VDZ – SML, klassieker in Arnhem

2 maart 2023 | Van onze AS-redactie

Zaterdagavond 4 maart staan ze op het Arnhemse sportpark ’t Cranevelt weer tegenover elkaar. De twee aartsrivalen, VDZ en SML. De aftrap is 20.00 uur. De redactie van ArnhemSports.nl sprak met twee hoofdrolspelers: Simon Zwartkruis (22), verdediger van VDZ, en Hugo van Essen (25), verdediger/middenvelder van SML.

In de derde klasse B van het zondagvoetbal hebben VDZ en SML beide nog kans op de titel. Achter koploper VIOD (31 punten uit 14 duels) deelt VDZ de tweede plaats met Westervoort (beide 29 uit 14). VVO (28 uit 14) en SML (25 uit 14) zijn de nummers vier en vijf.

Simon Zwartkruis, zoon van oud-VDZ-spits Marco Zwartkruis, begon als pupil bij VDZ en bleef zijn club altijd trouw. De 22-jarige centrale verdediger is nu bezig aan zijn vierde seizoen in de hoofdmacht van de Arnhemse club.
Ook Hugo van Essen begon zijn voetballoopbaan bij VDZ, maar vertrok na zijn tijd in de F-pupillen naar SML. De 25-jarige middenvelder maakte nog een kortstondig uitstapje naar Achilles ’29, maar keerde vervolgens weer terug naar SML.
Zowel Van Essen als Zwartkruis kijkt uit naar de onderlinge confrontatie. eerder dit seizoen won SML de thuiswedstrijd tegen VDZ met 2-1.

Wat maakt een wedstrijd tussen VDZ en SML zo speciaal?
Van Essen: “Het is een derby in Arnhem-Noord en heel veel jongens kennen elkaar. Van oudsher is er ook een gezonde spanning tussen de clubs en daardoor leeft iedereen naar deze wedstrijd toe. Mijn gevoel zegt dat SML altijd wat ambitieuzer was dan VDZ, maar qua gezelligheid en sportieve ambities zijn beide clubs naar elkaar toegegroeid.”
Zwartkruis: “Natuurlijk omdat het een stadsderby is en er altijd veel publiek is. Voor ons is het vooral speciaal, omdat we een sterk gevoel bij onze club hebben. Bijna alle jongens komen uit de eigen jeugd en ik ben al 17 jaar lid. Dan wil je van SML winnen en deze wedstrijd zorgt toch altijd voor wat extra spanning bij de supporters.”

Hugo van Essen, in actie tegen VVO. (Foto: Nico Kooij)

Is het bij verlies afhaken in de strijd om de titel?
Van Essen: “Voor ons is nu elke wedstrijd belangrijk. VDZ heeft wat meer marge, maar bij verlies haken we niet gelijk af. Omdat iedereen in deze klasse van elkaar kan winnen. Maar bij verlies wordt wel lastiger en in dat geval moeten we ook weer naar beneden kijken.”
Zwartkruis: “Ik denk dat we nog met vijf ploegen om het kampioenschap strijden. Bij een nederlaag haken wij nog niet af. Winnen we, dan zetten we SML op een achterstand van zeven punten en wordt het voor SML wel moeilijker.”

Wie is de grote favoriet voor de titel?
Van Essen: “Lastig te zeggen, want de ploegen staan dicht op elkaar. Op dit moment kun je niet één ploeg noemen die favoriet is, maar als VIOD niks meer weggeeft, wordt die ploeg kampioen. Maar zover is het nog lang niet. Laat ik maar een top drie noemen: VVO, VDZ en SML, maar ik mag Westervoort natuurlijk niet vergeten. Voor het voetbal in Arnhem en omgeving is dit in ieder geval heel leuk.”
Zwartkruis: “Ik geef ons een goede kans, maar dat geldt ook voor Westervoort en VVO. VIOD staat bovenaan, maar die ploeg wint vaak met 1-0 of met één doelpunt verschil. Dat kan, denk ik, niet goed blijven gaan.”

Zijn jullie bij een eventuele promotie goed genoeg voor de tweede klasse?
Van Essen: “Jazeker, op basis van kwaliteit. We hebben links en rechts pech gehad met blessures. We zijn nu in een flow gekomen en we hebben ook jongens in de ploeg die op een hoger niveau hebben gespeeld. Daarnaast spelen wij beter tegen goed voetballende ploegen, dus zijn we goed genoeg voor de tweede klasse.”
Zwartkruis: “We hebben een goede ploeg en kunnen met deze selectie ook in de tweede klasse kunnen spelen. We zijn dit seizoen al meer als een volwassen ploeg gaan spelen. Alle jonge jongens hebben stappen gemaakt en kunnen op een hoger niveau, dus in de tweede klasse, aansluiten.”

Zou jij ook voor VDZ/SML kunnen voetballen of zit de clubliefde daarvoor te diep bij de club waar je nu speelt?
Van Essen: “Mijn clubliefde voor SML zit diep en probeer binnen de club en binnen mijn team ook dingen te doen. Maar ik zou in Arnhem best voor meer clubs kunnen spelen. De rivaliteit is voor mij niet zo groot om dat uit te sluiten. Spelers van VDZ en SML kunnen na afloop ook gewoon met elkaar een biertje drinken. Daarom vind ik deze wedstrijd ook zo leuk.”
Zwartkruis: “Zolang we op hetzelfde niveau spelen niet, want mijn hart ligt bij VDZ. Maar stel dat SML een hoofdklasser zou worden en ik zou daar goed genoeg voor zijn, dan wordt het een ander verhaal. De spelers van VDZ en SML kennen elkaar goed en zien elkaar ook in de stad. Op het veld is er zeker sprake van rivaliteit, maar daarbuiten gaan veel jongens van VDZ en SML prima met elkaar om.”

Wat wordt de uitslag zaterdagavond?
Van Essen: “1-3. Wij zitten in een flow en hebben het scorend vermogen terug. Krijn Meeuwsen en Fatih Sprenkel maken gemakkelijk goals en met de terugkeer van Redouan Eddarkaoui zijn we beter in balans.”
Zwartkruis: “3-1. SML heeft een goede ploeg, maar wij zijn beter. Dat zeg ik op basis van onze eerste onderlinge wedstrijd. Ik vertrouw op onze organisatie en wij hebben natuurlijk in Max Burgers een spits die makkelijk scoort.”

* Foto geheel boven: Simon Zwartkruis, stijlvol in actie. (Foto: Annemiek Zwartkruis)


Opbrengst kaartverkoop naar slachtoffers aardbeving

De opbrengst van de kaartverkoop van het duel VDZ – SML gaat in zijn geheel naar Giro 555. Om de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië te steunen, schenkt VDZ de volledige recette aan dit goede doel.
De toegangsprijs voor deze wedstrijd is voor alle bezoekers vanaf 18 jaar 3 euro. Dit geldt voor iedereen. Dus ook voor leden van VDZ, supporters van SML en voor alle overige bezoekers. Betalen kan alleen met een pinpas, betalen met contant geld is niet mogelijk.