Valse start DFS Arnhem

14 september 2020 | Van onze AS-redactie

Fred Michielsen, de afgelopen twee seizoenen coach van DFS Arnhem, tipte zijn oude ploeg als één van de favorieten voor de titel. Op de bank bij zijn nieuwe werkgever Tachos zag de Bredanaar de handballers van DFS zaterdagavond in sporthal Rijkerswoerd vooral worstelen met zichzelf. Tachos won de eerste competitiewedstrijd in de eredivisie met ruime cijfers: 27-37.

Ook de spelers van DFS Arnhem hadden een doel gesteld. “Als ploeg willen we een plek in de top drie halen”, beaamde Pascal Lucassen, de opvolger van Michielsen. “Maar dan mag dit niet gebeuren. Je hoort van alle kanten dat het doel van Tachos is om zich te handhaven in de eredivisie, maar we zijn op basis van discipline en inzet door Tachos overklast.”

Pascal Lucassen bekijkt de verrichtingen van DFS met een bezorgde blik. (Foto: Jon Voermans)

De nederlaag kwam hard aan in het Arnhemse kamp. “Als je de top drie wil halen, mag je niet op deze manier door de ondergrens zakken”, sprak Lucassen. “Af en toe had ik het idee dat we er weer een wedstrijd van konden maken, maar het gevoel dat we zouden winnen, was er nooit.”

DFS kende een hopeloze start en stond na vijf minuten al op een 1-6 achterstand. De Arnhemse ploeg kreeg maar geen vat op het snelle gevarieerde aanvalsspel van de bezoekers, die in jeugdinternational Odirin Jerry één van de uitblinkers had. Na een 13-19 ruststand benutte Dani Blom meteen na de hervatting een strafworp (14-19), maar daarna liep Tachos verd uit. Elf minuten later stond er een 14-30 stand op het scorebord.

Thijs Geurds scoort in de laatste seconde voor rust rechtstreeks uit een vrije worp. (Foto: John Voermans)

Thijs Geurds was toen al met een onterechte rode kaart uit het veld gestuurd. Met veel gevoel voor theater ging Joep Voermans tegen de grond, maar het arbitrale duo trapte in het toneelstukje van de Waalwijkse speler. “Belachelijk, want ik had hem niet eens aangeraakt”, luidde het oordeel van Geurds over de rode kaart.

Michielsen wisselde vervolgens naar hartelust, waardoor DFS de stand in het laatste kwart een draaglijker aanzien kon geven. “Ik hinkte op twee gedachten. Doorgaan met je eerste acht spelers en een uitslag neerzetten, waarbij je een signaal afgeeft aan de andere ploegen of ook de zes jonge jongens laten spelen die in opleiding zijn. Ik heb toch maar voor dat laatste gekozen’, zei Michielsen.

DFS kreeg daardoor de gelegenheid de stand een wat draaglijker aanzien te geven. De thuisploeg had nog pech dat de wedstrijdtafel een score van Peter Schoenaker (20-33) aan Tachos gaf (19-34). Blijkbaar had het arbitrale duo de stand zelf ook niet bijgehouden. Op de lijst met schutters kwam DFS tot 28 treffers, maar de officiële uitslag is 27-37.

Peter Schoenaker op weg naar één van zijn zes treffers. (Foto: John Voermans)

Pascal Lucassen, eind augustus vader geworden van dochter Noëlle, sprak na afloop van een les. “We hebben een eigen invulling gegeven aan de gemaakte afspraken en niemand heeft zijn niveau gehaald. Dan verlies en dat mag op deze manier niet meer gebeuren.”

Zaterdag 12 september gaat DFS op bezoek bij WHC/Hercules, dat afgelopen zaterdag de Haagse derby bij Hellas met 21-20 verloor.

Doelpunten DFS Arnhem: Peter Schoenaker 6, Dani Blom 5, Sofiane Rhouma 5, Thijs Geurds 4, Rick Tingen 3, Max Voermans, David Petit, Johnny van Gulik, Jeffrey van Gulik en Tom Scholten allen 1.

* Foto geheel boven: Sofiane Rhouma, goed voor vijf treffers tegen Tachos, haalt uit voor een doelpoging. (Foto: John Voermans)

EREDIVISIE MANNEN
EERSTE SPEELRONDE
Zaterdag 12 september
DFS Arnhem – Tachos 27-37
E en O – Bevo/HC 2 31-26
Hellas – WHC/Hercules 21-20
Feyenoord – Havas 28-27
Lions 2 – Quintus 25-30
BFC – GHV 33-21
Volendam 2 – Houten 28-24
Zondag 13 september
Aalsmeer 2 – Dynamico 27-29

PROGRAMMA
TWEEDE SPEELRONDE

Zaterdag 19 september
Houten – EenO
WHC/Hercules – DFS Arnhem (19.00 uur)
Havas – Volendam 2
Tachos – Lions 2
Quintus – Feyenoord
GHV – Aalsmeer 2
Dynamico – Hellas
Zondag 20 september
Bevo/HC 2 – BFC