Twee punten verloren, maar uitstekend gepresteerd

20 augustus 2018 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Door de prachtige gelijkmaker van Matavz ontstond toch nog een beetje gerechtigheid. Een beetje, want Vitesse had in ‘het hoge noorden’ bij SC Heerenveen verdiend te winnen.

Mensen die mij al wat langer volgen, weten dat ik heel kritisch ben. Ik kijk als het ware over resultaten heen, zodat het zo maar kan zijn dat ik bij een gewonnen wedstrijd van alles aan te merken heb. In dit geval is de situatie omgekeerd: er zijn twee punten verloren gegaan, maar ik ben uitermate tevreden over de geleverde prestatie.

Zo goed als in Heerenveen heb ik Vitesse al jaren niet meer zien spelen. Vanaf de eerste minuut druk zettend en ballen veroverend, goed opbouwend en combinerend, gevaarlijk over beide vleugels. Dit is een speelwijze die attractief is en, mits zo goed uitgevoerd als in deze wedstrijd, ook resultaat zal gaan opleveren. Het gezien het spelverloop ongelooflijke puntverlies in Friesland doet daar niets aan af.

In dit duel waren de meeste spelers goed tot zeer goed. Doelman Eduardo had niet veel te doen, maar is een rustpunt en heeft zijn kwaliteiten in korte tijd al bewezen. De andere huurling van Chelsea, Clarke-Salter, is precies de linker centrale verdediger die Vitesse nodig had. Sterk in de lucht en over de grond, een zeer goed linkerbeen, sterk in de opbouw en in Heerenveen ook nog enkele keren zeer goed inschuivend. Het is wel duidelijk dat Chelsea twee kwaliteitsspelers naar Nederland heeft gestuurd.

Linksback Büttner speelde ook al ijzersterk. Dit is hoe we hem willen zien. Fel verdedigend, sterk aan de bal, goed opkomend en ballen voor de goal swingend. Hij vormt op links een sterk koppel met Linssen, beide spelers voelen elkaar goed aan. Dat geldt in nog sterkere mate aan de rechterkant voor de onvermoeibaar opkomende rechtsback Karavaev en de technisch vaardige rechtsbuiten Beerens.

Op het middenveld zijn Serero en Foor twee topspelers, die met hun techniek het heft in handen kunnen nemen als de onderlinge afstanden in het team niet te groot worden, zoals in Heerenveen.

Voorin heb ik ondanks zijn goals altijd veel kritiek gehad op Matavz, omdat ik hem een slappeling vond in de duels en hinderlijk veel buitenspel vond lopen. Ik moet zeggen, trainer Slutsky heeft hem in beweging gekregen. In Heerenveen werkte hij keihard, won kopduels en deed mee in de combinaties. Zo spelend is hij als spits van grote waarde.

De dit seizoen aangetrokken nieuwe spits Darfalou vond ik heel aardig invallen. Lekker fel, enkele keren goed kort wegdraaiend. Jammer dat hij die indraaiende vrije trap van Büttner vlak voor tijd volledig verkeerd op zijn kop kreeg. Het had de verdiende winnende treffer kunnen of zelfs moeten zijn.

Dit elftal zit goed in elkaar, alleen de posities van rechter centrale verdediger en “nummer tien” zijn nog niet optimaal ingevuld. Achterin is en blijft Van der Werff statisch, Thelander heeft daar ook last van en is opbouwend tot nu toe ook matig. Achter de spitsen doet Bero wel goede dingen, maar ik zie hem soms onbeholpen overtredingen maken en hij was degene die SC Heerenveen-middenvelder Vlap in de eerste helft bij die grote kans en later bij het doelpunt tegen zo maar liet lopen. Zijn concurrent Bruns kan echt wel voetballen, maar heeft bij Vitesse tot nu toe ups en downs gekend. Beerens is op die positie ook een optie, maar die functioneert uitstekend in zijn enigszins vrije rol aan de rechterkant.

Toen ik het spelersrapport in dagblad de Gelderlander zag, kreeg ik de indruk dat de beoordelaar naar een andere wedstrijd had zitten kijken. Bijna allemaal cijfers tussen de vijf en zesenhalf. Ik vraag me af hoe Vitesse volgens deze krant moet spelen om voor hogere noteringen in aanmerking te komen.

Nu op naar het zware tweeluik AZ uit en Ajax thuis. Natuurlijk zal het onmogelijk zijn om net zo te heersen als tegen het veel mindere SC Heerenveen. Als Vitesse goed draait, moet het echter wel in staat zijn om het deze sterke ploegen heel moeilijk te maken.

SC Heerenveen-Vitesse 1-1
26. Vlap 1-0, 81. Matavz 1-1