,Maar ook over deze twee meiden ben ik dik tevreden”, zei Pullen. ,,Ze stonden tegenover de top van België en de top van Nederland. Dan zijn zij niet gewend. Maar ze hebben beiden genoten, zo vertelden ze na afloop. Dat is ook belangrijk. Ze hebben zo goed als mogelijk gepresteerd en keihard geknokt.  Voor Anna en Nadine een mooie boost om zo door te gaan, want als je nooit speelt of mag invallen, kan de motivatie minder worden.”

Willemien Kragt, vorig seiuzoen in actie tegen Groen Geel, ontbrak tegen PKC, maar is mogelijk woensdagavond weer inzetbaar. (Foto: Gertrude de Vries)

Tegen PKC kon Pullen geen beroep doen op geen beroep doen op Willemien Kragt (quarantaine), Jasper Broenink, Senna van den Bos, Dian Ligt (allen geblesseerd) en Fenna de Jong (halve wedstrijd in tweede). Dat gold uiteraard voor Noa Kapteyn en Matthijs Baerends, beiden herstellende van een kruisbandoperatie.

Wie er woensdagavond terugkeren in de basis kon Pullen nog niet zeggen. “Maar we hebben tegen PKC niemand gespaard, want je hebt ook wedstrijdritme nodig. Feit is dat het duel met Groen Geel besslissend wordt. Winnen we, dan doen we nog mee.”

Groen Geel kende tegen TOP een goede generale. De ploeg uit Wormer won zaterdag met ruime cijfers van TOP (25-18) en heeft daardoor ook weer uitzicht om aan de degradatiepoule te ontsnappen.

* Foto rechtsboven: Anna van Mölken, vorig seizoen in actie tegen Groen Geel. (Foto: Gertrude de Vries)

PKC – Oost-Arnhem 31-14 (16-9).
Oost-Arnhem, eerste aanval: Rick Verdouw 1 (48. Jorrit Meijer 1), Bas Broenink 4, Anna van Mölken (48. Maud Polman), Nynke Lokhorst 1.
Eerste verdediging: Krijn van het Kaar 1, Thijs Broenink 4 (48. Tim Pels), Nadine Ruysink (48. Chrisje Steenbergen), Anouk Damen 1.

KORFBAL LEAGUE
POULE B
Uitslagen
Zevende speelronde
Zaterdag 15 januari

PKC – Oost-Arnhem 31-14
Groen Geel – TOP 25-18
DVO – DOS ’46 26-24

Zesde speelronde
Zaterdag 8 januari 2022
Oost-Arnhem – Groen Geel uitgesteld
TOP – DVO uitgesteld
DOS ’46 – PKC 17-19

Stand
1. DVO 6-12 (174-130)
2. PKC 7-12 (189-128)
3. DOS ’46 7-6 (148-154)
4. Groen Geel 6-4 (121-139)
5. TOP 6-4 (124-147)
6. Oost-Arnhem 6-0 (106-164)

Programma
Dinsdag 18 januari
TOP – DVO uitgesteld naar dinsdag 25 januari
Woensdag 19 januari
Oost-Arnhem – Groen Geel (20.45 uur)
Zaterdag 22 januari
TOP – PKC (19.30 uur)
DVO – Groen Geel (19.30 uur)
DOS ’46 – Oost-Arnhem (20.00 uur)