Van den Heuvel in topvorm voor NK

16 juli 2011 | Van onze AS-redactie

Voor Nick van den Heuvel gaat het er zondag om spannen. De Arnhemse mountainbiker behoort op het Nederlandse kampioenschap in het Limburgse Noorbeek bij de grote favorieten in de categorie amateurs/sportklasse.  Vorig jaar werd Van den Heuvel (30) derde. Nu gaat hij voor het hoogste.

Hoe sta je ervoor?
Nick van den Heuvel: “Heel goed. Eigenlijk kan het niet beter. Ik heb de laatste maanden, op één wedstrijd na, alles gewonnen en voel me in topvorm. Ik ben rustig en ontspannen, en mentaal voel ik me ook goed. Maar dat zegt nog niet alles, want je bent ook afhankelijk van je materiaal. Laten we hopen dat het heel blijft.”

Is het een soort revanche voor jou na de derde plaats van vorig jaar?
“Zo voel ik het niet. Vorig jaar was ik de absolute favoriet, iedereen zei dat ik zou winnen. Daardoor had ik zelf de spanning zo opgeschroefd dat ikzelf mijn grootste tegenstander was. Daardoor ging het mis en werd ik derde. Ik heb daar goed over nagedacht en nu ben ik een stuk rustiger. Komt ook doordat ik twee weken geleden voor het eerst vader ben geworden. Dat heeft er zeker mee te maken.”

Is het NK het hoogtepunt van het jaar?
“Absoluut. Ik zou het geweldig vinden als je een heel jaar met het rood-wit-blauw mag rondrijden. En tegenwoordig krijg je als kampioen aan je mouw- en broekeinden ook rood-wit-blauwe streepjes. Voor altijd. Dat lijkt me echt gaaf.”

Wie zijn jouw concurrenten?
“Dat zijn er enkelen. Ik ga niet zeggen wie, want dan maak je ze alleen maar wijzer.”

Ken je het parcours?
“Ja. Voor een Limburgs parcours valt het hoogteverschil een beetje tegen. In Arnhem en Oosterbeek heb je meer hoogteverschil  dan daar. Maar het gaat regenen, en het parcours in Noorbeek bestaat uit klei en gras. Dat wordt dus loodzwaar. Eerlijk gezegd maakt het mij niet zo veel uit waar ik rij. Het best ben ik in snikheet weer. Maar dat zal zondag niet zo zijn. Aan de andere kant: als je onder heel zware omstandigheden wint, krijgt dat wel iets heroïsch.”