Trots, blijdschap, maar ook teleurstelling

5 november 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Wat een spektakelstuk. Het was nauwelijks bij te houden wat er in Londen bij de wedstrijd Tottenham Hotspur tegen Vitesse allemaal gebeurde. Een verrassend scoreverloop, een man meer  voor Vitesse, later een man minder. Eén ding is zeker. Vitesse heeft het de arrogante miljoenenploeg bijzonder moeilijk gemaakt. Had zelfs kunnen, en misschien zelfs wel moeten winnen.

Het duel roept bij mij gemengde gevoelens op. Enerzijds trots over de wijze waarop Vitesse zich heeft gepresenteerd. Met lef, keihard werkend, goed voetballend. Blijdschap daarover voor de 1500  fantastische Vitessesupporters in het stadion, die van hun ploeg een geweldige wedstrijd hebben gezien. Maar ook teleurstelling over de nederlaag, terwijl de hoog aangeschreven Spurs in de tweede helft op zeker moment op omvallen stonden.

Trainer Thomas Letsch verdient een compliment voor de gedurfde manier waarop hij zijn team liet voetballen. Verder leek mij zijn disciplinaire maatregel tegen de te laat op de bespreking gekomen Openda in eerste instantie begrijpelijk. De trainer haalde daarmee de enige goede aanvaller uit de ploeg, maar zijn geloofwaardigheid was hier in het geding, zeker gezien de harde strafmaatregel die hij heeft genomen tegen Tannane. Alleen ging het volgens Openda in een interview na de wedstrijd om een minuutje en als dat waar is, had ik als trainer toch een oogje toegeknepen. Als het om zo’n belangrijke speler gaat en het is de eerste keer dat het gebeurt, doet niemand binnen de selectie daar moeilijk over.

Hoe dat ook zij, wat ik de trainer in ieder geval verwijt, is dat hij zijn ploeg door de keuze voor de aanvallers Buitink en Frederiksen in feite met negen man liet spelen. Beide spelers hebben keihard gewerkt en hun bijdrage geleverd in het afjagen van de tegenstander, maar missen aanvallende kwaliteit. Ik had tegen het op volle sterkte aantredende Tottenham voor Cornelisse als extra slot op de deur naast Tronstad gekozen en Gboho in een vrije rol laten spelen rond Openda of, bij gebrek aan beter (als de sanctie tegen de Belg nodig was) Darfalou.

In de rust nam de Duitse trainer de volgende verkeerde beslissing door Gboho te wisselen voor Openda. Natuurlijk had één van de spitsen het veld moeten ruimen in plaats van de Fransman, die creativiteit aan het elftal toevoegt. Die werd nog eens extra gemist in de periode in de tweede helft, toen Vitesse een man meer had. Vitesse drukte toen Tottenham helemaal terug, kreeg corner naar corner en dwong Spurs-doelman Lloris tot een paar knappe reddingen, maar had tegen de gesloten defensie van de Engelsen moeite om openingen te maken. Een speler met creatieve acties had hier iets kunnen betekenen.

Buitink en Bazoer liepen voor de zoveelste keer onnodig tegen een gele kaart aan. De twee gele kaarten en dus rood voor Doekhi waren ongelukkig en de rode voor doelman Schubert was aan hemzelf te wijten. Hij had daar bij de zijlijn namelijk niets te zoeken. Ik zie echt kwaliteiten bij de Duitse keeper, maar die rare fratsen ver buiten zijn doel moeten er nu toch echt snel uit. Daardoor werd het negen tegen tien en kantelde het wedstrijdbeeld alsnog in het voordeel van de Londense equipe.

Van het veldspel van Vitesse heb ik deze avond genoten. Als de ploeg die lijn door kan zetten in de competitie, is er nog veel mogelijk. Alleen, we kennen allemaal de grilligheid van de geelzwarte formatie, dus het blijft iedere week afwachten.

Buiten de al genoemde twee spitsen en Schubert op dat rode kaartmoment heeft het hele elftal goed gepresteerd. Uitblinker was de door mij vaak bekritiseerde Bero. In deze wedstrijd combineerde hij veel balveroveringen met goede passes en een bekeken doelpunt. Zo spelend verdient hij de topaanbieding die de club hem volgens de pers heeft gedaan. Ik hoop dan wel dat hij deze goede vorm veel vaker kan laten zien, ook tegen op papier mindere tegenstanders.

Zondag wacht alweer een heel lastige wedstrijd, thuis tegen FC Utrecht. Dat is een ploeg die heel goed kan voetballen, maar in het centrum op snelheid kwetsbaar is. Ik ben benieuwd of Vitesse daarvan kan profiteren.

Tottenham Hotspur-Vitesse 3-2
15. Son Heung-Min 1-0, 22. Moura 2-0, 28. Rasmussen (e.d.) 3-0, 32. Rasmussen 3-1, 39. Bero 3-2.