Vasthouden aan het systeem van pressievoetbal

16 februari 2020 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Een leuke wedstrijd om naar te kijken en een overwinning. Als Vitessesupporter kon je je geluk na afloop van de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen niet op. De dag waarop deze combinatie van positieve feiten zich heeft voorgedaan, kan ik me niet eens meer herinneren.

Het waren belangrijke punten in de strijd om de play-offs. SC Heerenveen is nu voorlopig afgeschud en valt terug naar de grauwe middenmoot. Als Feyenoord of Ajax de beker wint, zijn het de nummers vijf tot en met acht op de ranglijst die play-offs gaan spelen. Op dit moment gaapt er vanaf Vitesse een gat naar de negende plaats van maar liefst negen punten. Ervan uitgaande dat de middenmoters in puntenverlies zullen blijven grossieren, zou ik het schandalig vinden  als de ploeg van trainer Sturing de nacompetitie uiteindelijk toch nog gaat mislopen.

Vooraf maakte ik me grote zorgen over deze wedstrijd. De trainer had aangekondigd dat hij afstapte van het idee om vroeg druk te zetten en de tegenstander pas op de middenlijn wilde gaan opvangen. Hij had ontdekt dat pressievoetbal toch te link was met deze selectie, omdat er te weinig snelheid was om snelle tegenstoten te pareren.

Ik vond dat uiterst merkwaardig. Sturing kende de selectie immers en koos willens en wetens voor dat systeem. In een luxe trainingskamp in Portugal werd daar op overgestapt en vanaf dat moment had hij er tot SC Heerenveen zo’n anderhalve maand aan kunnen schaven. Daar was tot nu toe in de wedstrijden helemaal niets van terug te zien en volgens de trainer ging dat dus ook niet meer gebeuren. De achter de middenlijn wachtende linies van Slutsky zouden weer in hun ‘oude glorie’ worden hersteld.

Misschien heeft het Vitesse-icoon de tegenstander zand in de ogen willen strooien, want ik zag tegen SC Heerenveen een aantal periodes waarin zijn ploeg wel degelijk vroeg druk zette. Dat is volgens mij ook nog steeds de beste manier om succes te hebben. Zie FC Twente tegen AZ, zie ook het onderschatte FC Emmen, dat iedere thuiswedstrijd vol druk geeft en bijna iedere tegenstander dan zijn wil oplegt. Voorwaarde is wel dat iedere speler in dat systeem weet wat hij moet doen en dat ook op de juiste momenten doet. Niet zoals Vitesse uit bij FC Groningen  twee keer in de aanvangsfase schuchter met twee keer drie man doorschuiven, te veel ruimte bieden aan de tegenspelers en een van hen op het middenveld zelfs helemaal vrij laten. Door die schijnpressie speelden de Groningers toen fluitend heen en daarna durfde Vitesse er niet meer aan te beginnen.

Vitesse moet wel degelijk door met de door Sturing bij zijn start aangekondigde speelwijze. En met Brenet binnenkort als linksback in plaats van Clark is het risico om achterin op snelheid te worden geklopt een stuk kleiner. De Engelsman mocht toch nog een keer in de basis aantreden en was de snelle Van Bergen in de eerste vijf minuten al drie keer kwijt. Hij is en blijft verdedigend kwetsbaar, maar had tegen SC Heerenveen toch een goede dag. Anders dan in een grote reeks eerdere wedstrijden kwam het merendeel van zijn passes nu wél aan. Wel wat zuur voor hem dat hij uitgerekend nu zal moeten wijken.

Ik weet niet of hij door een bevriende spelersmakelaar of door de scouting is aanbevolen, maar de nieuwe controlerende middenvelder, de Noor Tronstad, is in ieder geval een absolute voltreffer.  Sterk aan de bal, oog voor de positie, overzicht, betrouwbaar in de passing. Een speler die voor een elftal is als cement tussen stenen. Hij maakt Vitesse sterker.

Dasa kwam na een blessure terug in de ploeg als rechtsback. Hij deed een aantal goede dingen, maar had ook mindere momenten. Tegen zijn directe tegenstander Ejuke zag hij er een paar keer slecht uit. Ter verdediging van hem strekt dat deze getructe, snelle Nigeriaan menige back in de Eredivisie stressvlekken kan bezorgen.

Het eerste halfuur van de wedstrijd was het beste deel voor Vitesse. Er werd een aantal mooie aanvallen op de belabberde grasmat van het Gelredome gelegd, overigens met de volledige medewerking van een hopeloos schutterende Friese verdediging. In die fase werden er maar liefst zes levensgrote kansen uitgespeeld, waarvan er maar twee werden benut. Omdat SC Heerenveen vervolgens vrijwel uit het niets twee keer scoorde werd het toch nog spannend. Een door de VAR met terugwerkende kracht voorgestelde penalty, nadat er eerst een minuut of vijf (!) was verder gevoetbald, bracht de beslissing.

Nu komt dan de thuiswedstrijd tegen het beter in vorm rakende PSV. Voorafgaand aan het duel tegen SC Heerenveen gaf ik er helemaal niets voor, nu schat ik de winstkansen wat hoger, maar toch op niet meer dan twintig procent. Want de Eindhovenaren hebben weliswaar lange tijd gefaald, zij beschikken wel over een beter elftal dan Vitesse.

Vitesse-SC Heerenveen 4-2
10. Linssen 1-0, 16. Matavz 2-0, 29. Kongolo 2-1, 34. Ejuke 2-2, 56. Linssen 3-2, 66. Tannane 4-2.