Van Aken zet Rheden op scherp

13 januari 2015 | Van onze AS-redactie

Rheden won zondag voor de tweede keer in successie het Bumé Zilveren Baltoernooi. Trainer Bram van Aken was er blij mee, maar de Huissenaar heeft dit seizoen hogere doelen: handhaving in de eerste klasse.

 

De eerste helft van het seizoen bracht niet wat Rheden ervan had gehoopt. Met slechts 8 punten uit 13 wedstrijden neemt de formatie van trainer Bram van Aken als nummer voorlaatst een bescheiden positie in op de ranglijst van de eerste klasse E in. Van Aken realiseert zich dat Rheden alle zeilen bij moet zetten om degradatie te voorkomen.

De selectie verbleef ruim een week geleden vier dagen in het Spaanse Marbella om de accu op te laden voor de tweede helft van het seizoen. Van Aken sprak na afloop van het Bumé Zilveren Baltoernooi van een geslaagd uitstapje naar Spanje. “Ik heb de groep daar vrijgelaten en de spelers ’s avonds geen belemmeringen opgelegd”, vertelde Van Aken. “De sfeer in de groep was al goed, maar die wilde ik verder laten ontplooien. Daarnaast hebben we drie keer getraind, een beachvolleybaltoernooi gehouden en een gesprek van twee uur met de groep gevoerd.”
Volgens Van Aken was de praatsessie verhelderend. “Ik heb ze gevraagd wat we met die goede sfeer kunnen doen en hoe we dat om kunnen zetten in resultaten. We hebben vier groepjes geformeerd en de eindconclusie was dat de acceptatie naar elkaar beter moest, dat we namen moesten noemen. Duidelijk naar elkaar aangeven waar het om gaat. Eén of twee keer winnen geeft een goed gevoel, maar ik heb de spelers gezegd dat ze zich ook moeten realiseren waar Rheden nu staat.”R

Van Aken ziet bij zijn ploeg tot nu veel positieve punten, maar ook tekortkomingen. “In balbezit zijn we goed en creëren we kansen. Maar na balverlies geven we ook heel veel ruimte weg en dat wordt in de eerste klasse gewoon afgestraft”, stelt Van Aken vast. “Daarom moet je ook kritisch zijn naar elkaar. Aan het einde van het seizoen moet iedereen het gevoel hebben er wel alles aan gedaan te hebben.”
Van Aken was blij met de kritische noot van de spelers. “We hebben voetballend veel in onze mars, maar mentaal wordt er ook wat van je gevraagd. Dat hebben we elkaar duidelijk gemaakt. We hebben een jonge ploeg die moeite heeft om met tegenslagen om te gaan. In die zin is het wegvallen van een Wessel Peelen ook belangrijk geweest. Ik ben er van overtuigd dat we anders hoger hadden gestaan.”
Rheden oefent komend weekeinde uit tegen Woezik. “En dan moeten we klaar zijn voor de twee helft van het seizoen, te beginnen met de uitwedstrijd tegen Grol”, aldus Van Aken, die er in zijn vierde en laatste jaar bij Rheden alles aan is gelegen de club te behouden voor de eerste klasse.

De Huissenaar wil verder in het trainersvak, maar zegt dat er nog niets speelt. “Als er geen club komt, doe ik een jaar niets. Misschien was het niet het goede moment om te vertrekken bij Rheden, maar aan de andere kant is vier jaar voor een trainer een mooie tijd. Mogelijk komt er nog iets uit onverwachte hoek. Het niveau maakt me niets eens zoveel uit, maar het moet wel een club zijn met een visie.”