VDZ maakt status waar tegen Grol

21 november 2018 | Van onze AS-redactie

VDZ raakt langzaam maar zeker op stoom. De ploeg van trainer Habib Al Mohsinawi won in de derde klasse C van het zondagvoetbal voor de derde keer op rij. Grol kreeg op sportpark ’t Cranevelt geen poot aan de grond (3-0), waardoor VDZ de bezoekers uit Groenlo op de ranglijst passeerde en opklom naar de tweede plaats. De achterstand op OBW, dat door een moeizame 2-1 zege op Gendringen de eerste periodetitel pakte, bedraagt twee punten. 

Lang zag het er naar uit dat de eerste periodetitel naar VDZ zou gaan. OBW kwam thuis tegen Gendringen op een 1-0 achterstand en MASV, een andere concurrent, legde het af bij SC Rheden (4-2). Uiteindelijk kon toch in Zevenaar een feestje worden gevierd, want OBW pakte door een benutte strafschop in de tweede helft alsnog de winst tegen Gendringen.

Het mislopen van de eerste periodetitel is voor VDZ geen ramp. De winnaar van de eerste periodetitel kent dikwijls een terugslag, zo leert de ervaring. Bovendien beschikt trainer Habib al Mohsinawi over veruit de beste selectie in de derde klasse en is alles minder dan het kampioenschap een tegenvaller. Na twee toch wat teleurstellende seizoenen is VDZ ook toe aan de hoofdprijs. 
In Grol trof VDZ zondag voor het eerst dit seizoen een ploeg uit de top zes van de ranglijst en dus was de formatie uit Groenlo ook een graadmeter. De Achterhoekers hadden echter niets in te brengen en stonden bij rust al op een kansloze 3-0 achterstand. Max Burgers, Tom Frequin (foto rechts) en Mathieu Weiss zetten al voor de pauze de eindstand op het bord: 3-0. VDZ (17 punten uit 8 wedstrijden) nam door de zege de tweede plaats over van Grol (16 uit 8). OBW is met 19 uit 8 koploper.

Een andere titelkandidaat, MASV, ging onderuit bij SC Rheden: 4-2. Behalve het verlies incasseerde de ploeg van trainer Tim Cornelisse ook nog twee rode kaarten. Aanvoerder Jaimy Vahlkamp kreeg bij een stand van 0-1 (strafschop Anthony Vogelaar) al vroeg rood wegens het onderuithalen van een doorgebroken tegenstander, Mitch Olyslager kon in de slotfase na zijn tweede gele kaart wegens aanmerkingen op de leiding ook eerder naar de kleedkamer vertrekken.
SC Rheden beëindigde het duel met tien man. Na de rode kaart voor Vahlkamp kon ook Michael Mulder van het veld af na het neerleggen van de doorgebroken Angelo Siep. Siep scoorde nog wel 0-2, maar omdat de arbiter al had gefloten, werd de treffer geannuleerd.

Jochem van Galen en Patrick d’Hulst (foto) bezorgden de thuisploeg nog voor rust een voorsprong: 2-1. Na de hervatting zorgde Ferron van Heerde voor 3-1, maar bracht Dion Visser de spanning terug: 3-2. MASV ging daarna op jacht naar de gelijkmaker, maar het dioelpunt viel in de slotfase aan de andere kant. Joep Sangers verschalkte MASV-doelman Raymond van Driel met een lob: 4-2.

SC Rheden, vooraf nog bestempeld als een degradatiekandidaat, mengt zich steeds meer in de strijd om de titel en passeerde MASV door de zege op de ranglijst. De ploeg van trainer Wilco Klop deelt de derde plaats met 16 punten uit 8 wedstrijden nu met Grol. MASV is vijfde met 15 uit 8.

VVO behaalde de derde competitiezege op rij. Na overwinningen met 1-0 op SML (thuis) en Vios B (uit) volgde op het fraaie Rozendaalse sportpark De Pinkenberg een zevenklapper tegen Doetinchem: 7-0. Tegen de nummer laatst nam de Velpse ploeg van trainer Martijn van de hel al voor rust een 2-0 voorsprong. Joost Baarslag en Luuk Kersten waren de doelpuntenmakers.

Na de hervatting drongen de bezoekers heel even aan, maar na de 3-0 van Baarslag (foto) gaven de bezoekers zich over. Weer Baarslag, Dennis de Ridder en Justin van Reem tilden de stand naar 6-0, waarna Baarslag in de laatste seconde met zijn vierde treffer de 7-0 eindstand op het bord zette. Van Reem zorgde bij de eerste drie treffers van Baarslag voor de assist. Kay van Huet had met twee assists ook een belangrijk aandeel in de overwinning. VVO heeft door drie zeges op rij wat afstand genomen van de drie onderste plaatsen.  Met 10 punten uit 8 wedstrijden neemt de Velpse ploeg een achtste plaats in. 

