Trainers delen speldenprikjes uit in aanloop naar AZ 2000 – SC Oranje

24 november 2017 | Van onze AS-redactie

Zaterdag 25 november. De dag van de stadsderby: AZ 2000 – SC Oranje in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal. “Een beladen wedstrijd”, vindt trainer Carel van der Velden van SC Oranje. Collega Patrick Baltus kijkt er anders tegenaan. “Het duel met SC Oranje is één van de 26 wedstrijden die we in de competitie spelen.”

De reactie van Baltus is begrijpelijk. Zijn ploeg strijdt tegen degradatie en kijkt al over de wedstrijd tegen SC Oranje heen. “Na SC Oranje krijgen we Zelos uit. Een concurrent die vier punten meer heeft dan wij. Die wedstrijd is voor ons veel belangrijker”, zegt Baltus, die vorige week zaterdag met AZ 2000 na zeven nederlagen op rij de eerste overwinning boekte. De Arnhemse ploeg won bij SVP met 5-4.

“Wat dat met de ploeg heeft gedaan? Dat zal tegen SC Oranje blijken”, vertelt Baltus (foto) met een glimlach. “Maar we hebben wedstrijden verloren, waarin we zeker niet de mindere waren. Maar persoonlijke fouten leidden dan toch tot een nederlaag en daar wordt de moraal natuurlijk niet beter van. Toch zijn we goed blijven trainen en in elkaar blijven geloven en zie, zaterdag was daar ineens het resultaat.”

 

Ook SVP was een concurrent. Baltus: “Als we daar hadden verloren was het verschil acht punten geweest. Dan had SVP wel heel ver bij ons vandaan gestaan, maar door die zege is het verschil maar twee punten. Ik kijk daarom ook niet naar SC Oranje. Carel (van der Velden, trainer SC Oranje, red.) belt vaak en dan zeg ik hem ook: ‘Jullie zijn favoriet en willen promoveren. Wij willen erin blijven en daarom is onze wedstrijd tegen Zelos veel belangrijker.”

De overstap van Raymile Grot en Jani van der Bend van SC Oranje naar AZ 2000 en van Ivory Willemsen in omgekeerde richting voorzien de stadsderby wel van een pikant tintje. “En Lorenzo Arends en Yancey Baars zouden van AZ 2000 onze kant opkomen, maar hebben dat uiteindelijk niet gedaan”, zegt Carel van der Velden, trainer van SC Oranje.
“Het zou heel zielig zijn als ik me daar nu nog mee bezig zou houden”, zegt Baltus. “Daarom is het voor mij ook niet beladen. Het is gewoon één van de 26 wedstrijden die we moeten spelen. En Carel kan zich ook beter met zijn eigen ploeg bezighouden. Dat ik ooit trainer van SC Oranje ben geweest, telt ook niet. Ik gun SC Oranje, speler Mitch de Vries en Carel alles.”

Van der Velden (foto) is ook vriendelijk voor AZ 2000. “Ik wens die club het allerbeste. Alleen zaterdag om half drie even niet. Maar ik ben niet vergeten dat ik bij die club begonnen ben en dat ik via Zuid-Arnhem (voorloper van AZ 2000, red.) in het betaalde voetbal terecht ben gekomen. Ik ken nog iedereen bij de club en vind het ook leuk dat ze vorige week hebben gewonnen. Ik hoop ook zeker niet dat AZ 2000 degradeert.”
Dat Baltus de wedstrijd tegen Zelos belangrijker vindt dan die tegen SC Oranje, neemt Van der Velden voor kennisgeving aan. “Wij zullen er niet door in slaap sukkelen. Er wordt ook zo agressief getraind, iedereen laat bij ons zien er graag bij te zijn.” 
Van der Velden kan tegen AZ 2000 geen beroep doen op Patrick van Aalten. “Hij heeft een kuitblessure, maar Bob van Zomeren kan zijn rol prima invullen”, zegt Van der Velden, die geen vrees heeft voor de stadgenoot. “AZ 2000 zal voetballend wat minder zijn en er wat meer fysiek in gooien. Het is aan ons om daar onderuit te voetballen. De handelingssnelheid zal hoog moeten zijn.”

Volgens Van der Velden was er van AZ 2000 nog wel iemand kijken bij de wedstrijd van afgelopen zaterdag bij SC Oranje. Die spionagereis had AZ 2000 zich volgens de trainer van Oranje kunnen besparen. Van der Velden: “Ik ben een open boek. Ze hadden me ook gewoon kunnen bellen. Dan had ik ik alles verteld en hadden ze niet in de regen hoeven staan.”

AZ 2000 – SC Oranje wordt zaterdag gespeeld op het sportpark aan de Drielsedijk en begint om 14.30 uur. Hevige regenval zou nog een streep door het duel kunnen halen. “De velden aan die dijk zijn niet geweldig”, merkt Baltus op. “We hebben afgelopen week na al die regen op een strook moeten trainen.”
Van der Velden gaat er vanuit dat de wedstrijd doorgaat. “Ik ben deze week twee keer wezen kijken. Het veld ligt er goed bij en de regenkans neemt verder af.”

* Foto geheel boven: het veld van AZ 2000 aan de Drielsedijk.

Klik hier voor de stand in de derde klasse A.