Veel complimenten

7 maart 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

De thuiswedstrijd van Vitesse tegen AZ geeft mij aanleiding tot een aantal loftuitingen. Om te beginnen complimenten aan trainer Thomas Letsch voor zijn rechtlijnige beleid en voor zijn verstandige keuze om niet in detail in te gaan op het incident met Bazoer. Complimenten ook aan aanvoerder Pasveer, die vragen direct na de wedstrijd over de disciplinair gestrafte speler zo tactisch beantwoordde dat alle wegen naar een oplossing open bleven.

Complimenten tevens aan de jeugdige vervanger van Bazoer, Cornelisse, die een uitstekende wedstrijd speelde. Dat hij tegen de razendsnelle Boadu in de slotfase net iets te laat kwam met zijn tackle en rood kreeg, was sneu voor hem, maar deed aan zijn uitstekende optreden niets af. Een pluim tenslotte aan de hele ploeg voor de geweldige teamprestatie en het in ondertal over de streep trekken van de overwinning.

Eerlijk gezegd had ik vooraf niet verwacht dat ik tot zulke positieve beoordelingen zou komen. Gezien de kracht van AZ zag ik het namelijk somber in. Vitesse had zich in de twee duels tegen VVV-Venlo wel enigszins hersteld van de inzinking die in vijf wedstrijden veertien (!) punten heeft gekost, maar echt goed vond ik het allemaal nog niet. De power en de overtuiging die in de eerdere, lange succesperiode vaak van de Vitesseploeg uitstraalde, zag ik namelijk nog steeds maar gedeeltelijk terug. Tegen de Zaankanters was die er gelukkig wel weer helemaal. Er werd hartstochtelijk gevochten, er werden veel ballen veroverd en er werd bij vlagen goed gecombineerd.

Het kan dus nog steeds, ook zonder Bazoer en ook volgende week bij het sterke, maar grillige FC Utrecht. Dan waarschijnlijk wel weer met Bazoer, maar zonder de die wedstrijd geschorste andere sterkhouder, Tannane. Hun meerwaarde voor het team staat buiten kijf, maar, zoals al eerder is gebleken, met een gesloten teamprestatie kan hun afwezigheid worden gecompenseerd. Voorwaarde is dan wel dat (vrijwel) iedere speler het niveau haalt dat hij in zich heeft. Tegen AZ was dat gelukkig weer eens het geval, maar we weten intussen dat dat echt niet vanzelfsprekend is. Laten we in ieder geval dagen als vandaag, waarop dat wel zo is, maar koesteren.

Ook tegen deze moeilijke tegenstander bleek weer eens hoe blij we in Arnhem moeten zijn met het centrale defensieve blok. Doelman Pasveer keepte weer zeer attent en goed, Doekhi en Rasmussen waren andermaal geweldig in de duels, zowel in de lucht als langs de grond, en Cornelisse voegde zich bij hen met de flair van een routinier. De jongeling heeft duelkracht, is rustig aan de bal en ziet oplossingen naar voren. Aan hem kan Vitesse nog veel plezier gaan beleven.

De beide backs Dasa en Wittek vond ik dit keer ook weer eens echt goed spelen. Met veel passie, goede onderscheppingen en regelmatig ook prima voortzettingen aan de bal. Op het middenveld deed Tronstad veel nuttig werk. Bero liep al vroeg weer tegen een onnodige gele kaart aan, waardoor ook hij er in Utrecht niet bij zal zijn. Ik hield mijn hart vast voor tweemaal geel, dus rood voor de Slowaak, maar dat liep goed af. Gaandeweg de wedstrijd werd hij steeds meer van waarde met zijn enorme  loopvermogen, daarin hartstochtelijk ondersteund door vooral Broja en Openda. Zij verrichtten, zoals altijd, veel vuil werk en stichtten in deze wedstrijd gelukkig ook een behoorlijk aantal keren gevaar. Genoeg om de drie beperkte centrale verdedigers van AZ ontzag in te boezemen en onzeker te maken en te houden. Openda was daarbij ook nog doeltreffend met de 1-0, maar had de wedstrijd eerder kunnen en moeten beslissen door de 3-1 in te koppen.

Tannane bleef ook nu weer de Tannane zoals we hem kennen. Onnodig geel, waardoor hij geschorst is, soms een rare actie of pass, maar ook hele sterke, creatieve momenten. En hoe dom zijn felle reacties op scheidsrechters ook zijn, we moeten daarbij wel meewegen dat die hem over het algemeen veel te weinig in bescherming nemen.

Het is op deze manier voor mij onverwacht toch nog een mooie voetbalzondag geworden. Ik ben zeer benieuwd hoe het in de laatste negen wedstrijden en niet te vergeten de cupfinale verder gaat. Zijn Letsch en zijn mannen in staat om in de competitie een tweede goede serie neer te zetten, of wordt die reeks net zo wisselvallig als ik eerder heb voorspeld?  En kan de geelzwarte ploeg op 18 april in De Kuip ver boven zichzelf uitstijgen tegen de bijna onverslaanbare kapitalisten uit Amsterdam met hun miljoenenformatie?  Hoe het ook zal gaan, één ding is zeker, het worden nog een paar interessante voetbalmaanden.  

Vitesse-AZ 2-1
31. Openda 1-0, 72. Rasmussen 2-0, 81. Karlsson 2-1