Trainers reageren begripvol op indeling na geschuif met derdeklassers

15 juli 2019 | Van onze AS-redactie

De voetbalclubs Arnhemse Boys en Eldenia verhuisden van de oostelijke derde klasse D naar de westelijke en krijgen daar gezelschap van stadgenoten VDZ en SML, beide vorig seizoen nog ingedeeld in 3C (oost). Het Velpse VVO en SC Rheden blijven in die ‘Achterhoekse’ klasse. Boze reacties leverde het geschuif van de KNVB met de derdeklassers niet op. “Vier Arnhemse ploegen in dezelfde klasse. Dat betekent veel derby ‘s, dus leuke wedstrijden voor het publiek”, bekijkt Habib Al Mohsinawi, trainer van VDZ, het van een positieve kant. “Ik vind het wel jammer dat VVO en SC Rheden niet meer bij ons in de klasse zitten.”

Habib Al Mohsinawi

De Arnhemse ploegen treffen behalve Driel en FC Jeugd (Ede) zeven ploegen uit de provincie Utrecht: APWC, VVZA en Quick 1890 uit Amerfoort, HDS uit Leersum, Roda ’46 uit Leusden, Saestum uit Zeist en Sporting ’70 uit de stad Utrecht.

Al Mohsinawi: “Vorig seizoen wisten we wie de concurrenten waren. Met al die nieuwe ploegen ligt dat nu anders. Het is voor ons onbekend, maar dat geldt andersom ook. IkĀ  ken APWC wel een beetje. Goede ploeg en een titelkandidaat. Dat er in deze klasse maar dertien ploegen zitten is jammer, maar aan de andere kant heb je twee keer een weekend vrij.”

Al Mohsinawi repte met geen woord over de reisafstanden. Logisch, want vorig seizoen speelde VDZ uitwedstrijden in Ruurlo, Beltrum, Groenlo en Winterswijk. Dat is verder dan Amersfoort, Zeist en Leusden. “Die afstanden zijn voor ons ook geen probleem”, zegt Marcel Omvlee, de nieuwe trainer van Arnhemse Boys. “Natuurlijk speel je liever wat dichterbij, maar ook vanaf de Schuytgraag ben je zo op de A50 en in drie kwartier in Amersfoort. Het is ook weer eens wat anders en spelen tegen HDS uit Leersum is bijzonder. Ik heb vier jaar in Leersum gewoond.”

Voor Omvlee zijn ook de Arnhemse tegenstanders nieuw. “Als trainer heb ik nooit in competitieverband tegen Eldenia, VDZ en SML gespeeld”, zegt de ex-coach van onder meer ESA. “Leuk, al was ik met die Arnhemse ploegen graag de Achterhoek ingegaan. Dat is wat gemoedelijker, ook al had ik ook graag tegen ploegen als HAVO en DVOL gespeeld.”

Omvlee kent de kracht van de meeste ploegen niet. “Maar APWC heeft lang meegdaan om het kampioenschap en VDZ heeft de finale van de nacompetitie gehaald. Dat zijn de favorieten. Wij moeten realistisch zijn. We hebben nacompetitie gespeeld om klassebehoud en laten we eerst maar eens uitgaan van handhaving.”

“Ik had liever VDZ en SML er ook nog bij gehad”, zegt SC Rheden-trainer Wilco Klop, met zijn ploeg ingedeeld in 3C. “Leuke ploegen om tegen te voetballen en ook nog in de buurt. Maar ik had hier wel op gerekend. Het zat er door promoties van ploegen uit de Achterhoek wel in dat SML en VDZ de ‘andere kant’ op zouden gaan.”

Dat betekent volgens Klop niet dat de derde klasse C, waaruit ook kampioen MASV en Grol (derde klasse B) zijn verdwenen, er nu zwakker op is geworden. “Het zou kunnen dat het voetballend misschien wat minder is, maar qua vechtlust brengen ploegen uit de Achterhoek meer.”

Klik hier voor de indeling van het amateurvoetbal.

* Foto rechtsboven: Spelmoment uit het duel Eldenia – Arnhemse Boys (2-1) van vorig seizoen. (Foto: Nico Kooij)