VDZ en Jonge Kracht hopen op promotie; VVO, Eldenia en sc Rheden op handhaving

1 juni 2024 | Van onze AS-redactie

In de strijd om promotie naar de tweede klasse hopen VDZ (uit tegen WVV ’34) en Jonge Kracht (thuis tegen Witkampers) zondagmiddag 2 juni de eerste ronde te overleven. Voor VVO, sc Rheden en Eldenia gaat het om handhaving in de derde klasse en zullen de thuiswedstrijden tegen respectievelijk Enter, Reutum en Angeren in de eerste ronde in winst moeten worden omgezet. Een overzicht.

Zondag 2 juni
Om een plaats in de tweede klasse, eerste ronde
WVV ’34 – VDZ (14.30 uur, sportpark Ruperts Erve, Hengevelde)

VDZ neemt het zondagmiddag in Hengevelde op tegen WVV ’34, de nummer drie van de derde klasse A. WVV ’34 verloor op de laatste competitiedag thuis van Delden (1-4), dat daardoor als tweede eindigde in 3A en in de eerste ronde vrij is. Verslaat VDZ zondagmiddag WVV ’34, dan gaat de reis volgende week zondag opnieuw naar Overijssel om met Delden te strijden om een plek in de finale.

In 3A pakte MVV ’29 met 64 punten uit 26 duels ongeslagen het kampioenschap. Delden (46 uit 26) en WVV ’34 (43 uit 26) eindigden op grote achterstand. Een vergelijkbare situatie met VDZ (48 uit 26) dat in de derde klasse B als derde eindigde op een straatlengte achterstand op kampioen AZC (65 uit 26).
Voor VDZ is WVV ’34 geen onoverkomelijke hindernis gezien de vorm waarin de ploeg van trainer Wilco Klop de laatste weken verkeert. In de laatste drie gewonnen duels scoorde de Arnhems e ploeg er tegen GSV ’38 (5-0), AZC (4-2) en sc Rheden (6-0) bovendien lustig op los.

Zondag 2 juni
Om een plaats in de tweede klasse, eerste ronde
Jonge Kracht – Witkampers, (14.00 uur, sportpark De Rode Veste, Huissen)

Jonge Kracht, met 56 punten uit 26 wedstrijden de nummer drie in de derde klasse C, krijgt in de eerste ronde te maken met Witkampers. Die ploeg eindigde in 3B achter VDZ op de vierde plaats met 46 punten uit 26 duels.

Witkampers maakte de laatste drie duels indruk door achtereenvolgens te winnen van sc Rheden (8-1), SML (4-1) en in de laatste wedstrijd tegen het als tweede geëindigde Robur et Velocitas (3-0). Jonge Kracht zal de confrontatie met Witkampers echter met vertrouwen tegemoet zien, want ook de ploeg van Gerrit-Jan Barten is in vorm. Jonge Kracht verloor voor het laatst op 25 februari van kampioen VIOD (2-0) en won daarna acht van de negen wedstrijden. Alleen bij Concordia Wehl moest de Huissense ploeg nog een keer met een gelijkspel (1-1) genoegen nemen.

Zondag 2 juni
Om een plek in de derde klasse, eerste ronde
VVO – Enter (14.00 uur, sportpark De Pinkenberg, Rozendaal)

VVO moet via de nacompetitie het derde klasseschap veilig stellen en Enter is de eerste hindernis die genomen moet worden. Met 53 punten uit 36 duels eindigde Enter als derde in de vierde klasse A. VVO krijgt dus een ploeg tegenover zich die dit seizoen meer gewonnen dan verloren heeft. Bovendien kreeg Enter in de laatste drie duels, waarin het 9 punten pakte, geen doelpunten tegen.
VVO, dit seizoen geplaagd door een groot aantal langdurige blessures, was lang een directe degradatiekandidaat. De 3-1 zege op 12 mei bij het nu gedegradeerde Beekbergen voorkwam dat de ploeg van trainer Peter Gerritsen onder de rode streep terechtkwam.

Zondag 2 juni
Om een plek in de derde klasse, eerste ronde
Eldenia – Angeren (14.30 uur, sportpark Elden, Arnhem)

Eldenia legde het uiteindelijk op doelsaldo af tegen RKSV Driel. De ploeg van trainer René Knuiman pakte met als de Betuwse streekgenoot 32 punten uit 26 wedstrijden, maar het doelsaldo (-9 tegen -7) besliste in het nadeel van Eldenia. Op 28 april had Eldenia de thuiswedstrijd tegen Driel nog met 3-0 gewonnen en in de laatste drie duels pakten de Eldenaren ook nog 6 punten. Ondanks de 3-0 zege in de laatste wedstrijd op kampioen VIOD was de eindspurt net te laat ingezet.
Eldenia moet du de nacompetitie overleven om in de derde klasse te blijven. De eerste opponent, Angeren, eindigde in de vierde klasse D met 40 punten uit 24 duels op een derde plaats. De Betuwse ploeg bleef in de laatste zes wedstrijden ongeslagen (vier zeges, twee gelijke spelen).

Zondag 2 juni
Om een plek in de derde klasse, eerste ronde
sc Rheden – Reutum (14.00 uur, sportpark IJsselzicht, Rheden)

sc Rheden ontsnapte in de derde klasse B op het nippertje aan directe degradatie en moet zich via de nacompetitie handhaven. De ploeg van trainer John Farkas eindigde als elfde en pakte 27 punten in 26 wedstrijden en deed het zo net iets beter dan Reutum in de derde klasse A. De ploeg uit Overijssel bleef als nummer twaalf op de ranglijst met 24 uit 26 net boven de rode streep.
Om de eerste ronde tegen Reutum te overleven zal SC Rheden vooral defensief zijn zaakjes op orde moeten hebben. Buiten de 9-2 zege op het puntloze Orderbos verloor sc Rheden in de slotfase van de reguliere competitie Tegen Robur et Velocitas (9-0), Witkampers (8-1) en VDZ (6-0). Op Orderbos na (159 tegentreffers) had sc Rheden de meeste tegengoals in 3B (73).
In 3A deed Reutum het met 63 tegengoals nauwelijks beter. Bovendien scoorde de Overijsselse ploeg slechts 36 keer. Daar is sc Rheden met 47 goals in het voordeel.