Uitermate teleurstellend

23 april 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Vitesse heeft zaterdagavond door met 0-0 gelijk te spelen tegen Excelsior de kans laten liggen om zich bijna veilig te spelen. Dat is uitermate teleurstellend, niet alleen wat betreft het resultaat, maar zeker ook qua uitvoering. De eerste helft was namelijk bar slecht, de tweede iets beter, maar ook niet meer dan dat. Het goede gevoel na de 1-4 in Nijmegen is bij mij dan ook volledig weg en dat zal bij veel andere supporters niet anders zijn.

Vooraf las ik dat trainer Phillip Cocu zijn team vroeg druk zou laten zetten. Een mooi voornemen, maar ik heb daar weinig van terug gezien. Ik vraag me af, of de selectie daar wel eens op heeft getraind. Om dat goed uit te voeren, moeten alle spelers meedoen. De voorhoedespelers moeten afjagen, de achterhoede moet aansluiten en op die momenten één tegen één durven spelen en zelfs de keeper moet zich wat verder uit zijn doel opstellen. Wat Vitesse deed, is te laat en halfbakken druk zetten. De verdedigers van Excelsior werden vaak totaal niet aangepakt, hadden dan vrij spel bijna tot de middenlijn.

Verder was de opbouw van de Arnhemse ploeg irritant traag en risicomijdend.  Een laag baltempo, een balletje breed, een balletje breed terug, terwijl een snelle pass vooruit vaak wel mogelijk was. Voetbal zonder lef en verrassing, daar wordt ook een matige tegenstander niet warm of koud van. En het heeft ook niet de uitstraling van een ploeg die tot het gaatje wil gaan, alles geeft voor een overwinning.

In de tweede helft was dat wel wat beter, maar wat bleef was het schrijnende gebrek aan creativiteit. Daarvan liet alleen Kozlowski bij vlagen wat zien. Manhoef heeft dat ook in zich, maar zag dit keer veel mislukken.

De grote vraag is dan waarom Cocu pas in de tachtigste(!) minuut wisselde. Dat Vidovic erin kwam was logisch, maar veel te laat. Dat Bialek mocht invallen, was echter, gezien zijn povere eerdere prestaties, onbegrijpelijk. En dat Jonathans, ook een creatieve speler, pas in minuut negenentachtig werd gebracht, vind ik hemeltergend. Dat noem ik sollen met een talentvolle, ideeënrijke jongen van eigen kweek en dat niet voor het eerst. Het is jammer om te moeten constateren, maar Cocu is in zijn coaching onder de maat.

Met zo weinig creativiteit in de ploeg is het moeilijk scoren, ook tegen een ploeg als Excelsior, die in uitwedstrijden tot deze avond zegge en schrijve vier punten had behaald. Er was vooral in de tweede helft een constant overwicht en het regende corners. Wittek heeft alleen al enkele kilometers afgelegd op weg naar de beide cornervlaggen. De Duitser trapte die hoekschoppen over het algemeen goed en als ploeg moet je dan het geluk hebben dat er eentje goed valt. Dat gebeurde niet, enkele keren op het nippertje.

Op zeker moment gaat de tijd dan tegen de aanvallende ploeg werken. De aanvalspogingen krijgen een alles-of-niets-karakter, worden steeds haastiger en geforceerder. Als er dan uiteindelijk niets uitkomt, is dat heel vervelend, maar in dit geval eigen schuld. Dat kan namelijk gebeuren, als je als ploeg een groot deel van de tijd verkwanselt met stroperig, initiatiefloos spel en creatieve jongens als Vidovic en Jonathans de bank tachtig minuten of nog langer warm moeten blijven houden.

Het wordt op deze manier toch nog spannend. Want zo spelend als op deze avond kan Vitesse van ALLE komende tegenstanders verliezen. Zelfs als  FC Groningen en SC Cambuur bij hun bezoek aan het Gelredome al gedegradeerd zijn, is er dan geen enkele garantie dat de punten in Arnhem blijven.

Trainer Cocu is aan zet, hij moet zorgen dat zijn team de laatste wedstrijden vanaf minuut één met lef speelt en dat alle creatieve spelers in zijn selectie veel minuten gaan maken. Dan gaat het zeker goed komen, als hij de lijn van deze avond doortrekt, is dat zeer de vraag. En dat laatste is, gezien de ervaringen tot nu toe, helaas het meest waarschijnlijk.    

Vitesse- Excelsior Rotterdam 0-0