MvR (7 uit 8) en Gendringen (6 uit 8), respectievelijk de nummer twaalfde en dertiende, staan op plaatsen die aan het einde van het seizoen verplichten tot het spelen van nacompetitie tegen degradatie. Doetinchem, veertiende en laatste met 2 uit 8, staat op een rechtstreekse degradatieplaats.

SML vindt zichzelf in de derde klasse C met 9 uit 8 terug op een tiende plaats. De ploeg van trainer Roberto Straal verloor zondag met 4-3 bij Pax. Joshua Gieling schoot de bezoekers naar 0-1 en na de Hengelose gelijkmaker leverde een treffer van Rens Snel opnieuw een Arnhemse voorsprong op: 1-2.
De defensie van SML kon de rijen daarna niet gesloten houden en bij rust waren de rollen al weer omgedraaid. Pax leidde halverwege met 3-2. Na de hervatting bouwde de thuisploeg die voorsprong uit naar 4-2. Johannes Noothoven van Goor. 19 jaar pas, deed in de slotfase nog wel wat terug (4-3), maar een gelijkspel zat er voor SML niet meer in.

In de derde klasse D viel er voor Arnhemse Boys weinig eer te behalen in de thuiswedstrijd tegen Dio ’30. Op sportcomplex De Schuytgraaf ging de formatie van trainer Pierre van den Berg fors onderuit: 0-5. De thuisploeg begon slecht aan de wedstrijd want binnen drie minuten namen de gasten al een voorsprong: 0-1. De defensie van Arnhemse Boys zag er daarbij niet goed uit en ook bij de 0-2 ging er  het een en ander mis. 
Arnhemse Boys had pech dat Germaine Lenting daarna de lat trof. Op slag van rust kreeg de thuisclub ook nog fel betwiste strafschop. Wesley Mortier zette zich achter de bal, maar slaagde er niet in doelman Dennis Amati (ex-ESA) te verschalken. Amati redde.

Na de pauze betekende de derde Drutense treffer in de 64e minuut de genadeklap voor Arnhemse Boys. De bezoekers liepen in de slotfase nog uit naar 0-5. De laatste treffer viel uit een strafschop.

Het zijn zorgelijke tijden voor Arnhemse Boys, want de ploeg van Pierre van den Berg behaalde pas 6 punten en staat daarmee op een twaalfde plaats. Bovendien kwamen de Arnhemmers al negen keer in actie. Eldenia, dat zondag niet speelde, staat met 5 uit 7 nog onder Arnhemse Boys. Hatert is laatste en is na acht duels nog puntloos.  

* Foto geheel boven: Pieter Middeldorp van VDZ ontdoet zich van een tegenstander. (Foto: Marcel Houwer, Streekgids.nl)
* Foto rechtsonder: Arnhemse Boys had het lastig met Dio ’30. (Foto: Twan van der Zandt)

 

UITSLAGEN ZONDAGVOETBAL (18 NOVEMBER)
HOOFDKLASSE A
Be Quick 1887 – Hollandia      1-3
De Bataven – Silvolde              1-1
Alcides – SDO                            4-1
RKZVC – AWC                           5-3
Purmersteijn – DEM                 2-2
Fortuna W – Achilles 1894      0-0
Hoogeveen – RKHVV               5-0
Hoogland – MSC                       4-0

DERDE KLASSE C

FC Trias – Vios B                        1-1
Ruurlo – MvR                             1-2
VVO – Doetinchem                  7-0     
VDZ – Grol                                 3-0
SC Rheden – MASV                  4-2
Pax – SML                                  4-3
OBW – Gendringen                  2-1

DERDE KLASSE D
Germania – Hatert                    3-0
HAVO – Blauw Wit                   3-0
Driel – DVOL                              2-3
Arnhemse Boys – Dio ’30        0-5
Brakkenstein – Rood Wit         1-2
Roda ’28 – Beuningse Boys     1-0 

VIERDE KLASSE D
GSV ’38ONA ’53                     1-1  
Arhemia – DVV                          1-6       
Jonge Kracht – Eendracht      12-0    
Angeren – CHRC                       2-1
HC ’03 – Veluwezoom              2-2
Westervoort – Groessen         0-2
GVA – RKPSC                             5-0

VIJFDE KLASSE D
SDZZ – Gelders Eiland              4-4
De Paasberg – Babberich         3-2
Edesche Boys – RVW               0-11
Elsweide – SDOO                       2-2  
Loo – Rijnland                             5-2