Twee dure verliespunten

15 januari 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

In de derby thuis tegen NEC leed Vitesse twee dure verliespunten. Dat moet de conclusie zijn na een wedstrijd, waarin de Nijmegenaren meer dan een uur met tien man speelden.

Aan de inzet van de Arnhemse ploeg heeft het niet gelegen. De goede wil straalde van de geelzwarte formatie af, maar met name in de tweede helft werd duidelijk dat de creativiteit ontbreekt om een massaal verdedigend team met goede koppers in het centrum echt in de problemen te brengen. Dan is het beste wapen om teruggetrokken voorzetten te geven vanaf de achterlijn, maar de enkele keer dat het daar van kwam, leverde het niets op. En de enige echte kans, alleen op de keeper af, werd verprutst door invaller Baden Frederiksen. Geen verrassing, gezien zijn beperkte kwaliteiten.

Zoals meestal was ook deze aflevering van de Gelders titanenstrijd van technisch laag niveau. Het meest opwindende moment was nog de agressieve actie van Tannane ten opzichte van Kozlowski, gevolgd door een logische rode kaart. Ik heb de Marokkaan voor de wedstrijd op de promenade nog staan te verdedigen ten opzichte van enkele criticasters, omdat hij met zijn voetbalkwaliteiten van grote waarde kan zijn en dat ook regelmatig heeft bewezen. Met deze domme uitspatting, de zoveelste, zet hij mij met mijn positieve woorden compleet voor schut.

Rood dus voor Tannane, waarbij ik aanteken dat Wittek voor zijn oliedomme revanche-actie ook rood had moeten krijgen. Gelukkig voor Vitesse kreeg de Duitser slechts geel, zodat het meer dan een uur elf tegen tien werd. Vreemd genoeg bleef Vitesse de rest van de eerste helft volharden in de strijdwijze, waarbij het NEC opving op eigen helft. In ondertal kregen de  NEC’ers daardoor steeds de  ruimte om elkaar te bereiken. Vitesse kon op die manier nauwelijks voordeel halen uit de man meer.

Na de pauze was de tactiek beter en had Vitesse een groot overwicht. In die tweede helft kwam ook het schrijnende gebrek aan creativiteit en stootkracht naar voren. NEC kwam op enkele momenten na niet in de problemen. Al hoop je met een geelzwart hart altijd op beter, een verrassing is dat natuurlijk niet. Alleen de huurlingen Kozlowski en Vidovic, de laatste dit keer door griep afwezig, zijn echt creatief, maar zij presteren op hun leeftijd nog wat grillig. Verder kan Manhoef met zijn snelheid en dribbels voor gevaar zorgen, maar hij is nogal eens wild in zijn acties en indraaiende voorzetten zoals hij geeft, zijn voor aanvallers moeilijk te verwerken. Ik zou hem liever vanaf links zien met afdraaiende voorzetten vanaf de achterlijn.

Vitesse was vorig seizoen al niet bijster productief, maar wie moet nu de doelpunten maken of voorbereiden? Openda kreeg een terecht afscheidsapplaus in zijn ereronde, hij heeft twee seizoenen lang bijna in zijn eentje voor treffers en punten gezorgd. De Belg is echter weg en met hem de snelheid, dreiging en doelpunten. De gehuurde Bialek leek bij zijn entree in Groningen een aardige vervanger, zij het als een ander type spits, maar de Pool is ver weggezakt. En van Baden Frederiksen weten we al lang dat hij de spitsenrol qua niveau totaal niet aankan, dus het verbaast mij dat de Deen toch weer als invaller in het veld kwam.

Wie heeft Vitesse dan nog als mogelijke doelpuntenmakers? Sankoh, een jongen met snelheid, die het seizoen heel slecht begon, maar bij zijn invalbeurten wel wat progressie heeft getoond. Misschien is het handig om hem wat meer speeltijd te geven, zeker tegen sterke ploegen die ruimte weggeven.  Dan nog Van Duivenbooden, die nog maar een paar minuten speeltijd heeft gehad, waarin hij heeft laten zien dat hij nogal traag is, maar wel een neusje voor goals heeft. In het volle NEC-strafschopgebied had hij misschien nog wat leuks kunnen doen, maar dan zijn de negen minuten speeltijd (inclusief extra tijd) die hij kreeg wel erg weinig.

De beste optie voor meer speeltijd voorin vind ik de jonge Jonathans. Ik heb al eerder voor hem gepleit en zijn invalbeurt bevestigde mijn mening. Deze Arnhemse jongen heeft snelheid, een dribbel, een goed linkerbeen, inzicht en flair.

Behalve het spel van Jonathans en de mentale instelling van de ploeg waren er nog wel enkele lichtpunten. In de eerste plaats qua organisatie. Na rust stond die vrij goed en is het voor het Vitessedoel maar één keer echt gevaarlijk geweest. Weliswaar tegen tien man, maar het is toch een verdienste van de ploeg.

Verder het spel van een aantal Vitessenaren. Allereerst Dijks, met een goed thuisdebuut als linksback. Verder Meulensteen die een stijgende vorm liet zien en de jonge Kozłowski die een sterke wedstrijd speelde.

Van de overige basisspelers viel er op de al genoemde Bialek niemand volledig uit de toon, al heb ik bij Arcus nog wel een kanttekening. Hij kan echt wel voetballen, maar wat is het jammer dat hij niet een Dasa-achtige indraaiende voorzet heeft. Die had de ploeg tegen zo’n defensieve tegenstander goed kunnen gebruiken.

Nu wachten duels tegen PSV en FC Twente. Normaal gesproken kansloze missies, maar dat dachten we van Ajax en AZ ook. Dus moed verloren, al verloren.

Vitesse-NEC 0-0