Tussensprintje Oost-Arnhem genoeg voor zege op SKF, ook winst voor Rheko en EKCA

1 oktober 2020 | Van onze AS-redactie

Een korte opleving na rust was voor de korfballers van Oost-Arnhem voldoende voor de winst op SKF. De ploeg van trainer Hugo van Woudenberg liep in Veenendaal binnen tien minuten na de hervatting van 7-9 uit naar 7-15. Via 8-18 stond er na zestig minuten een 16-23 eindstand op het bord.

“Het was een gezapige wedstrijd, waarin we de tegenstander te lang aan het elastiek hebben laten hangen”, luidde het oordeel van Van Woudenberg. “En na onze goede fase kort na rust, lieten we de teugels weer wat vieren.”

Fenna de Jong, overgekomen van DOS ’46, maakte een kwartier voor tijd haar officiële debuut voor Oost-Arnhem. De Jong wordt na haar achillespeesoperatie door Van Woudenberg langzaam gebracht en klaargestoomd voor de zaalcompetitie in de Korfbal League. Tegen SKF toonde De Jong aan een aanwinst te zijn. Ze scoorde bovendien tweemaal.

Voor Oost-Arnhem was het de derde zege in vijf duels in de hoofdklasse A, waarin de bovenste vier ploegen zich inmiddels hebben afgescheiden van de onderste vier. Oost-Arnhem krijgt zaterdag bezoek van Heerenveen (15.45 uur), een week later is SCO (16.00 uur) te gast.

Oost-Arnhem, eerste aanval: Rick Verdouw 1, Jasper Broenink 4 (20. Bas Broenink 3), Senna van den Bos 1 (55. Nadien Ruysink), Renske van Os (45. Fenna de Jong 2).
Eerste verdediging: Thijs Broenink 1, Matthijs Baerends 5 (58. Tim Pels 1), Noa Kapteyn 1, Willemien Kragt 4.


Rheko scoort over breed front

Rheko trok de lijn van een zeer goede eerste helft tegen Animo door in de thuiswedstrijd tegen Fortissimo: 21-9. Trainer André van de Haar was dan ook zeer te spreken over het optreden van zijn ploeg. “we waren verdedigend scherp en we zijn de 11-5 voorsprong bij rust niet gaan verdedigen, maar we zijn in de tweede helft volle bak doorgegaan.”

Het deed Van de Haar bovendien deugd dat zijn ploeg over een breed front scoorde. “Maar we moeten nog constanter worden en zorgen dat er geen groot verschil zit in delen van de wedstrijd. Wij een titelkandidaat? We kunnen in ieder geval bovenin meedoen.”

Doelpunten Rheko: Tamara Christiaanse 6, Gertilde Hooijer 3, Tim van den Berg 3, Annemiek Jansen 2, Maarten van den Berg 2, Jarno Hoogendoorn 2, Femke van Duuren 1.


Zege met een rood kleurtje voor EKCA

De korfballers van EKCA zijn ook na de vierde speelronde nog zonder verliespunten. In Zevenaar was de ploeg van trainer Arthur Lindeboom na een duel vol incidenten en emoties net iets te sterk voor Zwaluwen: 13-15.

Lindeboom was na afloop niet te spreken over de arbitrage. “De scheidsrechter heeft de wedstrijd vanaf de eerste minuut kapot gefloten. Ik denk dat we de fout hebben gemaakt om ons hier tactisch niet op aan te passen. We zijn blijven korfballen en hebben ons afzijdig gehouden van alle commotie die er ontstond.”

EKCA incasseerde vijf keer een keer gele kaart. Rianne van Santen kreeg er eentje, Erik Tangerink en Lindeboom zagen die kleur beiden twee keer dat betekende rood. Lindeboom: “Alle kaarten zijn discutabel en het gevolg van onvermogen van de scheidsrechter om de wedstrijd te leiden. Ik denk dat we trots kunnen zijn op de wijze waarop we hiermee om gegaan zijn. Met respect voor de wedstrijdleiding en zonder commentaar hebben we zijn ingrijpende beslissingen geaccepteerd.”

Lindeboom kreeg na rust binnen twee minuten twee keer een kaart. “De eerste kaart voor in het veld lopen toen Erik rood kreeg en ik mijn laatste wissel wilde inzetten. Waarvoor ik de tweede kreeg is een raadsel. Ik stond buiten het veld naast mijn stoel te overleggen met een speler.”

Gekorfbald werd er in Zevenaar ook nog. Na een 7-7 ruststand trok EKCA de zege in de tumultueuze tweede helft naar zich toe (13-15) en mag zaterdag als medekoploper aantreden tegen Reehorst ’45. De Edese ploeg won met 49-7 (!) van TOP.

In de kraker tegen Reehorst ’45 ontbreekt zaterdagmiddag Erik Tangerink. Hij is voor één wedstrijd geschorst. Het korfbalverbond legde ook Lindeboom een schorsing van één wedstrijd op.

Doelpunten EKCA: Jeffrey Kruisland 4, Laurent Rothuizen 3, Hidde Hoegen 3, Erik Tangerink 2, Sheila Windt 2, Femma Kuindersma 1.

* Foto geheel boven: Laurent Rothuizen neemt namens EKCA een vrije worp en gaat Jeffery Kruisland aangooien. Onder de korf Julia Klein, op de achtergrond Esmee Praas. (Foto: EKCA)

UITSLAGEN, STANDEN EN PROGRAMMA
HOOFDKLASSE A

Zaterdag 26 september
SKF – Oost-Arnhem 16-23
Dalto – Mid-Fryslãn 17-16
Heerenveen – DSC 20-23
Wageningen – SCO 24-13

Stand
Dalto 5-8
DSC 4-6
Wageningen 4-6
Oost-Arnhem 5-6
Mid-Fryslãn 4-3
SCO 4-2
Heerenveen 4-2
SKF 4-1

Programma
Zaterdag 3 oktober
Oost-Arnhem – Heerenveen (15.45 uur)
SCO – Dalto
DSC – SKF
Zondag 4 oktober
Mid-Fryslãn – Wageningen

TWEEDE KLASSE E
Donderdag 24 september
Kesteren – Fortissimo 16-14
Zaterdag 26 september
Rheko – Fortissimo 21-9
Tiel ’72 – Animo 13-16
Viking -Duko 11-12
Kesteren – Keizer Karel 13-18

Stand
Tiel ’72 4-6
Animo 4-5
Rheko 4-5
Duko 4-5
Viking 4-4
Fortissimo 4-3
Kesteren 4-2
Keizer Karel 4-2

Programma
Zaterdag 3 oktober
Duko – Rheko (16.00 uur, Nieuweling, Duiven)
fortissimo Viking
Keizer Karel – Tiel ’72
Animo -Kesteren


DERDE KLASSE C
Zaterdag 26 september
Zwaluwen – EKCA 13-15
Achilles (A) – Elko 25-14
Reehorst ’45 – TOP (V) 49-7
HKC (He) – Oranje Zwart 8-26

Stand
Reehorst ’45 4-8
Oranje Zwart 4-8
EKCA 4-8
HKC (He) 4-6
Achilles 4-2
Zwaluwen 4-0
Elko 4-0
TOP (V) 4-0

Programma
Zaterdag 3 oktober
EKCA – Reehorst ’45 (15.30 uur, Elderveld)
Elko – HKC (He)
TOP (V) – Zwaluwen
Oranje Zwart – Achilles